Ο Μητροπολίτης Βελγίου στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

bel2Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας κλήθηκε να πάρει το λόγο σε μία μεγάλη επίσημη εκδήλωση για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση εκατό ετών από τον Μεγάλο Πόλεμο που έγιναν στο Nieuport και στην Ypres, ήταν παρόντα πάνω από 2000 πρόσωπα.

Στο Nieuport, η εκδήλωση διήρκησε μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας διάφορες προσωπικότητες έλαβαν μέρος.

«Ένας λαός δείχνει τη μεγαλοσύνη του όταν υπερασπίζεται τις αξίες του», τόνισε ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος κατά την ομιλία του, κάνοντας αναφορά στην αντίσταση του Βελγικού στρατού στα γερμανικά στρατεύματα κατά την πρώτη αυτήν παγκόσμια διαμάχη.

Παραχώρησε κατόπιν το λόγο στη Γερμανίδα Καγκελλάριο κ. Angela Merkel η οποία τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και υπογράμμισε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν όλα όσα συνέβησαν, όλα τα βάσανα τα οποία υπέφεραν οι Βέλγοι από τους Γερμανούς κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, (…) αυτή η πρόσκληση δεν ήταν αυτονόητη».

Δύο ώρες αργότερα, η εκδήλωση ξεκίνησε στη θύρα του Menin στην Ypres. Στο μνημείο μπροστά στο οποίο ακούγεται κάθε ημέρα το «Last Post» στη μνήμη των στρατιωτών που έπεσαν κατά το Μεγάλο Πόλεμο. Στους δρόμους της ιστορικής πόλης της Ypres αντήχησαν μουσικές από στρατιωτικά εμβατήρια.

Εκεί ήταν παρόντες: Ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη, η πρώην Βασίλισα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, η Καγκελλάριος της Γερμανίας Angela Merkel, οι Πρόεδροι της Ουγγαρίας και της Μάλτας, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Charles Michel, καθώς και πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ήλθαν από όλον τον κόσμο.

Ο Πρωθυπουργός Charles Michel εντυπωσίασε με την ομιλία του. «Η ειρήνη έχει ένα τίμημα και προϋποθέτει την επένδυση του καθενός σ’αυτήν. Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε τον διάλογο ανάμεσα στου λαούς. Ας αγωνισθούμε εναντίον των εγωϊσμών και των ακροτήτων. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς τούς άντρες και αυτές τις γυναίκες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία», δήλωσε.

Πολύ σημαντικές στιγμές ήταν η κοινή ανακοίνωση στοχασμού των εκπροσώπων των αναγνωρισμένων θρησκειών και της κίνησης για τη λαϊκότητα και η παρέμβαση του Κυβερνήτου του Καναδά, κ. David Johnston.

Μεταξύ των θρησκευτικών εκπροσώπων υπήρξε και μία ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, υπευθύνου για όλους τους ορθοδόξους που ζουν στο Βέλγιο, ο οποίος υπενθύμισε την αδικία και την εκμετάλλευση που φέρουν ο πόλεμος και η βία.

«Αυτό που συνέβη εδώ ξεπερνά κάθε φαντασία. Ποτέ μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητος, δεν συνέβησαν τέτοιες πράξεις σε τόσο μεγάλη έκταση. Αυτός ο πόλεμος κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νέους. Και σε ακόμη περισσότερους άμαχους πολίτες. Γι’ αυτό το λόγο αυτός ο πόλεμος ονομάζεται ΄΄Ο Μεγάλος Πόλεμος΄΄ (…) Και ακόμη και σήμερα, ο κόσμος παραμένει ένα θλβερό θέατρο μιας τυφλής βίας».

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίσημη «Ημέρα Μνήμης» της εκατονταετηρίδας του πολέμου, μετά από την εκδήλωση στη Λιέγη τον Αύγουστο που μας πέρασε, και λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την Επέτειο της 11ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Εμφανίσεις: 41371
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!