Θεμελίωση ελληνικού σχολείου στο Μόναχο

munchen-1

Η Ελληνική Πολιτεία σκοπεύει, ως γνωστό, να κτίσει το πρώτο ελληνικό σχολείο στη Γερμανία, σε ιδιόκτητο οικόπεδό της στο Μόναχο, για τη στέγαση 750 μαθητριών και μαθητών.

Οι οικοδομικές εργασίες έχουν ήδη αρχίσει από τον περασμένο Απρίλιο και σήμερα έλαβε χώρα η επίσημη τελετή της θεμελίωσης του σχολείου.

Επειδή η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας αποδίδει εξέχουσα σημασία στην πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση και παιδεία των ελληνοπαίδων της Γερμανίας, για το λόγο αυτό δέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση του σχολικού φορέα, να τελέσει την ακολουθία του αγιασμού της θεμελίωσης.

Την ιερά ακολουθία ετέλεσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωνσταντινίδης, ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος και ο διάκονος Γεώργιος Σιώμος.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος και η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Σοφία Γραμματα.

Ο κ. Μίχαλος μετέφερε από την Πατρίδα μας τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά και αναφέρθηκε στο αμέριστο προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την ανέγερση του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου, όπως αυτό εκδηλώθηκε και στη συνάντησή του με τον βαυαρό πρωθυπουργό κ. Σεεχόφερ, στη συνάντησή τους στο Μόναχο το 2012 και όπως αυτό συνεχίζεται και σήμερα απερίσπαστα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της Πατρίδας μας.

Ο κ. Μίχαλος μετέφερε από την Αθήνα και κλάδο Ελαίας για να τοποθετηθεί στα θεμέλια του σχολείου, πράξη γεμάτη με συγκίνηση και απερίγραπτο συμβολισμό.

Ως εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης παρέστη ένας ανώτατος αξιωματούχος του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Μπένρνχαρντ Μπουντς

Επίσης παρέστησαν ως εκπρόσωποι των εκκλησιών, ο ιερέας Δρ. Μπριαν Μ΄Νείλ, ως εκπρόσωπος του καρδιναλίου Μονάχου και ο πάστορας Έκεχαρντ Πούρρερ, ως εκπρόσωπος της ευαγγελικής εκκλησίας, οι οποίοι και ως καλοί φιλέλληνες, απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό και τις ευχές τους για την ευόδωση του έργου.

Η πρόεδρος του ιδρύματος Παλλάδιο, Δρ. Βασιλική Τριάρχη-Χέρμαν, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό αγοράς του οικοπέδου από την Ελληνική Πολιτεία και την κατάρτηση σχεδίων και προγραμμάτων για την επιτυχή εκπλήρωση του σκοπού του υπό ανέγερση σχολείου.

Σε ειδικό μεταλλικό κύλινδρο τοποθετήθηκαν αντικείμενα και κείμενα για να τοποθετηθούν, ως μαρτυρία στα θεμέλια του σχολείου.

Ο κ. Μίχαλος τοποθέτησε τον κλάδο ελαίας και μια ελληνική σημαία, ο κ. Μπουντς το έμβλημα της Βαυαρικής Πολιτείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης δίγλωσσο κείμενο με τις ευχές της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και η κ. Τριάρχη το μετάλλιο του ιδρύματος Παλλάδιο.

Επίσης τοποθετήθηκε και φωτοτυπία του βασιλικού διατάγματος του βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στην Αθήνα το 1834, με υπογραφή του βασιλέα Όθωνα.

Παρέστησαν στην εκδήλωση αντιπροσωπείες μαθητριών και μαθητών των εκκληνικών σχολείων Μονάχου, με ελληνικές σημαίες και εκπρόσωποι της παροικίας μας.

Φωτο: Ingrid Grossmann

Εμφανίσεις: 48945
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!