Ο Τορόντο Σωτήριος για τη Συνέλευση των Επισκόπων και τη Διασπορά

ImageΟ Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος δεν θα συμμετάσχει στη Συνέλευση των Επισκόπων στη Νέα Υόρκη για «λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς του», όπως είπε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ενώ η Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Καναδά, η οποία ήδη υφίσταται και απαρτίζεται από δέκα έξι Επισκόπους διαφόρων Δικαιοδοσιών ζητά να μην υπάγεται στη Συνέλευση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην ερώτηση ποιοι λόγοι συντρέχουν που δεν θα συμμετάσχει στη Συνέλευση, εξήγησε «λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησής μου δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στη Συνέλευση αυτή, στην οποία πάρα πολύ θα ήθελα να συμμετάσχω», ενώ όταν του ζητήθηκε να αναφέρει τους λόγους είπε «δυστυχώς όχι, δεν μπορώ».

Στην ερώτηση «γιατί συμπεριλήφθηκε κι ο Καναδάς στη Συνέλευση αυτή τη στιγμή που υπάρχει και στον Καναδά και προεδρεύετε εσείς;», ο Μητροπολίτης Σωτήριος είπε ότι «στον Καναδά υπάρχει Συνέλευση επισκόπων από το 2000 με την ευλογία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και εργάζεται κατά ένα αξιοθαύμαστο τρόπο.

Εχει φέρει όλους τους Ορθοδόξους κοντά τον έναν στον άλλον και σε απόλυτη αρμονική συνεργασία» και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους ο Καναδάς υπήχθη στη Συνέλευση Επισκόπων Βορείου Αμερικής». Εξήγησε πως «στον Καναδά υπάρχουν 16 Επίσκοποι μερικοί όμως από αυτούς έχουν τις έδρες τους στην Αμερική, αλλά έχουν κοινότητες στον Καναδά και τους περιλαμβάνουμε κι αυτούς όπως λόγου χάρη ο Ρουμάνος είναι Αμερικής και Καναδά».

«Είχαμε την ετήσια Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων του Καναδά στις 11 Μαρτίου του 2010 και όλοι οι αρχιερείς εξέφρασαν την απορία τους και ομοφώνως αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να μην καταργηθεί η Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Καναδά», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Σωτήριος.

Στην ερώτηση «προτίθεστε να ζητήσετε από τη Συνέλευση της Νέας Υόρκης να εξαιρεθεί ο Καναδάς και να γίνει αυτόνομη Συνέλευση του Καναδά την επόμενη φορά», απάντησε «μάλιστα» και εξήγησε «επειδή ο ίδιος δεν θα είμαι παρών ανέθεσε η Συνέλευση Επισκόπων Καναδά στον Αρχιεπίσκοπο Γιούρι των Ουκρανών και τον Επίσκοπο Ανδίδων Χριστοφόρο (είναι ο βοηθός Επίσκοπος του κ. Σωτηρίου) να παρουσιάσουν το αίτημα αυτό, υπάρχει και έγγραφο».

Γιατί στην προσυνοδική Σύσκεψη πριν από ένα χρόνο στη Γενεύη δεν κληθήκατε κι εσείς που υπηρετείτε στην Ελληνική Ορθόδοξη Διασπορά; ρωτήθηκε ο κ. Σωτήριος, για να απαντήσει: «Αντιλαμβάνεστε ότι σ’ αυτή τη Σύσκεψη πηγαίνουν ελάχιστοι αντιπρόσωποι των Εκκλησιών, δεν έχω ποτέ κληθεί σε κάτι τέτοιο και δεν γνωρίζω τους λόγους, αλλά και δεν θα με ενδιέφερε και πάρα πολύ να συμμετάσχω ο ίδιος».

Οσον αφορά στις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, είπε ότι «είναι άριστες» και συμπλήρωσε «ίσως να ενθυμείστε ότι πέρυσι τον είχα καλέσει και ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή απονομής πτυχίων της Θεολογικής μας Ακαδημίας, η οποία μάλιστα γιόρταζε τα δέκα της χρόνια».

Στην ερώτηση τι θα γίνει σ’ αυτή τη Συνέλευση η οποία ήδη βρίσκεται εν εξελίξει, είπε ότι «δεν γνωρίζω ακριβώς, είδα μία ημερησία διάταξη, αλλά δεν είδα τι ακριβώς είναι το ζητούμενο».

Στην ερώτηση αν νομίζει ότι αυτού του είδους οι Συνελεύσεις είναι κάποιες προετοιμασίες για αυτοκεφαλικές εξελίξεις, τόνισε πως «εάν κρίνω από τη Συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων του Καναδά πιστεύω όχι διότι εμείς δεν σκεφθήκαμε ποτέ τέτοιο πράγμα, αλλά σκεφθήκαμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά αναμεταξύ μας».

«Θα μπορούσα - συνέχισε - να προχωρήσω λίγο πιο πέρα και να πω ότι ο ίδιος προσωπικά είμαι εναντίον κάθε αυτοκεφαλίας γιατί πιστεύω ότι κάποτε η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να εργάζεται και να συνεργάζεται με όλους τους ανθρώπους και να μην δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των Αυτοκέφαλων και Αυτόνομων Εκκλησιών.

Ο κόσμος πηγαίνει στην παγκοσμιοποίηση, η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει πίσω από αυτό. Η παγκοσμιοποίηση είναι πραγματικότητα με τα, αν θέλετε, καλά της και τα άσχημά της».

