Τορόντο: ''Η προσευχή και η μετάνοια είναι αναζήτηση''

torΤου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτηρίου

Η περίοδος του Τριωδίου, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μέγα Σάββατο, είναι περίοδος κατ’εξοχήν προσευχής και μετανοίας.

Ο κάθε χριστιανός καλείται να προσεύχεται και να μετανοεί. Ας πούμε δυο λόγια σήμερα για την προσευχή.

Η προσευχή είναι αναπνοή. Το σώμα αναπνέει. Παίρνει οξυγόνο. Ζωογονείται και συνεχίζει τη ζωή του. Χωρίς οξυγόνο πεθαίνει. Η αναπνοή και το οξυγόνο της ψυχής είναι η προσευχή, συνοδευομένη από την μετάνοια.

Όπως το σώμα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αναπνοή και οξυγόνο, έτσι και η ψυχή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς προσευχή και μετάνοια.

Η προσευχή και η μετάνοια είναι το κλάμα και ο θρήνος της ψυχής. Θρηνεί ο άνθρωπος για τις αμαρτίες του. Κλαίει. Κλαίει και φωνάζει. «Ήμαρτον εις σε Σωτήρ, ως ο άσωτος υιός. Δέξαι με πάτερ μετανοούντα και ελέησόν με ο Θεός».

Η προσευχή και η μετάνοια είναι αναζήτηση. Ο άνθρωπος με την προσευχή και την μετάνοια, αναζητεί τον εαυτό του. Αναζητεί τον εαυτό του πριν την πτώση του. Αναζητεί συγχρόνως και τον Θεό.

Πριν την πτώση του, συντροφιά περπατούσε με τον Θεό και συνομιλούσε. Μετά την πτώση του ο άνθρωπος αναζητεί τον Θεό. Στην αναζήτησή του αυτή, τώρα, έχει πιστό σύντροφο και οδηγό τον ίδιο τον Χριστό.

Η προσευχή και η μετάνοια είναι επιστροφή. Επιστροφή του ανθρώπου στον πρώτο του εαυτό. Επιστροφή του ανθρώπου στον Παράδεισο.

Στον Παράδεισο που είναι η Εκκλησία. Εκεί με την Θεία Κοινωνία ενώνεται με τον Θεό.

Η πορεία αυτή την οποία περιγράψαμε ανωτέρω, καταλήγει στην ζωή. Ζωή αληθινή. Ζωή εν Χριστώ επί της γης. Ζωή μετά θάνατον. Ζωή στον Παράδεισο με συμμετοχή στην αιώνια δόξα και αγιότητα του Θεού.

Καλώ όλους σας αγαπημένοι μου Χριστιανοί, να κάνουμε την όμορφη αυτή πορεία του Τριωδίου με προσευχή και μετάνοια, ώστε να απολαύσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά και να φθάσουμε στην πραγματική ζωή.

Εμφανίσεις: 40762
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!