Ιταλίας Γεννάδιος: «Διαφυλάξτε και μεταφέρετε στις επόμενες γενεές την Ορθόδοξη Πίστη»

ImageΜε τους λόγους αυτούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος χαιρέτιζε στις συναντήσεις του τους Ορθοδόξους Έλληνες, αλλά και τους Ορθοδόξους των άλλων εθνικοτήτων, που συμμετείχαν πολυάριθμοι στις ιερές Ακολουθίες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τον Εσπερινό της Αγάπης, καθώς και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή του Θωμά στην ιστορική Εκκλησία και Αδελφότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου των Ελλήνων τω Έθνει Νεαπόλεως.

Στη Βενετία, παρούσες ήταν, τόσο κατά την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, όσο και κατά την Ανάσταση, διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές Ελληνικές Αρχές της Ιταλίας. Την Μεγάλη Παρασκευή τα μέλη του Συμβουλίου της ιστορικής Κοινότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, μαζί με άλλους ενορίτες, περιέφεραν στους δρόμους της Βενετίας τον Επιτάφιο του 15ου αιώνα, αναπέμφθηκε δε η καθιερωμένη δέηση από τον Ποιμενάρχη υπέρ αναπαύσεως των Ευεργετών της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης και του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, ο οποίος την ημέρα εκείνη συμπλήρωνε πενήντα ακριβώς έτη από την εις διάκονο χειροτονία του από το Μητροπολίτη Ρόδου κυρό Σπυρίδωνα (Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης - Μεγάλο Σάββατο 1960), τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και δέχθηκε τις ευχές των κληρικών και του εκκλησιάσματος του Μητροπολιτικού Ναού.

Το ίδιο βράδυ, τη στιγμή που ο Ποιμενάρχης μετέδιδε το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου στις πολλές εκατοντάδες ενοριτών και προσκυνητών του Μητροπολιτικού Ναού, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κρατούσε την περιώνυμη εικόνα της Αναστάσεως, του 16ου αιώνα, την οποία στη συνέχεια προσκύνησε το εκκλησίασμα.

Την Κυριακή του Πάσχα, ενώπιον πυκνου εκκλησιάσματος, κατά την τέλεση του Εσπερινού της Αγάπης, και σύμφωνα με την παράδοση της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εψάλη το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες, καθώς και ο Πολυχρονισμός της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, τόσο ο Σεβ. Μητροπολίτης και ο ιερός κλήρος, όσο και δεκάδες ενορίτες συμμετείχαν στο Πασχαλινό πανηγύρι, στην αυλή του Μητροπολιτικού Ναού. Έπειτα από την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Αγάπης δόθηκε από τον Ποιμενάρχη σε ολόκληρο το εκκλησίασμα το «κόκκινο αυγό».

Τη Νεάπολη της Νοτίου Ιταλίας επισκέφθηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Γεννάδιος, όπως κάθε χρόνο κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, λειτουργώντας έτσι την Κυριακή του Θωμά στην πολυπληθέστερη ενορία της Μεγάλης Ελλάδος. Φιλοξενούμενος της ιστορικής Ελληνικής Ορθοδόξου Αδελφότητος, ο Μητροπολίτης συναντήθηκε και συνεργάσθηκε για διάφορα ζητήματα με τους Επιτρόπους και τον Έφορό της, με τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στην οποία ο ίδιος υπηρέτησε επί 35 συνεχόμενα χρόνια, ως διάκονος (1961), Πρεσβύτερος (1963) και Βοηθός Επίσκοπος (1970), με τον Πρόεδρο της νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Κοινότητας, καθώς και με το Προεδρείο και τα μέλη του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών.

Την Κυριακή του Θωμά, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος μαζί με εκλεκτά μέλη της Ενορίας, προσέφεραν Εγκόλπιο στο Σεβ. Ποιμενάρχη, για τη συμπλήρωση πεντηκονταετίας στον ιερό κλήρο, την δε επόμενη ημέρα ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Σεβασμιωτάτου για την επέτειο της χειροτονίας του.

Κατά την Ποιμαντορική του Περιοδεία στην πρωτεύουσα της Νοτίου Ιταλίας, ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία τελέσεως των Εγκαινίων της εκκλησίας του αποστόλου Παύλου «των Ελλήνων» στο Ρήγιο της Καλαβρίας (Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου), συνδέοντας το σημαντικό αυτό γεγονός για την Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης με την Ανάσταση του Κυρίου και τις άοκνες προσπάθειές του, καθ’ όλη την περίοδο των πενήντα ετών διακονίας του ως κληρικός στην Ιταλία για την «Ανάσταση» της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην Ιταλία, ιδιαίτερα δε στη Μεγάλη Ελλάδα, με σκοπό τη διαφύλαξη και διαιώνιση της Ορθόδοξης Πίστης και της Ελληνικής Παράδοσης, στη σπουδαιοτάτη Ρωμαιοκαθολική χώρα της Ιταλίας.

Image

Image

Εμφανίσεις: 23478
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!