Επίσκεψη Εδέσσης Ιωήλ στην Εκκλησία της Εσθονίας

ImageΜετά από πρόσκληση του προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο και τον υπεύθυνο Τύπου της Ι. Μητροπόλεως πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.

Η παρουσία της Ορθοδοξίας στη χώρα αυτή ανάγεται στους 10ο - 13ο αι., ενώ την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας σφράγισε το πρόσωπο και το έργο του πρώτου επισκόπου Τάλλιν (η Ταλίν), ιερομάρτυρος Πλάτωνος (†1919).

Η μνήμη του τιμάται από την τοπική Εκκλησία στις 14 Ιανουαρίου, ημέρα του μαρτυρίου του, κατά την οποία εκτελέστηκε με άγριο τρόπο από τον κομμουνιστικό στρατό στην πόλη Tartu μαζί με δύο ακόμη ιερείς, τους ιερομάρτυρες Νικόλαο και Μιχαήλ.

Η επίσκεψη του Μητροπολίτου Εδέσσης πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη συμμετοχή στον εορτασμό της μνήμης των αγίων και την προσκύνηση του τάφου του αγίου Πλάτωνος, των λειψάνων των δύο ιερομαρτύρων και του τόπου του μαρτυρίου τους.

Ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στη Συνοδική θεία Λειτουργία που τελέστηκε την ημέρα της εορτής στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου βρίσκεται και ο τάφος του ιερομάρτυρος Πλάτωνος, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο.

Συλλειτούργησαν οι δύο επαρχιούχοι επίσκοποι Tartu κ. Ηλίας και Pärnu και Saare κ. Αλέξανδρος, οι συνοδοί του Μητροπολίτου και κληρικοί από διάφορες ενορίες της Εσθονίας.

Την επομένη της εορτής ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε μαζί με τον Μητροπολίτη πάσης Εσθονίας τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, Tartu. Η επίσημη υποδοχή της συνοδείας έγινε στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον τοπικό επίσκοπο κ. Ηλία και κληρικούς της πόλεως. Στον ιερό αυτό ναό φυλάσσονται τα λείψανα των δύο ιερομαρτύρων Νικολάου και Μιχαήλ, οι οποίοι μαρτύρησαν μαζί με τον ιερομάρτυρα Πλάτωνα. Στη συνέχεια η συνοδεία μετέβη στον τόπο του μαρτυρίου των τριών ιερομαρτύρων, όπου εψάλλη δέησις.

Μετά από αίτημα του Μητροπολίτου πάσης Εσθονίας ο Μητροπολίτης Εδέσσης ανέλαβε να συνθέσει ακολουθίες για τους ιερομάρτυρες αγίους.

Υποσχέθηκε μάλιστα να ευαισθητοποιήσει τον κλήρο και τον λαό της Ι. Μητροπόλεώς του προκειμένου να στηρίξουν πνευματικά και υλικά τη μεγάλη ιεραποστολική προσπάθεια που συντελείται στη μακρινή τοπικά, αλλά –όπως αποδείχθηκε– συγγενή πνευματικά αυτή χώρα.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 107092
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!