Eπίσκεψη πρώην πρωθυπουργού της Βάδης-Βυρτεμβέργης στην Ι.Μ. Γερμανίας

deyt-1

Στις 6 Οκτωβρίου 2014 ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης υποδέχθηκε και φίλεψε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, τον πρώην πρωθυπουργό της Βἀδης-Βυρτεμβέργης (Στουτγκάρδη) κ. Δρ. Έρβιν Τόιφελ.

Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα στα πλαίσια των καλών σχέσεων της Μητροπόλεώς μας με τον κ. Δρ. Τόιφελ.

Ως γνωστό ο κ. Δρ. Teufel ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση μας και μας τίμησε με την παρουσία του στην φετεινή 10η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα στο Μόναχο και επέδωσε εκ μέρους της Μητροπόλεως και των Ελλήνων Μονάχου το ''Ελληνο-Βαυαρικό Πολιτιστικό Βραβείο 2014'' στον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ, εκφωνώντας και ένα βαρυσήμαντο και στοχαστικό πανηγυρικό λόγο.

Η εκδήλωση έλαβε μέρος στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο ''Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος'' της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, στις 17 Ιουλίου 2014.

Τα γνήσια φιλελληνικά αισθήματα του πρώην πρωθυπουργού εκδηλώθηκαν επίσης με το συγκινητικό γεγονός να ευρίσκεται ο ίδιος την ημέρα των 75ων γενέθλίων του, στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, στο Μουσείο της Ακροπόλεως στην Αθήνα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης επέδωκε στον κ. Δρ. Τόιφελ μια εξαίσια χειροποίητη βυζαντινή εικόνα του Κυρίου, έργο των αδελφών Ανδρομάχης και Ελένης Βουτσινά από τη Θεσσαλονίκη, επεξηγώντας του και το βαθύτερο θεολογικό νόημα της εικόνας του Κυρίου

Ο κ. Δρ. Τόιφελ επέδωσε στον π. Απόστολο, ως ''αντίδωρο'', ένα μικρό συγγραφικό του πόνημα με τον τίτλο: ''Προτού να είναι για όλα αργά - εκκλησιαστική ατολμία (αποθάρρυνση) και χριστιανική εκρηκτική δύναμη''.

Στο βιβλίο του αυτό εκφράζει τον προβληματισμό και τη δυσφορία του για το γεγονός, ότι η ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται, σε πολλά θέματα, τα σημεία των καιρών και τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και εύχεται η εκκλησία του να βρεί τον τρόπο να αγκαλιάσει επί τέλους τα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και να δώσει άμεση απάντηση σ’αυτά.

Κάνει τη κριτική του με πόνο καρδιάς, αφού και ο ίδιος και όλη η οικογένειά του είναι πιστά μέλη της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και γαλουχημένοι στα νάματά της.

Δεν ασκεί πολεμική, αλλά με βαθύτατο σεβασμό στην εκκλησία του περιγράφει τα προβλήματά της, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η εκκλησία του μπορεί με την χριστιαντική εκρηκτική δύναμη που έχει να γίνει αξιόπιστη και ωφέλιμη στην κοινωνία των πιστών.

Στην ωριαία συζήτηση που έλαβε χώρα έγινε αναφορά τόσο στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία και στη θεολογία ανατολής και δύσης όσο και στην κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία πολλές φορές είχε έχει επισκεφθεί ο κ. Δρ. Τόιφελ.

Ο κ. Δρ. Τόιφελ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης από το 1991 μέχρι το 2005 και έχει σπουδάσει, παράλληλα με τις πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και καθολική θεολογία.

Για το λόγο αυτό και περιμένει από την διοικούσα ρωμαιοκαθολική εκκλησία και ιδιαίτερα από τον σημερινό Ποντίφηκα Φραντζίσκο τολμηρά ανανεωτικά βήματα σε θεολογικό, εκκλησιαστικό και ποιμαντικό επίπεδο.

Για τους γνώστες της γερμανικής γλώσσας, συνιστάται η ανάγνωση αυτού του συγγραφικού πονήματος.

Εμφανίσεις: 57058
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!