Ο πρώην Βελγίου Παντελεήμων, 40 χρόνια Αρχιερωσύνης (ΦΩΤΟ)

belgiou-1

Του Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμων, χειροτονήθηκε επίσκοπος στο Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες.

Ήταν 18 Αυγούστου 1974 όταν ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος (ο τότε Μητροπολίτης Βελγίου) χειροτόνησε, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Παύλο και τον Επίσκοπο Σασίμων κ. Ιερεμία (νυν Μητροπολίτη Ελβετίας).

Συμπροσευχόμενος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Βασίλειος Κριβοσέν του Πατριαρχείου Μόσχας. Λίγες ημέρες πριν, ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κοντογιάννης είχε εκλεγεί από την Αγίαν και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Απολλωνιάδος, βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.

Η Θεία Λειτουργία της ημέρας διανθίστηκε μελωδικώς από τον αείμνηστο Θρασύβουλο Στανίτσα, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου, κ. Παντελεήμων, διακόνησε και γεώργησε ανυστάκτως, τις ορθόδοξες ενορίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για 56 έτη, πρώτα ως πολύ νέος ιερέας, στη συνέχεια ως αρχιερατικός επίτροπος, έπειτα ως πρωτοσύγκελλος, και τέλος, ως βοηθός επίσκοπος και μητροπολίτης.

Διετέλεσε ακριβώς 30 χρόνια Μητροπολίτης Βελγίου, αφήνοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη ένα μεγαλειώδες έργο, δια το οποίο του είμαστε όλοι ευγνώμονες και οφειλέτες!

Δημιούργησε νέες ενορίες, υποδέχθηκε πατρικώς και ενσωμάτωσε μη-Έλληνες στο ποίμνιο, το οποίο του εμπιστεύτηκε η Μητέρα Εκκλησία. Ιστορική μπορεί να χαρακτηρισθεί η συνεισφορά του στην αναγνώριση της Εκκλησίας μας από τις κρατικές αρχές του Βελγίου, η οποία έλαβε σάρκα και οστά το έτος 1985.

Έκτοτε, στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει παραχωρηθεί το συνταγματικό προνόμιο: να είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος της ολοκλήρου Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βέλγιο και στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Δια του νέου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, του ιερού κλήρου, των αρχόντων της Μητρός Εκκλησίας και του ευλαβεστάτου πληρώματος της Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, εκφράζονται, δια του παρόντος, η μεγίστη ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και οι πιο θερμές ευχές προς το πολυσέβαστο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονος.

Εις πολλά έτη, Δέσποτα!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΕΛΓΙΟΥ

belgiou-2

belgiou-3

belgiou-4

belgiou-5

belgiou-6

belgiou-7

belgiou-8

Εμφανίσεις: 60529
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!