Εορταστικές εκδηλώσεις της Ι.Μ. Γερμανίας στο Μόναχο

monax3

50ο Ιωβηλαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας

Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, στις 6 μ.μ. έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου εορταστική εκδήλωση για την επίσημη ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας προ πεντήκοντα ετών, με τον ιδρυτικό Τόμο του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους 350 περίπου προσκεκλημένοι επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας και της παροικίας μας στο Μόναχο.

Παρέστησαν και ομίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιος κ. Reinhard Marx, ο Σεβ. πρώην Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιος κ. Friedrich Wetter, η βοηθός επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας κ.  Susanne Breit-Keßler, ο βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δρ. Ludwig Spaenle, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά και ο δημοτικός σύμβουλος Μονάχου, κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος.

Ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Peter Meyer δεν μπόρεσε, λόγω αιφνιδίου τραυματισμού του, να παραστεί και να απευθύνει τον χαιρετισμό της Βαυαρικής Βουλής.

Στο χαιρετισμό του ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Reinhard Marx αναφέρθηκε στις διμερείς αδελφικές σχέσεις των δύο εκκλησιών και επήνεσε το πολύπλευρο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο θεολογικό διάλογο, στη ποιμαντική διακονία και στο εκκλησιαστικό και διαχριστιανικό γίγνεσθαι στη Γερμανία.

Η ευαγγελική βοηθός επίσκοπος κ. Susanne Breit-Keßler τόνισε στον χαιρετισμό της μεταξύ των άλλων τη δραστηριοποίηση της Ιεράς Μητροπόλεως στον οικουμενικό διάλογο και τη συνεργασία με τις χριστιανικές εκκλησίες, αλλά και στο διάλογο με τον ιουδαϊσμό και το Ισλάμ. Προέτρεψε μάλιστα τους ελληνορθοδόξους πιστούς να αντισταθούν σε κάθε κίνημα νεοναζισμού στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας κ. Spaenle αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδος και Βαυαρίας και στην αρμονική συνεργασία Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Βαυαρικού Κράτους.

Επίσης τόνισε το γεγονός ότι οι έλληνες μετανάστες βίωσαν  και βιώνουν στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μια πνευματική πατρίδα, τόσο στη δεκαετία του 1960, όσο και στις ημέρες μας με το νέο μεταναστευτικό κίνημα. H Γενική πρόξενος κ. Γραμματά τόνισε κυρίως τις αρμονικές ελληνοβαυαρικές σχέσεις, σ' όλα τα επίπεδα.

Στην πανηγυρική εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι εν Γερμανία εκπρόσωποι του Πατριαχείου Ρουμανίας, Θεοφ. Επίσκοπος Μπρασόβου κ. Σοφιανός και του  Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Θεοφ. Επίσκοπος Κωνσταντίας κ. Αντώνιος, καθώς επίσης και πλειάς κληρικών των ορθοδόξων ενοριών  Μονάχου, Νυρεμβέργης και Άουγκσμπουργκ.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ρωμαιοκαθολικών Γερμανίας και πρώην πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Alois Glück,  η πρόεδρος της Ισραηλικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, o Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαυαρίας κ. Karl Huber, η Νομάρχης κ. Johanna Rumschöttel, Δήμαρχοι πολλών Δήμων Βαυαρίας, ο Άρχων Υπομιμνήσκων και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Μονάχου, κ. Θεόδωρος Νικολάου, οι καθηγητές της Ορθοδόξου Θεολογίας Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης και κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, καθηγητές διαφόρων σχολών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Μονάχου, εκπρόσωποι της Βαυαρικής Αστυνομίας και των λοιπών βαυαρικών δημοσίων κρατικών και δημοτικών Αρχών μας ετίμησαν με την παρουσία τους.

Από πλευράς παροικίας μας παρέστησαν οι πρόεδροι των εν Μονάχω ελληνικών οργανισμών και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας κ. Βασίλειος Φθενάκης, ο αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική-Τριάρχη κ.α.

