Μητροπολίτης Αυστρίας: «Η Ελλάδα χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει»

arsenios

«Όλοι οι λαοί της Ευρώπης είναι πεπεισμένοι ότι η λύση δεν είναι μόνον η λιτότητα, χρειάζονται επενδύσεις, η Ελλάδα χρειάζεται αέρα για να συλλέξει τις δυνάμεις της, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκαιο λέγοντας πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση, οι άνθρωποι χρειάζονται αέρα για να αναπνεύσουν, ο οποίος δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια παρά μόνο λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», τονίζει ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Όπως επισημαίνει, η κατάσταση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα δεν είναι καλή, η ανεργία στο τέλος του 2014 ανερχόταν σε πάνω από 26% και ο ίδιος συναντά καθημερινά στη Βιέννη Έλληνες που έχουν έλθει μόνον με ένα σακίδιο, αναζητώντας εργασία, ένα ποσοστό 40% από αυτούς παρακολουθεί τα σεμινάρια για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης (ΣΣ το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό).

«Προσδοκούμε αλληλεγγύη. Έχει ειπωθεί ότι η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Από την κρίση κέρδισαν μόνον οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα. Γιατί πρέπει αυτό να συνεχίζεται; Όλοι οι λαοί βοηθήθηκαν, επίσης και η Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος, πιστεύει, όπως λέει, ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση για την Ελλάδα, όχι όμως γιατί πιστεύει στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά γιατί πιστεύει στους ανθρώπους στην Ευρώπη, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους Έλληνες, καθώς στις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας οι φίλοι της Ελλάδας, οι Φιλέλληνες, πάντα βοηθούσαν και ένα παράδειγμα είναι ο Λόρδος Βύρων.

Πιστεύει επίσης ότι το κράτος θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου, αυτό το έχουν καταλάβει οι άνθρωποι, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί μια ευκαιρία, όπως να οργανωθεί εκ νέου επίσης η διοίκηση και το φορολογικό σύστημα και για το λόγο αυτό ο ίδιος είναι αισιόδοξος.

Δεν είναι τόσο αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι, όπως σημειώνει, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, όταν, για παράδειγμα, αποφασίζονται στις Βρυξέλλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώνει το κατσικίσιο γάλα, τις οποίες όμως δεν μπορούν να εκπληρώνουν οι αγρότες, γιατί ο αγρότης στην Αγγλία έχει άλλες δυσκολίες από ότι εκείνος στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία και αυτές οι οδηγίες και αυτή η γενίκευση δεν είναι καλές για την Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης επισημαίνει πως από την αρχή υπήρξαν επικοινωνιακά λάθη ανάμεσα σε Έλληνες και Ευρωπαίους, ο Έλληνας είναι ευπρεπής και υπερήφανος και δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλει την υπερηφάνειά του, όταν, για παράδειγμα, υπήρξαν οι ισχυρισμοί ότι οι Έλληνες είναι "τεμπέληδες" και κάνουν πολλές διακοπές, διότι οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτά δεν αληθεύουν και ότι οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερο από τους Ευρωπαίους, όπως επίσης περισσότερο από τους Γερμανούς.

Επισημαίνει επίσης πως, αναμφισβήτητα στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα, τα οποία στο βάθος πολλών χρόνων προξένησαν οι πολιτικοί, που προφανώς δεν ήταν οι σωστοί που εξελέγησαν και που εξαπάτησαν τους ανθρώπους, οι οποίοι τώρα δεν θέλουν πλέον να έχουν να κάνουν με τους παλιούς πολιτικούς και τα παλιά κόμματα, ωστόσο οι νέοι έχουν υποσχεθεί πολλά που δεν μπορούν να τηρήσουν καθώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Καταφατικά απαντά ο Μητροπολίτης Αρσένιος στο ερώτημα αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε ασεβής απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, κατά την άποψή του, δεν υπήρξε απέναντι του Σόιμπλε ασεβής, αλλά ήταν λίγο υπεροπτικός, αλλά όχι με την αρνητική έννοια.

Ο κ. Αρσένιος δεν γνωρίζει, όπως λέει, αν ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο σωστός, καθώς η Ευρώπη συζητά μόνον για δημοσιονομικά, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται περισσότερο στο προσκήνιο ο ανθρωπισμός, η αξιοπρέπεια και οι ανθρώπινες αξίες.

Προσθέτει δε, ότι στις χώρες της κρίσης, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα έχουν αυξηθεί έντονα οι αυτοκτονίες γιατί οι άνθρωποι δεν βρίσκουν διέξοδο από τα προσωπικά χρέη τους, έχοντας κτίσει σπίτια με δάνειο που δεν μπορούν πλέον να εξοφλήσουν γιατί έχουν χάσει την εργασία τους, δεν ξέρουν πώς να συντηρήσουν την οικογένειά τους και δεν έχουν καμιά προοπτική.

Εμφανίσεις: 39758
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!