Συνεδρίασαν στο Παρίσι για την πλήρωση της Αρχιεπισκοπής

Saint-Alexandre-NevskyΜετά την αποδοχή της παραιτήσεως του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Κομάνων κ. Γαβριήλ, έξαρχου των ενοριών Ρωσικής Παραδόσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  που δημοσίευσε το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, την 9η Ιανουαρίου 2013 με σχετικό άρθρο: Παραιτείται για λόγους υγείας ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ

Έτσι, στο Παρίσι γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την πλήρωση της κενής θέσης της Αρχιεπισκοπής.

Συνήλθε την 31η Ιουλίου, το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και προέβη στην κάτωθι ανακοίνωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
για τις Παροικίες Ρωσσικής Παραδόσεως στη Δυτική Ευρώπη
 

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής
της 31ης Ιουλίου 2013
 
Συνήλθε στο Παρίσι την Τετάρτη 31η Ιουλίου 2013 το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής υπό την προεδρία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ έκανε αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου είχε προσκληθεί ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον εορτασμό των 1025 χρόνων από το Βάπτισμα των “Ρως”.

2. Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της βολιδοσκόπησης [περί υποψηφίων για εκλογή στην αρχιεπισκοπική έδρα]: Η Γραμματεία του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της βολιδοσκόπησης, αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού Χάρτη προς διεύρυνση του πλαισίου των υποψηφιοτήτων σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή εδώ και πέντε χρόνια. Ο αρμόδιος δικαστικός αντιπρόσωπος (κλητήρας), για την παραλαβή των ψηφοδελτίων της βολιδοσκόπησης, δέχτηκε συνολικά 206 φακέλους και καταμέτρησε 166 ψήφους υπέρ της διεύρυνσης, 44 ψήφους κατά της διεύρυνσης και μία ψήφο λευκή. Το αποτέλεσμα, μπορεί, κατά συνέπεια, να θεωρηθεί τελεσίδικο, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, με ψηφοφορία από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Από την τροποποίηση αυτή προκύπτει ότι αυτοί που θα γίνουν αποδεκτοί ως υποψήφιοι μπορούν να μην εξαρτώνται από την Εξαρχία τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι ο αριθμός των υποψηφίων δεν είναι περιορισμένος.

3. Εκλογή του Αρχιεπισκόπου: Μετά από εξέταση των προτάσεων που δέχτηκε από μέλη της Αρχιεπισκοπής και τις Ενοριακές Κοινότητες, το Συμβούλιο κατάρτισε μία λίστα τριών υποψηφίων για την πλήρωση της αρχιεπισκοπικής έδρας, η οποία συγκροτείται ως εξής:
 
                        • Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς,
                        • Αρχιμανδρίτης Ιώβ Getcha,
                        • Αρχιμανδρίτης Συμεών Cossec.
 
Αυτή η λίστα θα διαβιβαστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προς έγκριση από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο, με σκοπό, στη συνέχεια, να τεθεί σε ψηφοφορία στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, τον Νοέμβριο του 2013.

4. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη και κατόπιν στην ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, θα λάβει χώρα την 1η και 2α Νοεμβρίου στο Παρίσι. Αυτή θα ξεκινήσει με Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκυ. Οι προσκλήσεις για την Έκτακτη αυτή Γενική Συνέλευση και για την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει, θα σταλούν στα μέλη στο τέλος του μηνός Αυγούστου.

5. Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί μετά την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου την 1η και 2α Νοεμβρίου 2013. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν οι τακτικοί Απολογισμοί περί διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης της Αρχιεπισκοπής κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, καθώς και η τακτική ανανέωση με εκλογή του ημίσεως των μελών του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής.

6. Μία αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής θα μεταβεί στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, στο τέλος του μηνός Αυγούστου.

Μετάφραση: Γιώργος Φερδής για την Romfea.gr

Εμφανίσεις: 101552
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!