Ανακοίνωση Μητρόπολις Χονγκ Κόνγκ
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Μητρόπολη Χονγκ Κόνγκ
-
την 15ην Απριλίου 2008, υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας και στις δηλώσεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ.κ.Αλεξίου, την Τρίτη 24 Ιουνίου 2008, περί της κανονικής δικαιοδοσίας της Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής.
Δια την αποκατάστασιν της αληθείας αναφέρουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής ιδρύθηκε με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το έτος 1996, δι’αποσπάσεως από την Ιεράν Μητρόπολιν Νέας Ζηλανδίας.
Υπό την πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει και αναπτύσσει ιεραποστολική και φιλανθρωπική δραστηριότητα σε 23 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Χόνγκ Κόνγκ, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ταϊβάν, Μακάο, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος, Ταϊλάνδη, Μυανμάρ, Μογγολία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία, Μπρουνέϊ, Τιμόρ, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Αφγανιστάν.
Στις χώρες αυτές, με απαράμιλλο ιεραποστολικό ζήλο και πνεύμα θυσίας, εργάσθηκαν και προ της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, ο μακαριστός Μητροπολίτης Προύσσης κυρός Διονύσιος, ως Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, και ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος, ως Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας και μετέπειτα ως Επίσκοπος Ζήλων.
Το ιεραποστολικό έργο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας συστηματοποιήθηκε με την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ και την εκλογή του πρώτου Μητροπολίτου κ. Νικήτα, ο οποίος επί 11ετιαν εργάσθηκε σκληρά και καρποφόρα δια την ανάπτυξιν του ιεραποστολικού έργου.
Και οι τρεις προαναφερθέντες ιεραπόστολοι Επίσκοποι εργάσθηκαν ιεραποστολικά, με ζήλο και σύνεση, και το έργο τους το μαρτυρούν οι υπ’ αυτών βαπτισθέντες και διδαχθέντες την ορθόδοξον πίστιν.
Την 9ην Ιανουαρίου 2008, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια την καλυτέραν άσκησιν του ιεραποστολικού έργου, έλαβε την απόφασιν να διχοτομήσει την από 12ετιας υπάρχουσαν Ιεράν Μητρόπολιν Χόνγκ Κόνγκ και να δημιουργήσει νέα Μητρόπολη με έδρα τη Σιγκαπούρη και εξέλεξε νέον Μητροπολίτην δια την Ιεράν Μητρόπολιν Χόνγκ Κόνγκ.
Στην κανονική δικαιοδοσία της νέας Ιεράς Μητροπόλεως υπήχθησαν οι εξής χώρες: Ινδονησία, Μαλαισία, Μπρουνέϊ, Τιμόρ, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Αφγανιστάν.
Είναι φανερό ότι την 9η Ιανουαρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στην ίδρυση νέας Ιεράς Μητροπόλεως κι όχι στην επαύξηση της δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ.
Οι πράξεις και οι αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κινούνται εντός των πλαισίων της οικουμενικής αποστολής και της διακονίας της Πρωτόθρονης Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τα έθνη, όπως καθόρισαν οι Β’ και Δ’ Οικουμενικές Σύνοδοι με σχετικές σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις τους, δεσμευτικές για όλους τους Ορθοδόξους.
Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από την Εκκλησία της Ρωσσίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ότι τάχα καταπατεί τα δικαιώματα της λεγομένης «Αυτονόμου Κινεζικής Εκκλησίας» κι ότι δήθεν καταλύει την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μας προβληματίζουν διότι με λύπη διαπιστώνουμε ότι εν προκειμένω είναι η Εκκλησία της Ρωσσίας αυτή, η οποία με τρόπο άκομψο παραβλέπει τα όσα η Εκκλησία εν τω συνόλω της έχει αποφασίσει και προβαίνει σε μονομερείς ανακηρύξεις «Αυτονόμων Εκκλησιών» και μιλά για «δικαιώματα επί χωρών», θυμίζοντάς μας εγκόσμια κράτη παλαιού φεουδαρχικού τύπου.
Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής, με την χάρη του Θεού, αγωνίζεται να μένει πιστή στην ορθόδοξη παράδοση και πρακτική, που καθιέρωσαν οι θεοφόροι Πατέρες της Αγίας Εκκλησίας μας. Μένει πιστή στο μαρτυρικό Πρωτόθρονο και Αποστολικό Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι γνωρίζει ότι τούτο, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, πιστή στην αποστολική ευθύνη και την οικουμενική διακονία που της ανατέθηκαν με αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων, εργάζεται επί αιώνες νυχθημερόν δια τον επιστηριγμό και την ανάπτυξη ιεραποστολικών Εκκλησιών και κυρίως δια την ενότητα και την ευστάθεια όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι στην σύγχρονη εποχή είναι ανάγκη οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να δίνουν την μαρτυρία τους και να εργάζονται ιεραποστολικά ενωμένες, χωρίς ανταγωνιστικές διαθέσεις και εγωϊστικές αξιώσεις.
Η διαφύλαξη της ενότητας, που είναι και εντολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, κάμει την μαρτυρία της Ορθοδοξίας αξιόπιστη και την κρατά μακριά από τον μολυσμό των εθνικιστικών, πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.
- Εμφανίσεις: 71745