Βελγίου Αθηναγόρας: ''Δίπλα σας, θα εργασθώ δια το καλόν της Εκκλησίας''

DSC 3938

Του π. Παναγιώτη Μοσχονά

Ιστορικές στιγμές στήν Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.

Την παμψηφεί εκλογή, στις 27 Νοεμβρίου, του νέου Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρου, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την οικειοθελή παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, ακολούθησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου η λαμπρή Ενθρόνιση του.

Ο μητροπολιτικός Ιερός Ναός στο κέντρο των Βρυξελλών, κατάλληλα διαμορφωμένος για το επίσημο γεγονός, ἠταν ασφυκτικά γεμάτος από πολλούς χριστιανούς που ήρθαν για να δουν, να τιμήσουν, να χαιρετήσουν και να χαρούν το νέο τους ποιμενάρχη, γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους από την πολυετή και ευδόκιμη διακονία του δίπλα στον Γέροντά του κ. Παντελεήμονα του οποίου είναι και πνευματικό ανάστημα.

Οι πυρετώδεις εργασίες και ετοιμασίες που καταβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Μητροπόλεως είχαν ως αποτέλεσμα την άρτια οργάνωση της τελετής της Ενθρονίσεως. 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εκπροσωπήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο ο οποίος και ενεχείρισε την ποιμαντορική ράβδο στο νέο Ποιμενάρχη της Μπενελούξ ενθρονίζοντάς τον.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών: πολλοί Αρχιερείς διαφόρων δικαιοδοσιών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, ο Καρδινάλιος κ. Godfried Danneels, ο Αποστολικός Νούντσιος στο Βέλγιο, άλλοι υψηλοί εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών, κληρικοί και λαϊκοί, από τους οποίους κάποιοι από την Ελλάδα και από άλλες Χώρες που ήλθαν ειδικά για να τιμήσουν τον νέο Μητροπολίτη Βελγίου, Μοναχοί από το Άγιον Όρος και από αλλού, οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου από την Ολλανδία και άλλοι πολλοί.

Αξιοσημείωτες οι παρουσίες του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αδαμαντίου Αυγουστίδη ως προσωπικού απεσταλμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου που εκπροσωπούσε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολλών Αρχιερέων της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ, και εκπρόσωπων του Βελγικού κράτους.

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ομιλίες που ακολούθησαν την δοξολογία. Μετά την ανάγνωση της Πατριαρχικής και Συνοδικής αποφάσεως με την οποία εκλέχτηκε ο νέος Μητροπολίτης Βελγίου, ακολούθησε εμπνευσμένη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης Γερμανίας αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά και το τεράστιο έργο του παρόντος και συμπροσευχομένου Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα, ο οποίος έπί πενήντα έξη ολόκληρα χρόνια (τριάντα από αυτά ως Μητροπολίτης) έδωσε όλο του τον εαυτό και με θαυμαστή και ακάματη δραστηριότητα κατάφερε να εδραιώσει την Ορθοδοξία στις τρεις Χώρες της Μπενελούξ και σχεδόν εκ του μηδενός να φτιάξει μία άρτια οργανωμένη Μητρόπολη και να επιτύχει την επίσημη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις Αρχές του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Κατόπιν αναφέρθηκε με εναργή τρόπο στην εξαίρετη προσωπικότητα και τα πολλά χαρίσματα του νέου Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλα αυτά θα τον βοηθήσουν ώστε να συνεχίσει με απόλυτη επιτυχία το έργο του προκατόχου του και να έχει μια λαμπρή ποιμαντορία.

Ακολούθησαν εμπνευσμένες ομιλίες του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, της κ. Αντιγόνης Φαραγκουλιτάκη, Γενικής Διευθύντριας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Σίμωνος (Πατριαρχείου Μόσχας) ως εκπρόσωπου της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ, του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Αμβέρσας κ. Johan Bonny ο οποίος εξέπληξε πολλούς με το να διαβάσει μεγάλο μέρος του κειμένου του στα ελληνικά, του κ. Ghysselinckx που εκπροσώπησε το Βελγικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου ο οποίος προσέφερε και δώρο εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Σταύρου Τριανταφύλλου ο οποίος χαιρέτησε τον νέον Μητροπολίτη εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και του πρόσφερε μια ποιμαντική ράβδο ως συμβολικό δώρο από όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεως Βελγίου.

Ὁλοι οι ομιλητές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Αθηναγόρα και του ευχήθηκαν από καρδίας το «Άξιος» και το οποίο αυθόρμητα επαναλάμβαναν όλοι οι πιστοί.
Στην Ενθρονιστήρια ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε με σεβασμό και αγάπη, ευχαριστώντας τους εγκάρδια, τόσο στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όσο και στους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Γερμανίας και πρώην Βελγίου κ.κ. Αυγουστίνο και Παντελεήμονα.

Ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και όλους τους παρευρισκόμενους. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει για την ποιμαντορία του της οποίας κατευθυντήρια γραμμή θα είναι η σωτηρία των ανθρώπων.

