Διπλός ο ρόλος του Μεξικού Αθηναγόρα στις Συνελεύσεις των Επισκόπων

ImageΟ Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής Αθηναγόρας, διαδραματίζει αυτές τις μέρες διπλό ρόλο στα εκκλησιαστικά πράγματα διότι προήδρευσε ο ίδιος στη Συνέλευση των Επισκόπων Νοτίου Αμερικής, όπως είπε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», αλλά συμμετέχει αυτές τις μέρες και στη Συνέλευση των Επισκόπων στη Νέα Υόρκη.

Διευκρίνισε ότι «επειδή στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεώς μου έχω δύο κράτη, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία, προεδρεύω στη Σύναξη των αρχιερέων Νοτίου Αμερικής, η οποία είχε συγκληθεί πριν από ενάμισι μήνα περίπου». Kαι τόνισε: «δηλαδή λαμβάνω μέρος σε δύο Συνελεύσεις ως μέρος της Βορείου Αμερικής και ως πρόεδρος της Συνελεύσεως των αρχιερέων της Νοτίου Αμερικής».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας απεκάλυψε πως «ένα από τα θέματα τα οποία θα θέσουμε στη Συνέλευση εδώ στη Νέα Υόρκη είναι ότι θα έπρεπε η Κεντρική Αμερική να υπαχθεί στη Συνέλευση της Νοτίου Αμερικής και να ονομαστεί Συνέλευση Λατινικής Αμερικής».

Στην ερώτηση ποιος ήταν ο σκοπός της Συνέλευσης της Νοτίου Αμερικής στην οποία προήδρευσε, είπε: «Να επέλθει ένα είδος [SCOBA] ώστε να μπορούμε οι αρχιερείς σιγά-σιγά σαν μία ενότητα και με μία φωνή να προστατεύουμε τα δίκαια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να παρουσιαζόμαστε ενώπιον των ξένων Εκκλησιών και των Πολιτικών Αρχών ως μία Ορθόδοξη Εκκλησία με μία φωνή».

Είπε ακόμα, πως «ο σκοπός και ο στόχος είναι να δούμε σιγά-σιγά μέσα από την πορεία αυτών των Συνελεύσεων να μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το ακανθώδες πρόβλημα της Διασποράς».

Στην ερώτηση «μήπως αυτές οι Συνελεύσεις είναι προετοιμασίες για αυτοκεφαλικές εξελίξεις;», απάντησε: «Ούτε κατά διάνοια έχουμε τέτοιο σκοπό ή στόχο. Ο στόχος όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι και βεβαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι αρχιερείς του Θρόνου είναι σιγά-σιγά η Εκκλησία να έχει μία πορεία ενωμένη, αλλά ο σκοπός αυτής της πορείας είναι να λύσουμε αυτό το ακανθώδες πρόβλημα της Διασποράς, το οποίο για μένα είναι μέσα στα κανονικά δίκαια και δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στην ερώτηση «στη δική σας Συνέλευση της Νοτίου Αμερικής συζητήσατε το θέμα της Διασποράς;», τόνισε ότι «το κουβεντιάσαμε αλλά δεν το θέσαμε ως άμεσο θέμα προς το παρόν διότι εμείς θέλουμε σαν άμεσο θέμα να μπορούμε να παρουσιαζόμαστε σαν μία Εκκλησία γι’ αυτό θα κοιτάξουμε να κάνουμε από κοινού μεταφράσεις κειμένων, ανακοινώσεις την Κυριακή της Ορθοδοξίας ή σε άλλα κράτη για τις διάφορες γιορτές και περιστάσεις που υπάρχουν, να δούμε πώς θα κάνουμε σωστά κατηχητικά κείμενα ώστε να μην κάνει ο καθένας το δικό του, αυτά είναι σοβαρά για μας κι είναι μία καλή αρχή».

