Η Ι.Μ. Γερμανίας σε εκδήλωση ενάντια στον ρατσισμό

Özoğuz-Malamoussis1

Η Γερμανική Κυβέρνηση, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στον ρατσισμό, οργάνωσε στις 21 Μαρτίου 2014 ειδική εκδήλωση στη γερμανική καγκελαρία με την Ομοσπονδιακή Υπουργό για ενσωμάτωση κ. Αιντάν Eντσογκουτς (Aydan Özoğuz).

H τουρκικής καταγωγής γερμανίδα Υπουργός κ. Αιντάν Eντσογκουτς ανέλαβε προ τριμήνου τα καθήκοντά της, ως ''Ομοσπονδιακής Υπουργού για θέματα μετανάστευσης, προσφύγων και ενσωμάτωσης'', και είχε την πρώτη επίσημη συνάντηση με 120 εκπροσώπους όλων των πολιτικών και κοινωνικών ομάδων της Γερμανίας.

Την Ιερά Μητροπόλη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Απόστολος Μαλαμούσης, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Παρέστη επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου.

Στον εμπεριστατωμένο και από πάσης πλευράς άριστα δομημένο λόγο της, η κ. Αιντάν Eντσογκουτς αναφέρθηκε σε καίρια θέματα και προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας, αναφορικά με το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

Επειδή είναι και η ίδια γέννημα και θρέμμα τούρκων μεταναστών για το λόγο αυτό γνωρίζει εξ ιδίων τα προβλήματα και έχει, ο λόγος της, ιδιαίτερη απήχηση τόσο στη γερμανική Κυβέρνηση, όσο και στις μεταναστευτικές κοινότητες.

Μεταξύ των άλλων τόνισε στην ομιλία της τα εξής:

Δεν πρέπει να μιλάμε πλέον μόνο για ''πολιτισμό καλοσωρίσματος'' στη Γερμανία των μεταναστών, αλλά και για αναγνώρισή τους και συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Θεωρώ την παιδεία, τη μόρφωση και την εκπαίδευση ως θεμέλιο για την ενσωμάτωση. Μόνο τότε μπορεί κανείς – άσχετα από καταγωγή, φύλλο, χρώμα δέρματος, ταλέντων και μειονεκτημάτων – να έχει τις ίδιες προυποθέσεις ισοτιμίας και ισότητας.

Το θέμα της παιδείας και εκπαίδευσης θα το θέσω εκ νέου και στη Συνέλευση των Επιτετραμμένων των κρατιδίων για ενσωμάτωση τον Μάιο στο Αμβούργο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ενσωμάτωσης στο τέλος του χρόνου.

Η χώρα μας, η Γερμανία, έχει τη δική της ιστορία. Σε μας υπήρξαν οι ρατσιστικοί νόμοι της Νυρεμβέργης οι οποίοι μετέφεραν με πρωτοφανή τρόπο πολέμους, ολοκαύτωμα, θάνατο και διακρίσεις, σ’ όλο τον κόσμο.

Τέτοιες ημέρες τις έχουμε, δόξα τω Θεώ, ξεπεράσει, παρά ταύτα όμως παραμένει η καταπολέμηση του ρατσισμού, της διάκρισης και της απόρριψης, ως μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

H Αντιρατσιστική Επιτροπή της Ευρωπαικής Ένωσης αναφέρθηκε επίσημα προ εβδομάδων σε περιπτώσεις ρατσισμού και διάκρισης στη Γερμανία.

Η Επιτροπή έχει την εκτίμηση ότι τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά παιδιά των μεταναστών δεν μπορούν να επισκεφτούν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια.

Επίσης η Επιτροπή κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν υποστήριξε αρκούντως τα θύματα των νεοναζιστών.

Επειδή και εγώ (η Υπουργός) διετέλεσα μέλος της εξεταστικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής για τους φόνους των νεοναζιστών, διαπίστωσα το τι σημαίνει να είσαι συγγενής των θυμάτων, να σε υποψιάζονται επί πολλά χρόνια και να γίνεσαι ο ίδιος θύμα, ειδικά όταν έχεις προιστορία μετανάστη.

Επίσης θέλω να αναφερθώ και σε μια άλλη σημερινή εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου με τη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Υπουργού Οικογένειας κ. Μανουέλας Σβέσιγ. Πρόκειται για το κίνημα των γυναικών “Ίση πληρωμή για την ίδια εργασία“ που αποσκοπεί στην αναγώριση του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την ίδια μισθολογική ανταμειβή με τους άνδρες, όταν επιτελούν την ίδια εργασία.

Μετά το πέρας της ομιλίας της είχε αρκετό χρόνο να μιλήσει και να ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις με τους προσκεκλημένους. Η γενική αποτίμηση από την πρώτη αυτή συνάντηση ήταν πολύ θετική.

Özoğuz-Malamoussis2

Εμφανίσεις: 45663
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!