Τελετή για το νέο ακαδημαϊκό έτος, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ

elbetias

Η επίσημος τελετή  δια την έναρξιν του ακαδημαϊκού έτους (Dies Academicus) του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Σαμπεζύ Γενεύης επραγματοποιήθη το Σάββατον 19 Οκτωβρίου 2013, εις τον ιερόν ναόν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Μετά την ακολουθίαν του Αγιασμού των υδάτων ηκολούθησεν η παραδοσιακή ακαδημαϊκή τελετή, κατά την οποίαν έγιναν σημαντικαί Ομιλίαι.

Εις το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εχαιρετίσθη το επιτελούμενον υπό του Ινστιτούτου έργον και υπεγραμμίσθησαν ιδιαιτέρως τα κάτωθι: «Πρώτον και κύριον χρέος είναι να γνωρίση και να αγαπήση η νέα γενεά των θεολόγων την θεολογίαν, δια να δυνηθή καλλίτερον να αισθανθή και να ‘θεολογήση’ εν συνεχεία ότι η παράδοσις, η ιστορία, τα παρελθόντα, τα νυν παρόντα και τα του μέλλοντος αιώνος, δεν είναι απλούν σχήμα λόγου διδασκαλίας, αλλά βίωμα, δύναμις κυριαρχική, δηλαδή είναι η ιδία η ζωή εν τη Εκκλησία δια της ιδίας της Εκκλησίας και της μυστηριακής αυτής ζωής».

Εις την Ομιλίαν της υποδοχής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας, Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, εξέφρασεν ιδιαιτέρως την χαράν του δια την συμμετοχήν εις το Συνέδριον, με θέμα «Η Β  Βατικανή Σύνοδος και η Ορθόδοξος Εκκλησία», οργανωθέν  υπό του Ινστιτούτου, εν συνεργασία με την Θεολογικήν Σχολήν του πανεπιστημίου του Φριβούργου και ολοκληρωθέν την προηγουμένην του Dies Academicus.

Εξέφρασεν επίσης την επιθυμίαν η οργάνωσις αναλόγων διεθνών Συνεδρίων να συμπληρώνη την διδασκαλίαν, η οποία παρέχεται υπό του Ινστιτούτου και των δύο συνεργαζομένων Θεολογικών Σχολών, δια να προσφέρουν  συγκεκριμένας προτάσεις εις τους συγχρόνους Θεολογικούς διαλόγους.

Ο εξοχώτατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις την Γενεύην, κ. Άγγελος Υψηλάντης μετέφερε το μήνυμα του Αντιπροέδρου τη ελληνικής κυβερνήσεως και Υπουργού των Εξωτερικών, του εξοχωτάτου κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, εις το οποίον υπεγραμμίσθη  η σημασία και η συμβολή του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου, ενώ παρείχετο η διαβεβαίωσις δια την  συνεχήν υποστήριξιν της ελληνικής Πολιτείας.

Ο Κοσμήτωρ του Ινστιτούτου, καθηγητής κ. Βλ. Φειδάς, ανεφέρθη εις τας εισαχθείσας τροποποιήσεις εις το πρόγραμμα σπουδών, αποτέλεσμα της ανανεώσεως της Συμβάσεως συνεργασίας μετά των πανεπιστημίων του Φριβούργου και Γενεύης (2012) συμφώνως προς την Διακήρυξιν της   Bologna (1999).

Ούτως, η προσθήκη τρίτου εξαμήνου διδασκαλίας εξηγεί τον λόγον, δια τον οποίον δεν έλαβον χώραν υποστηρίξεις επιστημονικών εργασιών και απονομή πτυχίων, διο και το Ινστιτούτο,  κατά το τρέχον έτος έχει μεγαλύτερον αριθμόν φοιτητών, ήτοι εννέα του Β  ἔτους και οκτώ του Α , οι οποίοι προέρχονται από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως επίσης και από τας Εκκλησίας Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδος και Πολωνίας.

Μεταξύ άλλων ετόνισε ότι η μέριμνα δια την ενότητα της Εκκλησίας αποτελεί θεμελιώδες δόγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, διότι εκφράζει το θέλημα του ιδίου του Χριστού εις την αρχιερατικήν πρσευχήν Αυτού.

Ο Πρύτανις του πανεπιστημίου του Φριβούργου κ. Guido Vergauwen, ευχαρίστησε το Ινστιτούτον δια την επεδειχθείσαν εμπιστοσύνην προς το πανεπιστήμιον του Φριβούργου εις το πλαίσιον της μεταξύ των συνεργασίας και εχαιρέτισε την εποικοδομητικήν συμβολήν των δύο θεσμών εις το από κοινού οργανωθέν Συνέδριον, με θέμα « Η Β  Βατικανή Σύνοδος και η Ορθόδοξος Εκκλησία», δια τον διάλογον και δια την προσέγγισιν των δύο Εκκλησιών, αι οποίαι, από της άρσεως των αναθεμάτων το 1965, δεν ευρίσκονται πλέον υπό καθεστώς οριστικού σχίσματος, αλλά διακοπής της εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου του Φριβούργου, καθηγητής κ. Franz Mali, εξέφρασε την ικανοποίησιν και την εκτίμησίν του δια το τριμερές πρόγραμμα,  και δη δια την ποιότητα του προγράμματος διδασκαλίας του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίον δεν αρκείται εις την απλήν παράθεσιν πληροφοριών και δεδομένων, αλλά  οδηγεί τους φοιτητάς δια της γνώσεως εις την υπερτάτην εν Χριστώ σοφίαν.

Ο αναπληρωτής κοσμήτωρ της αυτονόμου προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής της Γενεύης, καθηγητής κ. Hans Christoph Askani,  εξέφρασε την χαράν  του δια την συνεργασίαν  και την αμοιβαίαν κατανόησιν, αι οποίαι εκφράζονται εις το τριμερές πρόγραμμα σπουδών, διότι η χαρά αυτή, κατά τον απόστολον Παύλον, πρέπει να  συνοδεύη οποιανδήποτε έκφρασιν του Ευαγγελίου του Χριστού.

Εις το τέλος της τελετής, δύο εκλεκτοί εισηγηταί του Συνεδρίου «Η Β  Βατικανή Σύνοδος και η Ορθόδοξος Εκκλησία», ο καθηγητής κ. Joseph Famérée, κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου της Λουβαίν, και ο ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Ινσιτούτου Παρισίων κ. Hervé Legrand εξέφρασαν την ικανοποίησίν των δια την συμμετοχήν εις το Συνέδριον, διότι απεδείχθη ότι κατά την τελεταίαν πεντηκονταετίαν  αι Εκκλησίαι ημών επέτυχον αναφορικώς προς την προσέγγισιν αυτών πρόοδον μείζοντα της επιτευχθείσης κατά τους πέντε τελευταίους αιώνας, ενώ εχαιρέτισαν θερμώς την μοναδικήν επιστημονικήν εργασίαν, η οποία επιτελείται υπό του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών και υπεγράμμισαν την συμβολήν αυτού εις την προσέγγισιν των δύο Εκκλησιών.

Η τελετή του Dies Academicus ωλοκληρώθη δια του Πολυχρονισμού της Α.Π.Θ. του Οικουμενικού πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ηκολούθησε δε η καθιερωμένη παράθεσις επισήμου δεξιώσεως εις την αίθουσαν του Ορθοδόξου Κέντρου. 

Εμφανίσεις: 82219
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!