Στην ερώτηση αν έχει κάποιες σκέψεις για το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς, ποια είναι η λύση του, ο κ. Αθηναγόρας είπε ότι «η λύση του οπωσδήποτε είναι ένας Επίσκοπος σε μία πόλη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα αμέσως διότι είναι θέματα τα οποία πρέπει να ωριμάσουν». «Για μένα - επεσήμανε - η Συνέλευση των Επισκόπων είναι μία ευκαιρία σιγά-σιγά να ωριμάσει μέσα στις σκέψεις όλων των Πατριαρχείων ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τρεις Επίσκοποι Μεξικού όπως είμαστε σήμερα λόγου χάρη».

Ανέφερε ακόμα, «πώς θα ωριμάσει, πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, ο χρόνος θα το δείξει, αλλά θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της κανονικής τάξης της Εκκλησίας».

Σχετικά με το αν εκείνος προσωπικά είναι υπέρ ή εναντίον της Αυτοκεφαλίας, είπε «εναντίον». Πρόσθεσε δε, πως «δεν έχει ωριμάσει αυτό και δεν είναι η ώρα γι’ αυτά τα πράγματα». Σε άλλη ερώτηση «δηλαδή λέτε ότι θα είναι η ώρα μετά από ένα χρόνο ή πέντε χρόνια;», είπε «ο Θεός θα το δείξει αυτό, πάντως δεν είναι της στιγμής, δεν είμαστε έτοιμοι, το αφήνω στα χέρια του Θεού, απλώς λέγω ότι το υπάρχον σύστημα δεν είναι το κανονικό».

Αναφορικά με το αν μπορεί ο Ελληνισμός να απεμποληθεί στη Διασπορά εν ονόματι κάποιας Ορθόδοξης Αυτοκεφαλίας ή Συνένωσης, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε, «ποτέ, για μένα ποτέ».

Στην ερώτηση «έχετε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική, την [OCA], συλλειτουργείτε μαζί τους;», απάντησε «ό,τι διατάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή συλλειτουργούμε αλλά δεν έχουμε νομική αναγνώριση, δεν αναγνωρίζουμε τη διοικητική τους δομή ως αυτοκέφαλη».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας συλλειτουργεί με τους Επισκόπους της [OCA], «αλλά όχι με τον Μητροπολίτη τους (Ιωνά)» διότι όπως τόνισε «δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτός προεξάρχει ως αρχηγός αυτοκεφάλου Εκκλησίας».

Είπε ακόμα πως κάνουμε «όπως το κάναμε τόσα χρόνια στην Αμερική. Σε όλες τις πανορθόδοξες Λειτουργίες προσερχόταν ένας αρχιερέας εκ μέρους του Μητροπολίτη της [OCA] και στον Καθεδρικό ναό και παντού, δηλαδή συλλειτουργούμε με τους αρχιερείς τους, όχι όμως με τον Μητροπολίτη τους ο οποίος παρουσιάζεται ως αρχηγός αυτοκέφαλου Εκκλησίας, δεν το αναγνωρίζουμε αυτό».

Στην ερώτηση «βλέπετε κάποια υποκρισία σ’ αυτό; Πώς είναι δυνατόν να συλλειτουργείτε με τους Επισκόπους της [OCA] κι όχι με τον Πρώτο τους, τον Αρχιεπίσκοπό τους;», είπε: «Είναι οικονομία, έχουν κανονική χειροτονία, το πρόβλημα τους είναι εκκλησιολογικό». Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία σαν μάνα έχει αυτό το δικαίωμα της οικονομίας, κι αυτό ακριβώς κάνει το Πατριαρχείο πολύ σοφά για να μην χωρίσουμε όλως διόλου την Εκκλησία και να μη μιλά ο ένας στον άλλον.

«Προσπαθούμε – επεσήμανε - να βρούμε ορισμένες λύσεις μέσα στα πλαίσια των θεσμών που υπάρχουν». Στο σχόλιο αν οι μισολύσεις οδηγούν κάποιες φορές σε παραλύσεις, τόνισε «δεν ξέρω, δεν νομίζω πως είναι παράλυση, πιστεύω ότι προχωρούμε καλά».

Εμφανίσεις: 48262
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!