Αυστρία: Πρώτη Συνάντηση της Πλατφόρμας Διαθρησκευτικού Διαλόγου

mitropolitis austriasΤο ρόλο της θρησκείας ως μέρος της συμφιλίωσης, με την επισήμανση πως δεν επιτρέπεται να γίνεται αποδεκτή η μη ανεκτικότητα στο όνομα της ανεκτικότητας, τόνισε ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, στην ομιλία του κατά τη σημερινή πρώτη σύνοδο του Διαθρησκευτικού Διαλόγου στην Αυστρία, στην οποία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, συγκάλεσε τους επικεφαλής των 16 αναγνωρισμένων θρησκειών στη χώρα.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκτός του μητροπολίτη Αρσένιου, μεταξύ άλλων, ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν, ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας και ο πρόεδρος της Ισραηλινής Λατρευτικής Κοινότητας.

Στην ομιλία του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης υπογράμμισε την αυστριακή στράτευση στην προώθηση του διαλόγου των Εκκλησιών, σημειώνοντας πως η Αυστρία αποτελεί αναμφίβολα ένα πρότυπο για μια ειρηνική συμβίωση όλων των θρησκευτικών ομάδων, και, ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το μοντέλο αυτό του ουδέτερου γεφυροποιού μεταξύ των θρησκειών, μπορεί να μεταφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση στο υπουργείο του μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στην οποία κάθε μία από τις αναγνωρισμένες θρησκείες θα αποστείλει έναν εκπρόσωπό της και η οποία από τον Ιούνιο θα αρχίσει με την επεξεργασία προτάσεων για μια ακόμη καλύτερη συμβίωση στην Αυστρία, αλλά επίσης και για τις δυνατότητες προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας σε διεθνές επίπεδο.

Στην Αυστρία ο αριθμός των ορθόδοξων πιστών ανέρχεται στις 500.000, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική Κοινότητα, μετά τη Ρωμαιοκαθολική, ενώ εκτός του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, υπάρχουν άλλες έξι δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, οι οποίες εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε μια σειρά αυστριακών σχολείων καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, που σήμερα παρακολουθούν συνολικά 10.500 μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, και το οποίο διδάσκεται από 80 δασκάλους στη γερμανική γλώσσα.

Το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών συνιστά ένα δικαίωμα που προσφέρει η αυστριακή πολιτεία - σε μια κατ΄εξοχήν ρωμαιοκαθολική χώρα - ώστε τα παιδιά των ορθοδόξων Χριστιανών να διδάσκονται σύμφωνα με τα ήθη, τα έθιμα και κυρίως την πίστη και τις παραδόσεις τους.

Εμφανίσεις: 53175
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!