Μερικές από αυτές είναι: Η στήριξη και επιμόρφωση του Ιερού κλήρου, η συμβολή για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της πατρίδας για τους Έλληνες της Μπενελούξ, η καλή συνεργασία με τις Διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, η ενταντικοποίηση της προσπάθειας να μετέχουν ενεργά οι νέοι και οι νέες στις δραστηριότητες και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, η ενίσχυση της προσπάθειας για ορατή ενότητα των Χριστιανών μέσω της ενεργούς συμμετοχής στην οικουμενική κίνηση, των επαφών, των διαλόγων και των φιλικών σχέσεων των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών σύμφωνα με το όραμα του Μεγάλου Πατριάρχη Αθηναγόρα του οποίου με καμάρι φέρει το όνομα ο Μητροπολίτης Βελγίου, η απόλυτη αφοσίωση στο θεσμό και τους σκοπούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκινητική ήταν η αναφορά του στους παρόντες γονείς του, τον π. Ιγνάτιο Peckstadt (εμβληματική και σεβάσμια μορφή της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο) και την πρεσβυτέρα μητέρα του.

Κατέληξε με τα εξής λόγια: «Αντλώ την έμπνευσίν μου από τήν ευαγγελικὴν αγάπην που «μακροθυμεί, χρηστεύεται, ου ζηλοί, ου περπερεύεται» αλλά πού «πάντα υπομένει». Είναι με αυτόν τον τρόπον πού θα θέσω τα βήματά μου σε εκείνα του Χριστού όπως το έἔπραξαν οι δύο ένδοξοι προκάτοχοί μου: ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος και ο πολυσέβαστος Γέροντάς μας Μητροπολίτης Παντελεήμων. Δίπλα σας, θα εργασθώ δια το καλόν της Εκκλησίας μας, τόσον της εδώ, όσον και της Μητέρας μας Εκκλησίας, του Οἰκουμενικού μας Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Μαζί με τους ιερείς μας, θα εργασθώ με αφοσίωσιν δια την σωτηρίαν του καθενός. Τότε μόνον θα μπορώ να πω με υπερηφάνειαν ότι εσείς είσθε «η χαρά μου και το στέφος μου». Διότι δεν ήλθα δια να υπηρετηθώ αλλά δια να υπηρετήσω (Ματθ. 20,28). Θα είμαι συνέχεια εις το πλευρόν σας όπως ο καλός ποιμένας δίπλα εις τό ποίμνιόν του. Προσευχηθείτε δι’ εμένα και προσφέρετέ μου την αγάπην σας. Σας προσφέρω την ευλογίαν του Κυρίου.»
Το βράδυ ακολούθησε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Sheraton των Βρυξελλών όπου, εκτός των άλλων υψηλών προαναφερθέντων προσώπων, τίμησε τον νέο Μητροπολίτη με την παρουσία της και η Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ κ. Μαρία Δαμανάκη, η οποία μόλις είχε έρθει από το εξωτερικό,. Και εκεί ακολούθησαν ομιλίες, φιλοφρονήσεις και εγκάρδιες ευχές για πλούσια και καρποφόρα ποιμαντορία.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ο νέος Μητροπολίτης τέλεσε τηνν πρώτη του θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτης Βελγίου με κατάνυξη και με την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ευμενείας κ. Μάξιμος (Βοηθός Επίσκοπος Μητροπολίτου Βελγίου), Ρεμεζιάνας κ. Ανδρέας (Πατριαρχείο Σερβίας) και Αριανζού κ. Βαρθολομαίος.

(Βοηθός Επίσκοπος Μητροπολίτου Γερμανίας). Δέκα τέσσερεις Ιερείς και τέσσερεις Διάκονοι έλαβαν επίσης μέρος στη Θεία Λειτουργία μεταξύ των οποίων και ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, οποίος εκπροσωπούσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Αρχιμανδρίτες, Ιερομόναχοι του Αγίου Όρους, Ἐλληνες και άλλοι ορθόδοξοι Ιερείς. Η Θεία Λειτουργία έγινε κυρίως στα ελληνικά αλλά ακούστηκαν εκφωνήσει και δέήσεις στα γαλλικά, ολλανδικά, γερμανικά, σλαβονικά, σερβικά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος παρίσταντο στο Άγιο Βήμα προσευχόμενοι. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ο Μητροπολίτης Βελγίου κοινώνησε τον γέροντα πατέρα του και αμέσως μετά τον ασπάσθηκε φιλώντας του το χέρι.

Μέσα στο Ναό πλήθος κόσμου συμμετείχε στη Λειτουργική αυτή πανδαισία ενώ παρίστατο πάλι και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο κ. Κ. Χαλαστάνης, η Γενική Διευθύντρια Θρησκευμάτων του Υπ. Παιδείας Κα Φαραγκουλιτάκη και ο Συντονιστής εκπαίδευσης Βρυξελλών κ. Αλεξάκης.

Σημαντική η παρουσία του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου της Λιέγης κ. Jean-Pierre Delville μαζί με τον πρωτοσύγκελλό του Abbé Alphonse Borras.

Ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας με συγκίνηση, αλλά και χαρά ιδιαίτερη ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε για τις επερχόμενες μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, υπενθυμίζοντας πως πρώτα και πάνω από όλα τα Χριστούγεννα είναι γεγονός εκκλησιαστικό και μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί κανείς να νοιώσει το μυστήριό του.

Για άλλη μια φορά οι πιστοί μπόρεσαν να ευχηθούν το «Άξιος» στο νέον ποιμενάρχη τους παίρνοντας την ευλογία του αντιδώρου από τα χέρια του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

Εμφανίσεις: 150858
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!