Με επιτυχία οι συνελεύσεις της Μητρόπολης Τορόντο

ImageΜε σύνθημα το «Κύριε σώσον με», τριακόσιοι πενήντα (350) εκπρόσωποι των Κοινοτήτων, των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων

και της Νεολαίας, συνήλθαν στο ξενοδοχείο Quality Inn στο St. Catharines, Ontario, και για μία εβδομάδα συνεζήτησαν ζωτικά θέματα για την πορεία της Εκκλησίας.

 

Οι συνελεύσεις άρχισαν την Παρασκευή 29 Μαΐου και ετελείωσαν την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

 

Η έναρξη έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σωτήριο, ο οποίος διαβίβασε στους συνέδρους την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 

Στο μήνυμά του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων γράφει τα εξής: «...εκφράζομεν την ευφροσύνην, την χαράν και τα συγχαρητήρια του Ιερού ημών Κέντρου και ημών προσωπικώς επί τω υμετέρω ενθέω ζήλω και τη κατά Θεόν αυξήσει και προκοπή.

 

Συγχαίροντες υμίν από μέσης πατρικής καρδίας, καταστέφομεν υμάς δια των ευχών της Μητρός Εκκλησίας και δια των ημετέρων Πατριαρχικών υπέρ πλήρους επιτυχίας των εργασιών υμών, δεόμενοι του Κυρίου όπως καταπέμψη υμίν πάσι πλουσίαν την χάριν και τον του Παναγίου Αυτού Πνεύματος φωτισμόν, ώστε να βουλεύσησθε και αποφασίσητε τα κρείττονα, προς στηριγμόν υμών αυτών και του λαού Αυτού, δια να συνεχίσητε το ιερόν λειτούργημά σας εις οικοδομήν των κεκλημένων εις ζωήν αιώνιον και εις την θέαν της αφθίτου δόξης του Θείου Αυτού Προσώπου».

 

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος αναφερόμενος στο σύνθημα των συνελεύσεων «Κύριε σώσόν με» είπε: «Ο καθένας μας, όπως ο Πέτρος, έχομε τους δισταγμούς μας και τις αμφιβολίες μας πολλές φορές.

 

Τότε χρειαζόμαστε να κάνομε αυτό το οποίο έκαμε ο Πέτρος και να ειπούμε το «Κύριε σώσόν με» και αυτό που είπε ο Ιάειρος «Πιστεύω Κύριε βοήθει μοι τη απιστία». Όταν ενεργούμε έτσι ταπεινά, τότε θα δεχόμαστε την ευλογία και την σωτηρία του Θεού.

 

Ταπεινά και με πίστη, πρέπει να πορεύεται η Εκκλησία μας στον Καναδά. Η Εκκλησία κατά τον ιερό Χρυσόστομο «κλυδωνίζεται αλλ’ ου καταποντίζεται». Εμείς σαν Εκκλησία στον Καναδά, περάσαμε πολλές τρικυμίες, αλλά δεν καταποντιστήκαμε.

 

 

Ξεπεράσαμε τις πολλές δυσκολίες και τώρα το σκάφος της Εκκλησίας ειρηνικά σαλπάρει. Όταν ο τιμονιέρης και το πλήρωμα αφήνουν τον Χριστό να τους οδηγεί, ο,τι τρικυμίες κι αν συναντήσουν, θα τις ξεπεράσουν. Με πίστη στο Θεό, ταπείνωση και σύνεση, όλα γίνονται».

 

Τα θέματα των συνελεύσεων ήταν ζωτικής σημασίας για την πορεία της Εκκλησίας μας στον Καναδά. Οι ομιλητές έκαμαν άριστες εισηγήσεις και οι συζητήσεις ήσαν ενδιαφέρουσες και πολιτισμένες.  Τα θέματα ήσαν τα εξής:

 

Η σημερινή νέα Ελληνορθόδοξη οικογένεια.

 

Εισηγητής: π. Λ. Καμπερίδης.

 

Ο Ελληνορθόδοξος χριστιανός σήμερα εν μέσω ομοδόξων, ετεροδόξων και αγνωστικιστών.

 

Εισηγητής: π. Π. Αυγερόπουλος

Η συμπαράσταση και στήριξη του πλησίον στα ψυχικά και πνευματικά του προβλήματα.

 

Εισηγητής: π. Α. Μιχαλόπουλος

Η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας: Προβληματισμοί και προοπτικές.

 

Εισηγητές: π. Π. Μέντης, π. Κ. Χατζής, Deacon D. Maxwell

Η σημασία της Ελληνορθόδοξης Παιδείας για την Ομογένεια.

 

Εισηγητής: Σ. Βολονάκης

Πως η Εκκλησία αντιμετωπίζει τη νέα γενιά.

 

Εισηγητές: π. Δ. Κουμαρέλλας, π. Θ. Δράκος, π. Κ. Τσιόλας, π. Θ. Παρασκευόπουλος, π. Α. Δράκος.

 

 

Βιοηθική: Ευθανασία. Δωρεά οργάνων. Καύση νεκρών.

 

Εισηγητής: Δρ. Δ. Ωραιόπουλος

 

Η ανάγκη εφαρμογής και προσφοράς της τεχνολογίας στη ζωή της Εκκλησίας μας.

 

Εισηγητής: π. Α. Δράκος, π. Θ. Παρασκευόπουλος.

Ο ρόλος και η θέση του Ιεροψάλτη και της χορωδίας στη Λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

 

Εισηγητής: π. Δ. Γιαννιού

Τι πιστεύουμε για την ύπαρξη του Θεού. Υπάρχουν πραγματικά άθεοι η Αγνωστικιστές;

 

Εισηγητής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος.

