10 χρόνια Θεολογική Ακαδημία Τορόντο

ImageΗ Θεολογική Ακαδημία του Τορόντο γιόρτασε τα 10 της χρόνια, όπου  επίσημα

συμβεβλημένη με το Πανεπιστήμιο Sherbrooke, αναγνωρίζεται από όλα τα πανεπιστήμια της Β. Αμερικής.

Προσφέρει στους αποφοίτους της πτυχίο Ορθοδόξου Θεολογίας και μέχρι τώρα απεφοίτησαν 35 νέοι εκ των οποίων 22 ήδη χειροτονήθηκαν ιερείς και υπηρετούν σε κοινότητές μας στον Καναδά.

 

Η τελετή απονομής πτυχίων έγινε την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, όπου παρεκάθησαν σε δείπνο 670 υποστηρικτές της Ακαδημίας.

 

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού του Καναδά κ. Harper έφερε ο Υφυπουργός κ. Dean Del Mastro. Παραθέτουμε απόσπασμα:

«Εγκάρδια συγχαίρω τους αποφοίτους του 2009 για την έντιμη δουλειά και την αφοσίωσή σας, πράγματα τα οποία σας εχάρισαν αυτή την αξιέπαινη επιτυχία.

 

Η μόρφωσή σας και η πίστη σας έχουν τραφεί και ενδυναμωθεί με την θαυμάσια διδασκαλία και υποστήριξη την οποία ελάβατε από την Ακαδημία. Όπως ξεκινάτε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σας, είσθε πλέον στην μοναδική θέση να υπηρετείτε ως οι πνευματικοί ηγέτες της Ελληνικής Ορθοδόξου κοινότητας, η οποία στον Καναδά τιμά μία άνευ προηγουμένου κληρονομιά, παράδοσης, συναδελφωσύνης και πίστης».

 

Θεολογικότατη η ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Ν. Μάτση. Μεταξύ άλλων είπε:

«Η ελληνική εκκλησιαστική γραμματολογία, παράδοση και εμπειρία είναι αγέραστη μέσα στο χρόνο και αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον αξιόπιστη πηγή θεολογικών και ηθικών αξιωμάτων εκτεινομένων ως προς την αυθεντία τους, και πέραν του χριστιανικού κόσμου.

 

Συγχαρητήρια, πρώτα απ΄ όλα στον πάντοτε δυναμικό, αποτελεσματικό και περίφροντι Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο με τον οποίο με συνδέει φιλία δεκαετιών. Οι προσπάθειές του τελεσφόρησαν και έτσι μπορούμε  σήμερα να γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας».

 

Η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κ. Πηνελόπη Ερωτοκρίτου είπε μεταξύ άλλων.

 

«Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι έχουν συμβάλλει στή θεμελίωση του σημαντικού αυτού θεσμού για τον οποίο ο Απόδημος Ελληνισμός του Καναδά δικαίως αισθάνεται περήφανος.

 

Θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμησή μου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καναδά για την υπομονή, επιμονή και την πίστη με την οποία εργάστηκε για την ίδρυση και την εδραίωση της Ακαδημίας αυτής.

 

Χωρίς τη δική του αδιάλειπτη προσπάθεια και πνευµατική καθοδήγηση δύσκολα θα µπορούσε να επιτευχθεί ένας τόσο υψηλός στόχος. Σεβασµιώτατε σας εύχοµαι πάντα επιτυχίες και δύναµη, ώστε να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο σας».

 

Ο αριστεύσας της χρονιάς (valedictorian) π. Χρυσόστομος Αχιλλέως μεταξύ άλλων είπε:

«Όλοι έχουμε στη ζωή πληθώρα προβλημάτων. Είναι εύκολο κατά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε να εγκαταλείψουμε την Εκκλησία και την πίστη μας σε Αυτή. Όμως ακόμα και όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε μόνοι, υπάρχει πάντοτε ένα πρόσωπο που μπορεί να συμπαρασταθεί στη ζωή και στις ενέργειές μας, ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός.

Οι προσπάθειες να επιλύσουμε προβλήματα και δυσκολίες αποβαίνουν άκαρπες χωρίς την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Καταθέτοντας την πίστη και την εμπιστοσύνη μας σ’ Αυτόν, καθένας από εμάς κάνει προσπάθεια επιστροφής και βαθύτερης γνώσης της πίστης, καλλιεργώντας τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος και ακολουθώντας την επιταγή του Χριστού «Γίνεσθε άγιοι καθώς και εγώ άγιος ειμί».

