Ελληνική συμμετοχή στη "Μεγάλη νύχτα των Εκκλησιών"
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 02 Ιουνίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την AΠΕ/ΜΠΕ - 18.32
-
Λαμπρή, ήταν η συμμετοχή των δύο παραδοσιακών ελληνορθόδοξων ναών στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, του καθεδρικού της Αγίας Τριάδας και του ναού του Αγίου Γεωργίου, με ιστορία 200 ετών, στις εκδηλώσεις τη νύχτα της Παρασκευής με τίτλο «Η μεγάλη νύχτα των εκκλησιών», που πραγματοποιήθηκε φέτος για όγδοη στη σειρά χρονιά στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής συμμετοχής φέτος, ήταν το γεγονός πως η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, με μια προσευχή, παρουσία ιεραρχών όλων των χριστιανικών Εκκλησιών στην Αυστρία και προεξάρχοντος του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιου.
Περισσότεροι από 360.000 πολίτες επισκέφθηκαν, τους συνολικά 170 ναούς στην αυστριακή πρωτεύουσα, περιλαμβανομένων και των δύο ελληνορθόδοξων, και τους 615 ναούς σε αυστριακές πόλεις, που παρέμειναν ανοικτοί για τους πιστούς και το κοινό, από το απόγευμα και σχεδόν όλη τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, προσφέροντας περισσότερες από 2.600 εκδηλώσεις, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου.
Στις φετινές εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής και χορωδιών, διαλέξεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, θεατρικά έργα και ειδικές παραστάσεις για παιδιά και εφήβους.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στους δύο ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης περιλάμβανε συναυλία εκκλησιαστικών ύμνων στον καθεδρικό ναό, που παρουσίασαν καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, ο διάσημος Κύπριος βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και οι γνωστοί στο γερμανόφωνο χώρο Ελληνες, η υψίφωνος Κατερίνα Κουρή και ο κοντρατενόρος Αγγελος Φωτιάδης καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης, Ιωάννης Νικολίτσης.
Εγινε επίσης, παρουσίαση ιστορικών εκθεμάτων (κειμήλια που εκτίθενται σπάνια) και τελέστηκε μεγάλος εσπερινός αργά το βράδυ στο ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας, όπου και το κτίριο της Μητρόπολης -στο οποίο στεγάζεται και η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό- έγιναν ξεναγήσεις, πέραν της εναρκτήριας προσευχής και της συναυλίας, με συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών.
Οι δύο ελληνοορθόδοξοι ναοί αποτελούν την κύρια μαρτυρία της ένδοξης παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη ήδη από το Μεσαίωνα.
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου ανεγέρθηκε το 1802 και εκείνος της Αγίας Τριάδας το 1836, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Θεοφίλου Χάνσεν.
Στην Αυστρία, ο αριθμός των Ορθοδόξων ανέρχεται σήμερα στις 500.000, και, εκτός της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας υπάρχουν αναγνωρισμένες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι Ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες, παρά την εσωτερική αυτονομία που διαθέτουν, εκπροσωπούνται απέναντι στο αυστριακό κράτος δια του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη και Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Σημαντική θεωρείται η καθιέρωση μαθήματος Ορθόδοξων Θρησκευτικών στα αυστριακά σχολεία, για το οποίο ως αναγνωρισμένη Εκκλησία, η Ορθόδοξη, έχει δικαίωμα να διορίζει δασκάλους των Θρησκευτικών, που σήμερα φτάνουν τους 100 και διδάσκουν χιλιάδες μαθητές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια αυστριακή εκπαίδευση.
Εξάλλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει και τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας στη νέα Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αυστρίας, το οποίο παρακολουθούν δεκάδες φοιτητές, που με την απόκτηση του πτυχίου τους θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αυστριακού κράτους σε δασκάλους-καθηγητές του μαθήματος Ορθόδοξων Θρησκευτικών.
- Εμφανίσεις: 59132