Η κοπή της βασιλόπιτας στην Ι.Μ.Βελγίου (ΦΩΤΟ)

DSC 6566

Βρυξέλλες - Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου για τη διαφύλαξη των πατροπαραδότων εθίμων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, έγινε η κοπή της Βασιλόπιττας στις 12 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αρχαγγέλων της Ιεράς Μητροπόλεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα.

Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Αθηναγόρας ως Μητροπολίτης προΐστατο αυτής της τελετής.

Ήταν παρών καὶ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμων ο οποίος την άλλη ημέρα έφυγε για την αγαπημένη του ιδιαίτερη πατρίδα, τη Χίο, μετά την παραίτηση που υπέβαλε και την εκλογή του νέου Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Επίσης παρών ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Μάξιμος καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πανιερ. Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας) εκπροσωπήθηκε από τόν Αιδεσιμολ. π. Serge Model.

Το σύνολο σχεδόν των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών συμμετείχαν στον Εσπερινό και στην ακολουθία κοπής της Βασιλόπιττας.

Ο χορός των Ψαλτών, αποτελούμενος από κληρικούς και λαϊκούς, απέδωσε θαυμάσια επίκαιρους ύμνους υπό τη διεύθυνση του εκλεκτού Ιεροψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Δρ. Δημητρίου Ζαγκανά.  

Παρόντες ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Κ. Χαλαστάνης, πολλοί εκπρόσωποι διπλωματικών και στρατιωτικών Αρχών, οι εντιμότατοι Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και άλλοι πολλοί επώνυμοι που μοιράστηκαν αυτήν την χαρά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και με όλον τον πιστό λαό.

Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια. Η παρουσία και του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος χαροποίησε όλους και έδωσε για άλλη μια φορά την ευκαιρία στους πιστούς να εκφράσουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους προς το σεπτό πρόσωπό του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα μίλησε κατάλληλα σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, γαλλικά και ολλανδικά – αφηγούμενος την ιστορία της προέλευσης του έθιμου της Βασιλόπιττας, δίδοντας τις Αρχιερατικές του ευχές σε όλους και εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αγάπη του και το σεβασμό του προς τον σεβαστό Γέροντά του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα για τον οποίον είπε μεταξύ άλλων: «Ευχόμαστε επίσης κάθε καλό στόν σεβαστό μας Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ο οποίος δέχθηκε να είναι μαζί μας σ’ αυτόν τον Εσπερινό και ο οποίος αύριο επιστρέφει στο νησί πού είναι η γενέτειρά του γιά να έχει μία ήσυχη περίοδο ξεκούρασης που τόσο πολύ του αξίζει!

Δεν του λέμε αντίο, αλλά τον διαβεβαιώνουμε πως ήδη απ τώρα χαιρόμαστε που θα τον ξαναδούμε!»

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και στην αρχή της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας: «Με τη σκέψη, με τις πράξεις και με την προσευχή μας συμμετέχουμε όλοι στην ευθύνη που φέρει η Ελλάδα στους ώμους της.

Είναι μια ευθύνη για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αλλά οι έξη αυτοί μήνες θα είναι οπωσδήποτε επικεντρωμένοι στην πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδος που είναι η έξοδος από την κρίση».

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που προσκλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και συμμετείχε στην τελετή των εγκαινίων αυτής της Προεδρίας, είπε:  «Όλη η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και κάθε οικογένεια έχει τα προβλήματά της, όπως και η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με πολύ ζήλο, προσπάθεια και ενότητα θα είμαστε ικανοί να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε προς ένα καλύτερο μέλλον».

Είναι αυτό που ευχόμαστε και εμείς!»

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Βελγίου –μεταξύ άλλων- δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ακόμη μια φορά όλους, και ιδιαιτέρως τους στενούς του συνεργάτες, για τη στήριξη, τη συμπαράσταση και τις ευχές τους για την εκλογή και την ενθρόνισή του που έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.   

Τέλος, ο Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας ευλόγησε τη Βασιλόπιττα και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο πρώην Βελγίου να τη μοιράσει στους πιστούς για να δεχθούν για άλλη μια φορά την ευλογία του πριν την αναχώρησή του από το Βέλγιο.

Με μια σεμνή δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού τελείωσε η όμορφη αυτή τελετή με την ευχή όλων το νέο έτος να φέρει κάθε καλό.

DSC 6416

DSC 6423

DSC 6449

DSC 6477

DSC 6538

DSC 6586

Εμφανίσεις: 54486
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!