 

Αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, εν τούτοις καλούμεθα να βρισκόμαστε στο δρόμο της τελειώσεως»

 

Κύριος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, όπου σε μια θεολογικότατη ομιλία εκράτησε αδιάσπαστη τήν προσοχή των συνδαιτυμόνων για περισσότερο από μισή ώρα.

 

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στη Θεολογική Ακαδημία του Τορόντο είπε τα εξής:

 

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Άγιο Τορόντο για το πραγματικά πολύ μεγάλο έργο το οποίο επιτελεί. Όταν ακούσαμε ότι ιδρύεται Θεολογική Ακαδημία, είχα πει και εγώ μεταξύ άλλων, «Πως είναι δυνατόν να γίνει τέτοια Ακαδημία;».

 

Ήξερα τι σημαίνει πανεπιστήμιο: χρειάζονται χρήματα για τους καθηγητές. Οι φοιτητές στην Αμερική – οι φοιτητές σ’αυτό το επίπεδο στοιχίζουν ο καθένας $50.000 το χρόνο. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Δεν φαίνονται ότι είναι τόσα, αλλά είναι τόσα. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Που θα βρεθούν οι μισθοί των καθηγητών;

Ο Άγιος Τορόντο επέτυχε αυτό το απίθανο πράγμα: όχι μόνο να κάνει Ακαδημία, αλλά να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια. Να έχει προσφέρει η Ακαδημία 35 πτυχιούχους, από τους οποίους 22 είναι ήδη χειροτονημένοι.

 

Είναι  πολύ μεγάλο επίτευγμα όταν το κρίνετε σε σύγκριση με άλλες θεολογικές σχολές – Ορθόδοξες και μη Ορθόδοξες – και όταν το κρίνετε σε σχέση με το μέγεθος της επαρχίας την οποία υπηρετεί.

 

Αξίζει όντως ευχαριστία προς τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του, και τον Άγιο Ανδίδων ο οποίος επί 9 χρόνια ήταν ο κοσμήτωρ και στη συνέχεια στους καθηγητάς, διότι πραγματοποίησαν αυτό το πολύ μεγάλο θαύμα.­­­»

 

Την όλη τελετή έκλεισε ο Μητροπολίτης Σωτήριος με μία σύντομη ομιλία με θέμα «Ποιος πρέπει να είναι ο απόφοιτος».

 

Η κεντρική ιδέα της ομιλίας του ήταν, ότι ο απόφοιτος και ο κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά, πρέπει να είναι ο πραγματικός άνθρωπος.

 

«Ο Διογένης με τον φανό του δεν βρήκε τον πραγματικό άνθρωπο. Ο Χριστός θεραπεύοντας τον παραλυτικό αποδείχθηκε ο άνθρωπος για τον άνθρωπο. Ο απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας και κληρικός της . Μητρόπολης πρέπει να είναι ο άνθρωπος γιά τον άνθρωπο. Αληθινή ζωντανή εικόνα του Χριστού.

Ο απόφοιτος, ο ιερέας κρίνεται από την κοινωνία με δύο κριτήρια: Της πίστης του και της συμπεριφοράς του πρός τον συνάνθρωπο. Τα δύο αυτά κριτήρια θα είναι τα ίδια στη δεύτερη Παρουσία του Χριστού  και στην τελική και δικαία κρίση για τον κάθε άνθρωπο.

 

Απόφοιτε της Ακαδημίας, ιερεύ του Υψίστου να είσαι άνθρωπος για τον άνθρωπο γιά να σώζεις εκείνον και να σώζεσαι κι εσύ», τελείωσε Μητροπολίτης Σωτήριος.

Ο  Άρχων Δεπουτάτος, Ι. Χριστοδούλου και ιδρυτής της Θεολογικής μας Ακαδημίας, επέδωκε το πτυχίο στον π. Χ. Αχιλλέως.

 

Η τελετή απονομής πτυχίων αποφοίτων της Θεολογικής μας Ακαδημίας εφέτος είχε καταπληκτική επιτυχία.

 

Στο δείπνο παρεκάθησαν 670 υποστηρικτές της Θεολογικής Ακαδημίας και τα πάντα ήταν οργανωμένα άριστα.

 

Τέλος κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος διηύθυνε όλο το λαό, ψέλνοντας όλοι μαζί θρησκευτικά άσματα και ύμνου. 
Εμφανίσεις: 32513
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!