Τους επισήμους προσφώνησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτο-πρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Απόστολος Μαλαμούσης και μαθητές και μαθήτριες των εν Μονάχω ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επιτετραμμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Γερμανίας για τη διαχριστιανική συνεργασία, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, αιδεσιμολ. Κωνσταντίνος Μύρων. Ο π. Μύρων αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Σεβ. πρώην Αρχιεπισκόπο Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιο κ. Friedrich Wetter από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Στον επαινετικό του λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας αναφέρθηκε στη πολυμερή στήριξη του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον τιμώμενο και ανεφέρθη σε 4 σημαντικά γεγονότα παρέμβασης του: α) στη γραπτή γνωμοδότηση στη βαυαρική δικαιοσύνη για την επιστροφή του ναού της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μονάχου (Σαλβάτορκιρχε) στην κανονική δικαιδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, β) στην ίδρυση της Έδρας Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, γ) στην ανέγερση του ιερού ναού και του ενοριακού κέντρου της  Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και την μετέπειτα πώλησή τους στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, έναντι συμβολικού ποσού και δ) στη μέριμνα για τη στέγαση της ενορίας Αγίου Γεωργίου Μονάχου. Επίσης τόνισε την έκδηλη αγάπη του τιμωμένου για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείo.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Friedrich Wetter αναφέρθηκε στον πνευματικό του δεσμό με την Ιερά Μητρόπόλη Γερμανία στην τεσσαρακονταετή διακονία του τόσο στην πρώτη επισκοπή του στη πόλη Σπάγιερ και Λουτβικσχάφεν (μέχρι το 1982), όσο και στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη προσωπική του σχέση με την οικογένεια του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.

Την πανηγυρική εκδήλωση πλαισίωσαν η παιδική χορωδία του ενοριακού Κέντρου "Μελωδία" υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Κρινίτη, ο βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή  της Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικαλακοπούλου και ο μουσικός σύλλογος Μονάχου "Φιλαρμονία" υπό την διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Αμανατίδη.

Μετά την πανηγυρική εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση στο ενοριακό Κέντρο, ενώ παράλληλα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Σεβασμιωτάτων Καρδιναλίων, της ευαγγελικής επισκόπου, του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Ρωμαιοκαθολικών Γερμανίας και πρώην πρόεδρου της Βαυαρικής Βουλής, του Πρώτου Δημάρχου Μονάχου κ. Christian Ude, κ.α.

Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 13 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος προέστη πολυμελούς αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς στο Μόναχο.

Συλλειτούργησαν ο Ρώσσος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και Γερμανίας, Σεβ. κ. Μάρκος και ο βοηθός επίσκοπος κ. Αγαπητός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μποοργιόμι και Μπακουριάνι κ. Σεραφείμ, του Πατριαρχείου Γεωργίας, οι Θεοφ. Επίσκοποι κ. Σοφιανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και κ. Αντώνιος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας) και πλειάς κληρικών των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ακολούθησε η μεγάλη είσοδος με λιτανεία στο παρακείμενο δημοτικό νεκροταφείο, όπου συνεχίστηκε η Θεία Λειτουργία επί του τάφου του εσχάτως υπό της Ρωσσικής Εκκλησίας της Διασποράς ανακηρυχθέντος νεομάρτυρος Αλεξάνδρου Σμορρέλ, ο οποίος εκτελέστηκε προ εβδομήντα ετών (13 Ιουλίου 1943) στο Μόναχο από το ναζιστικό καθεστώς.

9η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα

Η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα οργανώνεται κάθε χρόνο, από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Εφέτος έλαβαν μέρος στο πολυήμερο και πολυποίκιλο πολιτιστικό πρόγραμμα, που διήρκεσε από 14 Ιουνίου μέχρι 19 Ιουλίου, 49 ελληνικοί  και βαυαρικοί οργανισμοί και σύλλογοι. 

