Αυστρίας: «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε βοήθεια και ηθική υποστήριξη, παρά χρήματα»
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015
-
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ - ΜΠΕ 22.23
-
Ο ίδιος πιστεύει στους Ευρωπαίους, πιστεύει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, πιστεύει ότι αγαπούν την Ελλάδα αλλά επηρεάζονται αρνητικά απέναντί της «και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε» τονίζει ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στη Βιέννη, με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου βιβλίου του γνωστού Αυστριακού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κρίστιαν Ράτνερ με θέμα την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον Μοναχισμό.
«Αν δεν καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα δυστυχούν και πεθαίνουν άνθρωποι και όχι αριθμοί, δεν θα πάμε μπροστά και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Γαλλία, σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερη κατανόηση, βοήθεια και ηθική υποστήριξη, παρά χρήματα» επισημαίνει.
Όπως επαναλαμβάνεται συχνά, η Ευρώπη είναι μια οικογένεια και σε μια οικογένεια μπορούν μεν να γίνονται υποδείξεις, αλλά όχι και να δίνονται διαταγές, αναφέρει ο Μητροπολίτης Αρσένιος, διευκρινίζοντας πως «στη δημοκρατία δεν χωράνε διαταγές, η δημοκρατία διαλέγεται και το αποτέλεσμα του διαλόγου είναι σεβαστό από όλους και όταν κάποιος δίνει διαταγές σημαίνει ότι δεν έχει διάθεση για διάλογο».
Το νέο βιβλίο του γνωστού Αυστριακού συγγραφέα και δημοσιογράφου της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, Κρίστιαν Ράτνερ, με τίτλο «Η κρήνη στο Επανοσήφη», γράφηκε, όπως σημειώνει ο κκ. Αρσένιος, με αφορμή ένα ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος με ομάδα Αυστριακών δημοσιογράφων στην Κρήτη για να γνωρίσουν τις δραστηριότητες της Εκκλησίας την περίοδο της κρίσης, όπου και διαπίστωσε την ιδιαίτερη ευαισθησία του συγγραφέα, στον οποίο και πρότεινε τη συγγραφή ενός βιβλίου για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία, τον Μοναχισμό.
Ο συγγραφέας ήλθε σε επαφή με τη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανοσήφη, της οποίας μοναχός υπήρξε ο κκ. Αρσένιος, γνώρισε και διεξήγαγε πολλές συνομιλίες με τους εκεί μοναχούς όπως και με τον Μητροπολίτη, για την ελληνική κρίση, την Ορθοδοξία, την Κρήτη, για τον Καζαντζάκη και τον Ελ Γκρέκο.
Το βιβλίο αποτελεί μια προσέγγιση του τρόπου σκέψης, ζωής, φιλοσοφίας των μοναχών, παρουσιάζοντας αλήθειες του Ελληνισμού και του Μοναχισμού και της άρρηκτης μεταξύ τους σχέσης και είναι ίσως μια απάντηση και για την κρίση, η οποία, όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης Αρσένιος, πιστεύει ότι δεν είναι οικονομική αλλά είναι κρίση αξιών, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης.
Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στη Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών και της διπλωματίας, με επικεφαλής την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη και τον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριο Ιερωνυμίδη, αλλά και δεκάδες μελών της Ομογένειας.
Ο συγγραφέας, μιλώντας για τις πολλές συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον Μητροπολίτη και στην Κρήτη με τους μοναχούς αλλά και τους απλούς ανθρώπους κατά τις επανειλημμένες εκεί μεταβάσεις του, επισήμανε τις βαθιές εντυπώσεις και εμπειρίες του που καταγράφει στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα «ταξίδι στην ορθόδοξη πνευματικότητα, διαβαίνοντας δρόμους ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση».
Ήδη πριν από ενάμιση χρόνο, ο Κρίστιαν Ράτνερ στο προηγούμενο βιβλίο του, με τίτλο «Από την κρίση κανείς δεν βγαίνει μόνος του- Τι διδάσκει η Ελλάδα στην Ευρώπη», είχε ασχοληθεί με την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και την ένταξή της σε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο ίδιος, κατά την τότε παρουσίαση, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μας αφορά όλους, χρειαζόμαστε νέες μορφές συμβίωσης, καθώς χωρίς μια πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρόκειται να υπάρξει τελικά για ολόκληρη την ήπειρο, καμιά διέξοδος από την κρίση».
- Εμφανίσεις: 31067