Η Εορτή του Αγίου Ανδρέα στη Μασσαλία (ΦΩΤΟ)

massalia-15

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στη Μασσαλία το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου 2014.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 29 Νοεμβρίου με τη τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στη κρύπτη του Αββαείου του Αγ. Βίκτωρος, όπου από το 1250 μέχρι το 1980 φυλασσόταν ο Σταυρός μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος την 19 Ιανουαρίου 1980 μεταφέρθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα Πατρών με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου.

Το αββαείο του Αγ. Βίκτωρος ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ από τον Όσιο Κασσιανό τον Ρωμαίο πάνω από το τάφο του Αγίου μάρτυρος Βίκτωρος και υπήρξε το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στη Δύση. Σήμερα ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας.

Στη κρύπτη του αββαείου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Οσίου Κασσιανού, υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέα, όπου στη θέση που εφυλάσσετο ο Σταυρός του Αποστόλου έχει τοποθετηθεί αγιογραφημένη εικόνα, δώρο του Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου σε ανάμνηση της επανακομιδής στη Πάτρα.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε από τον Αρχιμ.π. Ιωαννίκιο Αθανασιάδη, εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μασσαλίας με συλλειτουργούς τους π. Ιωακείμ Τσοπάνογλου και Κύριλλο Costanza και έψαλλε χορός υπό τη δνση του κ. Δημοσθ. Παπαλεονάρδου, Ναυτ. Ακολούθου Μασσαλίας.

Το απόγευμα τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μασσαλίας όπου φυλάσσεται εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα, δωρηθείσα από την Ι. Μητρόπολη Πατρών εις ανάμνηση του γεγονότος της επιστροφής του Σταυρού.

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στον ίδιο Ναό τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο και τον π. Κύριλλο.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με τη τέλεση πανηγυρικού εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Saint Sauveur (7ος μ.Χ) στην Aix en Provence, όπου φυλάσσεται το άφθαρτο δεξιό πόδι του Αποστόλου Ανδρέα.

Συμμετείχαν κληρικοί από Ελλάδα, Ρουμανία, Λίβανο ενώ έψαλλαν χοροί ιεροψαλτών στα Ελληνικά, Γαλλικά, Ρουμάνικα, Αραβικά και συμπροσευχήθηκαν πολλοί ευλαβείς χριστιανοί.

massalia-1

massalia-2

massalia-3

massalia-4

massalia-5

massalia-6

massalia-7

massalia-8

massalia-9

massalia-10

massalia-11

massalia-12

massalia-13

massalia-14

Εμφανίσεις: 55225
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!