Στο επίσημο πρόγραμμα της 9ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας καταχωρούνται οι γραπτοί χαιρετισμοί της Εξοχωτάτης Καγκελαρίου της ΟΔΓ δρ. Angela Merkel, του εξοχωτάτου Πρωθυπουργού της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer, του Εξοχωτάτου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, τoυ Πρώτου Δημάρχου Μονάχου κ.Christian Ude κ.α.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία τον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Παρέστη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος, μετά την κατάλληλη προσλαλιά του Μητροπολίτη απηύθυνε χαιρετισμό. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης μετέβη στην κεντρική πλατεία Odeonsplatz Μονάχου, όπου έλαβε μέρος στην 9η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.

Εκτός από τον Μητροπολίτη Γερμανίας εκφώνησαν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Καρδιναλίου, Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Ruppert Graf von Stolberg, η εκπρόσωπος του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας κ. Barbara Kittelberger, ο βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δρ. Ludwig Spaenle, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Christian Ude, ο Δήμαρχος της πόλης Ασχάιμ κ. Helmut Englmann και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης.

Το πολυποίκιλο πολιτιστικό πρόγραμμα περιείχε ελληνική και βαυρική μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες και περίπτερα εκθέσεων. Υπολογίζεται ότι την ημέρα εκείνη διήλθαν την κεντρική πλατεία Odeonsplatz περίπου 30 χιλιάδες επισκέπτες.

Ο ημερήσιος τύπος του Μονάχου, το βαυαρικό ραδιόφωνο και η βαυαρική τηλεόαση αναφέρθηκαν με ρεπορτάζ στις εκδηλώσεις μας. Επίσης και γερμανικά εκκλησιαστικά περιοδικά αναφέρονται στο ιωβηλαίο.

Επίσημη επίσκεψη στη πόλη Rosenheim

Στα πλαίσια της 9ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Πρωτο­πρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά, τη Γενική Πρόξενο Μονάχου κ. Σοφία Γραμματά και τον Δημοτικό Σύμβουλο Μονάχου κ. Κωνσταντίνο Γιαννακάκο επεσκέφθη, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, την πόλη Ροσενχάιμ, όπου έγινε επίσημα δεκτός από τη Πρώτη Δήμαρχο κ. Gabriele Bauer.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο επισκεπτών της πόλης και ακολούθως, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Bauer και τους λοιπούς συνοδούς του, επισκέφθηκε την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος" όπου έτυχαν ιδιαίτερης ξενάγησης από τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μονάχου, καθηγητή δρ. Rupert Gebhard. Στην θαυμάσια αυτή έκθεση μετέχουν 40 ευρωπαϊκά μουσεία με 400 εκθέματα που εξιστορούν τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Ενορίες της Βαυαρίας, όλοι οι συνεργάτες και συμμετέχοντες στην οργάνωση του εορτασμού του 50ου ιωβηλαίου της Μητροπόλεώς μας στο Μόναχο και της 9ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας και η ταπεινότης μου, εκφράζουμε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας τα θερμά μας ευχαριστήρια για την σοφή καθοδήγησή του στον σχεδιασμό και στην επιτυχημένη προβολή των εκδηλώσεών μας στη βαυαρική κοινωνία.

Με τη σοφή πηδαλιουχἰα του και την ακάματη προσφορά του από την επίσημη ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας μέχρι σήμερα έδωσε σ' όλους μας προσανατολισμό, δύναμη και θάρρος να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά του για το καλό της Εκκλησίας μας.

Είναι καθομολογουμένη - όχι μόνο από τους ορθοδόξους πιστούς της Γερμανίας, αλλά κυρίως από τη γερμανική κοινωνία - η διαπίστωση, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κατάφερε να καταστεί η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας η τρίτη επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στη Γερμανία, που απολαμβάνει υψηλής αναγνώρισης, σεβασμού και εκτίμησης απ' όλους.

Αυτή η διαπίστωση ακούστηκε επανειλημμένα από τους οργανωτές και επισκέπτες των εορταστικών μας εκδηλώσεων στο Μόναχο.

monax2

monax4

monax1

Εμφανίσεις: 104954
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!