Ηγεσία.Νόμος προσωπικών δεδομένων. Κοινοβουλευτική Διαδικασία.

 

Εισηγήτριες: Ευγενία Γουέστ, Πολυτίμη Μίσσιου, Λούση Γρηγοριάδου

Πως να χειριστείτε τα οικονομικά του τμηματός σας.

 

Εισηγήτριες: Xριστίνα Κούτσαρη, Βασιλική Ζαχαροπούλου και Σαπφώ

Ανδρικοπούλου Κύριε  σώσον με,  απο τι;

 

Εισηγητής π. Κωνσταντίνος Καλτσίδης.

Ιησούς Χριστός: Πως να Τον γνωρίσουμε.

 

Εισηγήτρια: Πρεσβυτέρα Μαρία Δρόσσου

 

Μεγάλη έμφαση δόθηκε, όπως πάντα στις συνελεύσεις μας, στην πνευματική ζωή των συνέδρων.

 

Η κάθε ημέρα άρχιζε με θ. Λειτουργία, την οποία τελούσε μόνος του ο Μητροπολίτης Σωτήριος στο ξενοδοχείο, ώρα 8 έως 9 και άπαντες οι σύνεδροι, όχι απλώς συμμετείχαν, αλλά κοινωνούσαν και των Αχράντων Μυστηρίων. Κάθε συνεδρίαση άρχιζε και έκλεινε με προσευχή.

 

Την Κυριακή 31 Μαΐου, η θ. Λειτουργία ετελέσθη στον Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης, St. Catharines, Ontario. Επίσης, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ετελέσθη στον Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης, θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σωτηρίου και συμμετεχόντων του Επισκόπου Χριστοφόρου και τριάντα εννέα (39) ιερέων από όλο τον Καναδά.

 

 

Οι αντιπρόσωποι της Φιλοπτώχου και της Νεολαίας πραγματοποίησαν εκδρομή στους καταρράκτες του Νιαγάρα, όπου εθαύμασαν τα μεγαλεία του Θεού.

 

Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι από τα καλύτερα αξιοθέατα στον κόσμο. Οι αντιπρόσωποι της νεολαίας εκτός από τις συζητήσεις των θεμάτων, είχαν και αθλοπαιδιές (bowling και soccer tournament).

 

Η Κοινότητα της Αγ. Αικατερίνης, St. Catharines, Ontario, και οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Quality Inn αδελφοί Νιτσόπουλοι, προσέφεραν τα πάντα και έκαμαν τις εργασίες των συνελεύσεων πολύ εύκολες. Τους ευχαριστούμε θερμά.

 

Εξελέγησαν τα μητροπολιτικά συμβούλια της Ιεράς Μητρόπολης, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, της νεολαίας και του Συνδέσμου των ιερέων.

 

Το επίσημο δείπνο έγινε το βράδυ της Δευτέρας 1 Ιουνίου και παρεκάθησαν όλοι οι σύνεδροι και πολλοί από τους ενορίτες της Κοινότητας της Αγ. Αικατερίνης, St. Catharines. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης (Ν.Δ.), ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

 

«Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Εκκλησία μας είναι η μεγάλη μάνα, είναι η κλώσσα που μαζεύει γύρω της και κάτω της τα κλωσσόπουλα. Είναι η κλώσσα που μαζεύει τους Ελληνες γύρω της οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Είναι αυτή που τους ενώνει. Χάρηκα το γεγονός ότι η συνέλευση έχει μεγάλη συμμετοχή.

 

Βρέθηκα σε μια συνέλευση όπου υπήρχε δημοκρατία, διάλογος, ανταλλαγή απόψεων. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα, είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο γεγονός.

 

Είστε τυχεροί εδώ εσείς οι Ελληνες του Καναδά, διότι έχετε κορυφαίο πνευματικό καθοδηγητή και ηγέτη σας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σωτήριο, μία σπουδαία προσωπικότητα για τον Καναδά, αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, το έργο του οποίου είναι γνωστό όχι μόνο στον Καναδά και την Αμερική,  αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

 

Εργο ποικίλο, δεν είναι μόνο ποιμαντικό είναι και πνευματικό είναι και συγγραφικό είναι ο,τι μπορεί κανείς να συλλάβει σε ο,τι έχει να κάνει με την ανθρώπινη δραστηριότητα  και για αυτό πραγματικά νομίζω ότι οφείλουμε να πούμε για μια ακόμη φορά μία διαπίστωση, ότι είναι ένας άξιος Αρχιερέας».

 

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Δ. Αζεμόπουλος μεταξύ άλλων είπε: «Μέσα από την υπέρβαση, την υπέρβαση που στηρίζεται στην αγάπη, στην συγγνώμη, στην κατανόηση, να δώσουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα, εμείς να στείλουμε ένα μήνυμα για το πόσο υπέροχη είναι η Εκκλησία μας στον Καναδά, πόσο δυνατή είναι η Εκκλησία μας, πόσα μπορεί να κάνει, όπως εσείς κάνατε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Εκκλησία εδώ στον Καναδά.

 

Στηρίξτε την Εκκλησία. Πιστέψτε στην Εκκλησία. Επενδύστε στην Εκκλησία. Διαδώστε το μήνυμά Της σε όλο τον κόσμο».

 

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος αξιολογώντας τις εργασίες των συνελεύσεων εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχία τους και ευχαρίστησε τους πάντες και εδοξολόγησε τον Τρισάγιο Θεό για τις ευλογίες Του αυτές. 
Εμφανίσεις: 86991
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!