Η εορτή του Αγίου Γερασίμου στη Λωζάννη (ΦΩΤΟ)

0-lozani2

Η Ιερά Μητρόπολις Ελβετίας ετίμησεν με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια την μνήμην του Αγ. Γερασίμου του εν Κεφαλληνία εις τον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Λωζάννης.

Κατά την κυριώνυμον ημέραν της εορτής εις την Θ. Λειτουργίαν προεξήρχεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου και του Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ι. Ναού, αιδεσιμολογιωτάτου Οικονόμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αλεξάνδρου Ιωσηφίδη και διακονούντος του Ιερολ. Διακόνου Δημητρίου Δερμιτζάκη, μεταπτυχιακού φοιτητού του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά της πολυμελούς χορωδίας του Ι. Ναού και τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Εις την Θείαν Λειτουργίαν παρέστησαν ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος εν Βέρνη κ. Χαράλαμπος-Γεράσιμος Μάνεσης, ο Εντιμότατος Γενικός Πρόξενος εν Γενεύη κ. Άγγελος Υψηλάντης, η Εξοχωτάτη κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, μέλος της Μονίμου Αντιπροσωπίας της Ελλάδος εις τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εις την εορτήν του αγίου, ο βίος του οποίου πρέπει να αποτελή πρότυπο για κάθε πιστό και να δίνη κουράγιο εις τας δυσκόλους στιγμάς κατά τας οποίας δοκιμάζεται εις την καθημερινήν του ζωήν.

Παραλλήλως, ανεφέρθη μετά επαίνων εις τους έλληνες ορθοδόξους πιστούς, οι οποίοι εις μίαν δύσκολον οικονομικώς εποχήν, έκτισαν με προσωπικάς θυσίας τον ομώνυμον Ι. Ναόν εν έτει 1924, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος ορθόδοξος ναός της Ελβετίας, εξυπηρετών τας λατρευτικάς ανάγκας όχι μόνον των ορθοδόξων Ελλήνων, αλλά και των άλλων ορθοδόξων.

Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε το ποιμαντικόν έργον του Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού αιδεσ. Αλεξάνδρου Ιωσηφίδη και την αγαστήν συνεργασίαν του δια το έργον αυτό μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου.

Εις το τέλος της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας εξέφρασε την χαράν του δια την παρουσίαν του Εξοχωτάτου Πρέσβεως, ο οποίος ανέλαβε εσχάτως τα διπλωματικά του καθήκοντα και του ηυχήθη δύναμιν δια την καλυτέραν δυνατήν εκπροσώπησιν της πατρίδος μας.

Ο Εξοχώτατος Πρέσβης κ. Χαράλαμπος-Γεράσιμος Μάνεσης εις την αντιφώνησίν του, εδήλωσε ενθουσιασμένος από την μεγάλην συμμετοχήν των πιστών, επήνεσε το έργον της Μητροπόλεως δια την πνευματικήν καλλιέργειαν του ορθοδόξου πληρώματος και υπεγράμμισεν το ευχάριστον γεγονός, ότι εις το ακροατήριον, πέραν των Ελλήνων, υπήρχον και άλλων εθνοτήτων ορθόδοξοι.

Διεβεβαίωσε δε ως εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών δια την αδιάκοπον και αμέριστον συμπαράστασιν της ελληνικής Πολιτείας προς την Μητρόπολιν Ελβετίας, η οποία αποτελεί το συνεκτικόν κρίκον της εν Ελβετία ορθοδόξου διασποράς. Ηκολούθησεν ο θερμός χαιρετισμός, τον οποίον απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος εν Γενεύη κ. Άγγελος Υψηλάντης.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας η ενορία παρέθεσε επίσημον γεύμα εις όλους τους καλεσμένους.

0-lozani

0-lozani1

0-lozani3

Εμφανίσεις: 80551
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!