Διάλογος για τις Μεταμοσχεύσεις στην Εσθονία

esthonia

Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Επίσημου Διαλόγου των δύο ιστορικών Εκκλησίων της Εσθονίας, της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας και της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Εσθονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Μαρτίου τρ. έτ., συνάντηση με γενικό θέμα: «Μεταμοσχεύσεις μέσα από μία θεολογική και ηθική θεώρηση», εν όψει μάλιστα της επικείμενης αλλαγής της νομοθεσίας περί του ζήτηματος στο Εσθονικό κράτος.

Στον Επίσημο Διάλογο προήδρευσαν οι δύο Αρχηγοί των ιστορικών Εκκλησιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος και ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος Εσθονίας κ. Andres Poder, ενώ μετείχαν Θεολόγοι, Καθηγητές και Ειδικοί για θέματα Βιοηθικής εξ αμφοτέρων των πλευρών.

Ο διάλογος διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα αλληλοκατανόησης, καταλλαγής και απολύτου συνεργασίας, ενώ επικράτησε πνεύμα συμφωνίας και ομοφωνίας, όσον αφορά στις θεολογικές, ποιμαντικές και εκκλησιαστικές προσεγγίσεις σχετικά με το θέμα.

Κατά την έναρξη του Διαλόγου έγινε εισαγωγική ομιλία περί του θέματος από τον πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακάριο Γρινιεζάκη, Καθηγητή στο Θεολογικό Σεμινάριο «Άγιος Πλάτων» της Ταλλίνης και Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με θέμα: «Transplantations: Ethical and Theological View», ενώ στην συνέχεια ο Διδάκτορας κ. Johann-Christian Poder μίλησε από πλευράς της Λουθηρανικής Εκκλησίας παρουσιάζοντας τις θεολογικές και εκκλησιαστικές απόψεις τους για το υπό εξέταση ζήτημα.

Στην συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και Κοσμήτορας του Ορθοδόξου Σεμιναρίου «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Khalil, Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Balamand και στο Ορθόδοξο Σεμινάριο «Άγιος Πλάτων» και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τύρου και Σιδώνος Λιβάνου, ο αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ματθίας Palli, Καθηγητής του Ορθοδόξου Σεμιναρίου «Άγιος Πλάτων» και Πρωτοσυγκελλεύων της Επισκοπής Ταλλίνης και ο αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Τύχων Tammes, Καθηγητής του Ορθοδόξου Σεμιναρίου «Άγιος Πλάτων» και κληρικός της Επισκοπής Tartu, ενώ υπήρξε ισοδύναμος αριθμός Μελών από την αντίστοιχη πλευρά.

Στην παρούσα φάση ο Διάλογος ασχολήθηκε με θέματα Βιοηθικής και ειδικώτερα με το θέμα των Μεταμοσχεύσεων, ενώ θα συνεχίσει με παρόμοια βιοηθικά θέματα για τις δύο επόμενες συναντήσεις.

esthonia1

Εμφανίσεις: 63390
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!