Η Μητρόπολη Γερμανίας εόρτασε το 50ο Ιωβηλαίο της εργατικής συμφωνίας Ελλάδος - Γερμανίας
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την π. Απόστολος Μαλαμούσης 13:31
-
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε εξαίρετο κλίμα φιλίας και συνεργασίας εόρτασαν Έλληνες και Βαυαροί στο Δημαρχείο του Μονάχου την 50η επέτειο της εργατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας (30 Μαρτίου 1960)
Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας οργάνωσε, με συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Μετανάστες, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, της Βαυαρικής Κυβέρνησης, του Δήμου Μονάχου, του Γενικού Προξενείου Μονάχου, της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, της Κάριτας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ίννερε Μισσιόν της Ευαγγελικής Εκκλησίας, και των εν Μονάχω ελληνικών συλλόγων και οργανισμών, μια επίσημη δίωρη εορταστική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Μονάχου, στις 24 Ιανουαρίου 2011.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας κ. Ιωακείμ Χέρμαν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Μετανάστες κ. Μάνφρεντ Σμιτ και ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Κρίστιαν Ούντε αναφέρθηκαν στον χαιρετισμό τους στην επιτυχή ενσωμάτωση των ελλήνων συμπατριωτών μας στη Γερμανία.
Τόνισαν ιδιαίτερα την προσφορά της Όρθόδοξης Εκκλησίας με τους Ναούς και τα πνευματικά κέντρα για την απρόσκωπτη ενσωμάτωση και τον επιτυχημένο διάλογο με τις άλλες εκκλησίες και τις πολιτειακές και πολιτικές Αρχές.
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε η Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου με έργα του Μότσαρτ, ενώ στη δεξίωση που επακολούθησε η μουσική ομάδα „Νότιες Μελωδίες“ διασκέδασε τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους με ελληνικά τραγούδια και μουσική.
Τον γενικό συντονισμό της οργανωτικής επιτροπής, της προετοιμασίας, της κατάρτισης και της εφαρμογής του εορταστικού προγράμματος είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Μεταξύ των επισήμων βαυαρών προσκεκλημένων ήταν: ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Καρλ Χούμπερ, ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ράινχολτ Μπόκλετ, ο Πρίγκηπας της Βαυαρίας Βόλφγκαγκ, ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Μονάχου κ. Γκέρχαρτ Τσιρλ, ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Βίλχελμ Σμιτμπάουερ, ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Ένγκελμπερτ Σίμπλερ, ο ευαγγελικός Ομπερκιρχενρατ κ. Μιχαήλ Μάρτιν, ο εκδότης της εφημερίδας Μύνχνερ Μερκούρ κ. Ντιρκ Ίππεν ο διευθυντής του Γερμανικού Εργατικού Συνδικάτου κ. Κρίστοφ Φρέι, ο Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης κ. Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Όμπερμαγιερ, ο Επιτετραμμένος της Βαυαρικής Κυβέρνησης για θέματα μεταναστών κ. Μάρτιν Νοϊμάγιερ, ο πρώην υπουργός Ότμαρ Μπέρναρντ, πολλοί βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και καθηγητές πανεπιστημίων.
Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος κ. Ανδρέας Ψυχάρης, οι καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ.κ. Θεόδωρος Νικολάου, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και Αθανάσιος Βλέτσης, η καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Μαριλίζα Μητσού, οι πρόεδροι των ελληνικών Συλλόγων και πολλές άλλες προσωπικότητες της παροικίας Μονάχου.
Με γραπτό χαιρετισμό στο επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης χαιρέτησαν την ελληνική μετανάστευση η Ομοσπονδιακή Υπουργός κ. Μαρία Μπέμερ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Δημήτριος Ράλλης, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Χορστ Σέεχοφερ και ο Δήμαρχος Μονάχου κ. Κρίστιαν Ούντε.
Ειδικώτερα επεσήμαναν τα ακόλουθα:
Μητροπολίτης Αυγουστίνος: Ζει ο ίδιος τη μετανάστευση από την πρώτη στιγμή. Αποδείχθηκε σοφή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ιδρύσει την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας το 1963.
Οι Ενορίες και τα Πνευματικά τους Κέντρα είναι βασικοί τόποι θρησκευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης των μεταναστών. Καταλήγει δε ως εξής: “Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων για τα όσα πέτυχαν οι συμπατριώτες μου στα 50 χρόνια μετανάστευσης“.
