Μνημόσυνο Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού στο Σαμπεζύ
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ του Κέντρου
-
Την Κυριακή 4η Νοεμβρίου 2012, εις τον εν Σαμπεζύ - Γενεύης Ιερόν Ναόν του Αποστόλου Παύλου του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ετελέσθη το ετήσιον μνημόσυνον του από Ελβετίας Μητροπολίτου ᾽Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού.
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης κυρός Δαμασκηνός εκοιμήθη πριν ένα χρόνον, σήμερα ακριβώς, στις 5 Νοεμβρίου 2011.
Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κύριος Βασίλειος συμπαραστούμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λαμψάκου κυρίου Μακαρίου και των ιερέων των Ενοριών της Γενεύης και τη συμμετοχή πλήθους Ορθοδόξων πιστών χριστιανών και από άλλας αδελφάς Εκκλησίας και Ομολογίας, τιμώντας εν ευγνωμοσύνη την εξέχουσαν αυτή μορφή της Εκκλησίας μας, καθώς και το σημαντικό και κατηξιωμένο έργο του δια την προσφορά, την μαρτυρίαν και την εν γένει διακονίαν του εις την Εκκλησίαν.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Νικόλαος Μπάζας, ο Πρέσβυς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εις τα Ηνωμένα Έθνη κ. MILOS PRICA, ο πρώην πρέσβυς της Ελλάδος εις τη Βέρνη κ. Κωνσταντίνος Τριτάρης μετά της συζύγου του, ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, η κυρία Φλωρένια Δράμαλη, μέλη του Συμβουλίου της Ελληνικής Ενορίας Γενεύης, οι πρόεδροι και τα μέλη των άλλων Ενοριών Γενεύης κύριοι Τύχων Τρογιάνωφ και Κωνταντίνος Σαγιέγκ, η πρόεδρος κα Όλγα Καραγιώργη και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητος Γενεύης, η πρόεδρος των Ελληνίδων Κυριών Γενεύης κα Έφη Θεοχαροποπούλου μετά του συζύγου αυτής και ο πρόεδρος των Ελλήνων Γενεύης κ. Γρηγόριος Νοταρίδης.
Εις την Θείαν Λειτοργίαν και το μνημόσυνον και το τρισάγιον έψαλλε εμμελώς ο χορός των ιεροψαλτών του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνσιν του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Κοτρότσιου, πλαισιούμενος και από μετεκπαιδευομένους σπουδαστάς του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου, δημιουργώντας ατμόσφαιρα πολλής συγκινήσεως και κλίμα βαθείας κατανύξεως.
Εις την αρχήν του ιερού μνημοσύνου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, επί σειράν πολλών ετών άμεσος και στενός συνεργάτης του εκλιπόντος Μητροπολίτου κυρού Δαμασκηνού, εκπροσωπών τον Σεβ. Μητροπολίτην Ελβετίας κύριον Ιερεμίαν, ο οποίος λόγω υγείας δεν κατέστη δυνατόν να προεξάρχη, μετέφερε τας ευχάς και τας ευλογίας του προς το εκκλησίασμα.
Ακολούθως, ο άγιος Λαμψάκου σε σύντομη, περιεκτική ομιλία του, σκιεγράφησε με χαρακτηριστικές αναφορές την επί μίαν τριακονταπενταετίαν και πλέον δράσιν και προσφοράν του μεγάλου, μακαριστού Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, ειπών τα εξής:
Σήμερον τελούμεν το ετήσιον Μνημόσυνον του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού Παπανδρέου, Προϊσταμένου του Ορθοδόξου Κέντρου δια τέσσαρας περίπου δεκαετίας και Μητροπολίτου Ελβετίας δια μίαν συναπτήν εικοσαετίαν. Ηυτύχησα να είμαι εις εκ των στενοτέρων συνεργατών του εις την ανατεθείσαν εις αυτόν υπό της Μητρός Εκκλησίας ευρυτάτην εκκλησιαστικήν διακονίαν εις σημαντικούς τομείς των διορθοδόξων, διεκκλησιαστικών και διαθρησκειακών σχέσεων.
Προικισμένος με εξαιρετικά φυσικά και πνευματικά χαρίσματα συνεδύαζε κατά τρόπον έξοχον την αρτίαν θεολογικήν παιδείαν και την πρόθυμον εκκλησιαστικήν διακονίαν εις την μεγαλόπνοον πάντοτε υπηρεσίαν της ευρυτέρας αποστολής της Μητρός Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον. Η υπηρεσία αυτή ελαμπρύνθη δια του σπουδαίου έργου αυτού, τόσον ως Προϊσταμένου του Ορθοδόξου Κέντρου και της Γραμματείας επί της Προπαρασκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσον και ως πρώτος Ποιμήν της νεοσυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.
Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική εις όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής ευθύνης και εχαρακτερίσθη υπό της αταλαντεύτου εμμονής εις την αναγκαιότητα του εποικοδομητικού διαλόγου, όχι μόνον δια την εκτόνωσιν των εντάσεων, αλλά και δια την ενίσχυσιν της συνεργασίας δια την τόνωσιν των διορθοδόξων, των διεκκλησιαστικών και των διαθρησκειακών σχέσεων.
Ούτως, η προοπτική του υπήρξε και παραμένει σφραγίς ανεξίτηλος εις όλους τους τομείς της μεγαλοπνόου προσφοράς του, η οποία ανεγνωρίσθη διεθνώς όχι μόνον υπό των κατά τόπους αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και υπό των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών.
Το Ορθόδοξον Κέντρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπήρξε το ιερόν Κέντρον της όλης εκκλησιαστικής του διακονίας δια την υποστήριξιν της πολυπτύχου αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η δε εντυπωσιακή αναπτυξις των μεγαλοπρεπών υπηρεσιακών εγκαταστάσεων αποτελεί μίαν πτυχήν της απηχήσεως των πρωτοβουλιών του εις τους εγγύς και τους μακράν.
Η ταφή του εις τον ιερόν αυτόν χώρον είναι η δικαία αναγνώρισις τόσον της αρρήκτου σχέσεώς του προς το μεγαλόπνοον έργον του, όσον και της οφειλετικής μαρτυρίας, ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και αι λοιπαί δραστηριότητες συνεχίζονται εδώ πάντοτε υπό του διαδόχου αυτού Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμίου και των συνεργατών αυτού με το αυτό πνεύμα και υπό τας αυτάς προοπτικάς πιστής διακονίας, ως και το έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας η οποία αποσπασθείσα εκ της Ι.Μητροπόλεως Αυστρίας την 2αν Οκτωβρίου 1982 ιδρύθη υπό του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου.
Ευθύς καθιερώθη δια της αποκτήσεως ιδιαιτέρου και μεγαλοπρεπούς μητροπολητικού κτιρίου ένθα η κατοικία του Μητροπολίτου και τα γραφεία των υπηρεσιών της Μητροπόλεως.
Είναι μία τρανή απόδειξις του ζήλου με τον οποίον ενεστερνήσθη την ανάληψιν των ανατεθέντων υπό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας νέων ποιμαντορικών καθηκόντων, ιδρύσας συγχρόνως τας νέας Ενορίας με την απόκτησιν ιδιοκτήτων ναών, ως και το Φιλανθρωπικόν Ποιμαντικόν Ίδρυμα της Μητροπόλεως προς περίθαλψιν των εχόντων υλικάς και άλλας ανάγκας, ως και προς ενίσχυσιν των δημιουργηθεισών νέων Ενοριών εις την φιλόξενον χώραν της Ελβετίας.
Το τελούμενον σήμερον ιερόν μνημόσυνον από της προς Κύριον εκδημίας σου επιβεβαιοί, ότι το όνομά σου έχει ήδη καταγραφή εις την ανεξίτηλον μνήμην της Εκκλησίας. ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΙΣΤΕ και ΑΕΙΜΝΗΣΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΕ.
Μετά το Μνημόσυνον ο άγιος Αρίστης κύριος Βασίλειος Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο οποίος συνεδέετο με τον μακαριστόν Μητροπολίτην Δαμασκηνόν δια δεσμών αδελφικής αγάπης και φιλίας περισσότερα από πενήντα χρόνια, ανεφέρθη και εκείνος οφειλετικώς στον μεγάλο άνδρα και Ιεράρχην χαρακτηρίζοντάς τον μεγάλο και ευπαθή δέκτην της φωνής των μηνυμάτων και συνεπή διερμηνευτήν των οραμάτων της προοπτικής και των προγραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διορθόδοξη, διαχριστιανική και διαθρησκειακή διάσταση αυτών.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου και την διανομήν του αντιδώρου εψάλη το τριάγιον επί του τάφου, ο οποίος ευρίσκεται όπισθεν του Ιερού Ναού.
Αξίζει να σημειωθη ότι το μνήμόσυνον ετελέσθησθη εις όλας τας Ενορίας της Μητροπόλεως Ελβετίας.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Άγιος Λαμψάκου κ. Μακάριος εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως εδεξιώθη εις την αίθουσαν του Πατριαρχικού Κένρου τους επισήμους και το πυκνόν Εκκλησίασμα.
- Εμφανίσεις: 51897