Στην ερώτηση «λέτε δηλαδή ότι δεν θα συναινούσατε ποτέ να γίνει μία Αυτοκέφαλη Αμερικανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική και να απεμποληθεί η ελληνική πολιτιστική ιδιαιτερότητα, η ελληνική γλώσσα της Ελληνικής Ορθοδοξίας;» ο Μητροπολίτης Σωτήριος ανέφερε πως «Αυτοκέφαλη Εκκλησία μπορεί να γίνει και μία Εκκλησία μόνη της όπως έχουμε και το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική ή [OCA] η οποία φυσικά δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, συνεπώς θα μπορούσε και οιαδήποτε άλλη Εκκλησία να γίνει αυτοκέφαλη και δεν θα ήταν ανάγκη όλες μαζί οι Εκκλησίες να γίνουν μία Αυτοκέφαλή Εκκλησία, αλλά όλα αυτά είναι αντικανονικά σχήματα, δεν βοηθούν την Ορθοδοξία και δεν βοηθούν την πρόοδο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι οι αυτοκεφαλίες και οι αυτονομίες έχουν κάνει σκορποχώρι την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο, υπογράμμισε ότι «πιστεύω απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των Εκκλησιών.

Ιστορικά υπήρχαν τα πέντε Πατριαρχεία, Ρώμης, Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, γνωστά ως πενταρχία, αλλά πώς αυτή η τετραρχία μετά που έφυγε η Ρώμη, έγινε δεκαπενταρχία» και διερωτήθηκε «είναι αυτό προς το συμφέρον της Εκκλησίας; Μήπως πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος καλύτερης συνεργασίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικά εφόσον η Εκκλησία είναι η ίδια;».

Στην ερώτηση «λέτε δηλαδή ότι οι αυτοκεφαλίες και οι αυτονομίες δεν συνέβαλαν στην ενότητα της Εκκλησίας, απάντησε: «Δυστυχώς νομίζω όχι».

Αναφορικά με την OCA κι αν στον Καναδά έχει κοινωνία μαζί τους, είπε ότι «υπήρξε μία περίοδος, δεν ενθυμούμαι ακριβώς τις χρονολογίες που το Πατριαρχείο μας είχε ζητήσει να μην έχουμε μυστηριακή κοινωνία με την [OCA], ο μόνος ο οποίος τήρησε την εντολή αυτή του Πατριαρχείου ήμουν εγώ. Αργότερα ήρθη η εντολή αυτή και επομένως έχομε τώρα μυστηριακή κοινωνία με όλους τους κληρικούς της [OCA]».

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος απεκάλυψε πως «τελευταίως έγραψα ένα γράμμα στον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο συνιστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ της [OCA] κι ο Πατριάρχης μου απάντησε ότι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ θα μπορούσε να κοινωνήσει αλλά όχι και να συλλειτουργήσει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εφόσον η αυτοκεφαλία της [OCA] δεν αναγνωρίζεται».

Στην ερώτηση αν εκείνος μπορεί να συλλειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Ιωνά τον Προκαθήμενο της [OCA] είπε, «ναι και έχω συλλειτουργήσει». Στην ερώτηση «πώς μπορείτε και συλλειτουργείτε εσείς με τον Ιωνά και δεν μπορεί να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κι όπως αναφέρατε τώρα δεν αναγνωρίζει την [OCA] ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, μήπως υπάρχει θέμα υποκρισίας εδώ;», επεσήμανε: «Σας είπα προηγουμένως ότι υπήρχε απαγόρευση από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συλλειτουργούμε με τους κληρικούς της [OCA], αργότερα ήρθη αυτή η απαγόρευση, δεν γνωρίζω τους λόγους πώς και γιατί, εφόσον όμως ήρθη η απαγόρευση, ή τουλάχιστον έτσι διεβιβάσθη σε μένα από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, δεν εξέτασα τους περαιτέρω λόγους».

Σχετικά με το αν έχει κάποιες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς, ο Μητροπολίτης Σωτήριος σχολίασε ότι είναι «μεγάλη ερώτηση αυτή, αυτό το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να απαντηθεί σε μία συνέντευξη σαν αυτή».

Και συμπλήρωσε: «Το θέμα της Διασποράς έχει πάρα πολλές πτυχές, τι γίνεται πρώτα–πρώτα η διαφορετική κουλτούρα της κάθε εθνότητας; Μπορούμε εμείς λόγου χάρη ως Ελληνες Ορθόδοξοι να απεμπολήσουμε την ελληνική γλώσσα; Μπορεί να θεωρηθεί ένας πραγματικά σωστός Ορθόδοξος Θεολόγος αν δεν ξέρει Ελληνικά;».

Τόνισε ακόμα, πως «ό,τι γίνει για τη Διασπορά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ο πολιτισμός του κάθε λαού, η γλώσσα του κάθε λαού, η γλώσσα της Ορθόδοξης Θεολογίας, αν όλα αυτά δεν τα λάβουμε υπόψη μας δεν θα κάνουμε σωστή λύση του προβλήματος της Διασποράς».

Συμπλήρωσε δε, πως «υπάρχουν κι άλλες πάρα πολλές σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει για τη Διασπορά, αλλά δεν θα ήθελα επί του παρόντος να εκφραστώ περεταίρω».

Εμφανίσεις: 46191
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!