Ομοσπονδιακή Υπουργός κ. Μαρία Μπέμερ: Η ενσωμάτωση δεν έγινε με κρατική πρωτοβουλία και προγράμματα αλλά από τον ίδιο λαό στο τόπο εργασίας, στη γειτονιά, με τα παιδιά, με τις εκκλησίες και με τους συλλόγους. Ειδικώτερα σπουδαιότατο ρόλο διεδραμάτισε η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τόσο στην ενσωμάτωση όσο και στο διάλογο με τις άλλες εκκλησίες.
Πρέσβης κ. Ράλλης: Έπαινος στους συμπατριώτες μας για τη πολύτιμη προσφορά τους στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η επιτυχημένη ενσωμάτωση έκανε καλό και στους δύο λαούς και στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες καλλιεργούν απο κοινού κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες. Στη σημερινή εποχή που η χώρα μας διέρχεται μια κρίση είναι απαραίτητη η βοήθεια και στήριξη των Γερμανών φίλων. Ίσως είναι μια κατάλληλη στιγμή να δώσουν οι δυσκολίες της Πατρίδας μας νέα ώθηση στις ελληνογερμανικές σχέσεις και να αναπτύξουν περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία μας.
Πρωθυπουργός κ. Σεεχόφερ: Η μετανάστευση είναι μια επιτυχημένη υπόθεση. Η ελληνοβαυαρική φιλία έχει μακρόχρονη ιστορία, οι γερμανοί θαυμάζουν την Ελλάδα ως τόπο των μεγάλων ιδεών,της κλασσικής ομορφιάς και των θαυμάσιων διακοπών, ενώ οι Έλληνες εκτιμούν τις φημισμένες „γερμανικές αρετές“. Οι μετανάστες, παρά τις πρώτες δυσκολίες, πέτυχαν με την εργατικότητά τους, τον ενθουσιασμό και τη προθυμία τους για ενσωμάτωση, να κερδίσουν τις καρδιές των γειτόνων και των συναδέλφων τους. Βασικό θεμέλιο της γνήσιας φιλίας τους είναι η κοινή ευρωπαική παράδοση, οι κοινές αξίες και η κοινή χριστιανική πίστη.
Δήμαρχος κ. Ούντε: Η μετανάστευση έφερε πολλά περισότερα από την οικονομική ανάπτυξη και την καλύτερη ζωή. Οι Έλληνες του Μονάχου αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της βαυαρικής κοινωνίας με τους επιχειρηματίες, με τον πολιτισμό τους, με τα πολιτιστικά και μορφωτικά κέντρα και τις Ενορίες τους. Οι Έλληνες καλλιεργούν τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα, τη θρησκευτική τους ταυτότητα και τον διάλογο με άλλα θρησκεύματα και πολιτισμούς. Συμβάλλουν, με την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά και αποτελούν το πρότυπο και το καλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης.
Οι εφημερίδες Μύνχνερ Μερκούρ και Άμπενττσαιτουνγκ αναφέρθηκαν με ολοσέλιδα άρθρα και με φωτογραφίες στη ζωή των ελλήνων στο Μόναχο, κάνοντας και ειδική αναφορά στην εορταστική εκδήλωση.
Η επίσημη εορταστική εκδήλωση στο Δημαρχείο Μονάχου είναι το αποκορύφωμα καί επιστέγασμα πολλών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και τους προαναφερθέντες ελληνικούς και γερμανικούς οργανισμούς και συλλόγους στο Μόναχο μέσα στο 2010 και είναι οι ακόλουθες:
1). Η επίσημη Δοξολογία στις 30 Μαρτίου 2010 στον ιερό Ναό Αγίων Πάντων
Μονάχου,
2). το επιστημονικό Συμπόσιο στη Βαυαρική Ραδιοφωνία Μονάχου (24 Ιουνίου), 3). η ελληνοβαυαρική εκδήλωση με ποταμόπλιο στον ποταμό Ίζαρ (25 Ιουνίου), 4). η Ημερίδα της Ιννερε Μισσιόν για την κοινωνική πρόνοια των Ελλήνων
(25 Ιουνίου),
5). η Έκτη Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα (26 μέχρι 28 Ιουνίου), 6), η συναυλία στο ανάκτορο Μονάχου για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
(28 Ιουλίου) και
7. η Πολιτιστική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκαστάιγκ Μονάχου
(2 Δεκεμβρίου).
Στη φωτογραφία από αριστερά: Ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Κρίστιαν Ούντε, ο Βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωακείμ Χέρρμανν, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, την ημέρα της εορταστικής εκδήλωσης στο Δημαρχείο Μονάχου.
- Εμφανίσεις: 102710