Με μεγαλοπρέπεια η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο

0-belgio

Βρυξέλλες – Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και για 30η συνεχή φορά γιόρτασαν όλοι οι ορθόδοξοι στο Βέλγιο την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παµµεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήµων, µε συλλειτουργούντας αρχιερείς, τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Σίµωνα (αρχιερεύς του Πατριαρχείου Μόσχας στο Βέλγιο) και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σινώπης κ. Αθηναγόρα (βοηθόν του Μητροπολίτου Βελγίου) και Νεαπόλεως κ. Πορφύριο (Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου παρά τη Ευρζπαική Ενώση) και 17 ιερείς και 6 διακόνους όλων των διαφόρων δικαιοδοσιών που υπάρχουν στο Βέλγιο, ήτοι Ελήνων, Ρώσσων, Σέρβων, Ρουµάνων, Βουλγάρων, Γεωργιανών, Ουκρανών και Βέλγων.

Τέσσερεις χορωδίες – του Μητροπολιτικού Ναού, των φλαμανδοφώνων και γαλλοφώνων ενοριών, της Ρουμανόφωνης Ενορίας Βρυξελλών, αλλά και της Ενορίας των Γεωργιανών – έψαλλαν τους ύµνους στις διάφορες γλώσσες των πιστών που διαβιούν στο Βέλγιο.

Ομιλιτής κατά την Θείαν Λειτουργία ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρα (βοηθός του Μητροπολίτου Βελγίου).

Μεταξύ άλλων είπε:

«Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι ημέρα νίκης και θριάμβου της Εκκλησίας. Είναι ημέρα αναστάσεως. Η χαρά της ανορθώσεως εκφράζεται με τους ύμνους, με το εορταστικό συλλείτουργο, με την λιτάνευση των αγίων Εικόνων.

Αυτή η Ημέρα της Ορθοδοξίας έχει όμως και έναν έντονο μυστικό χαρακτήρα διότι είναι και μία ημέρα περισυλλογής και ενδοσκοπήσεως κατά την οποίαν αναρρωτιόμαστε για το πώς αφήνουμε να φανεί η λάμψη της στον σημερινό κόσμο.

Η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί να γίνουμε πιστά και γνήσια τέκνα της, πεπεισμένη πως ο Κύριος θα μας κρίνει έτσι αξίους για να γίνουμε μέτοχοι της Αιωνίου Βασιλείας Του. Αυτή η εορτή μας δίνει επίσης την ευκαιρία να αναρωτηθούμε: τί είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία; Ποια είναι η σημασία της στη ζωή μας; Είναι δύσκολο να πούμε τί πραγματικά είναι η Ορθοδοξία, διότι η Ορθοδοξία είναι περισσότερο εμπειρία παρά λογική περιγραφή.

Είναι δυνατόν να περιγράψουμε κάποια χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας, αλλά όχι τη φύση Της. Άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά της δεν είναι το να είναι «αποφατική»;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ορθοδοξία είναι το περιεχόμενο της πίστεως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ή μάλλον πως αυτή είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, με το αναλλοίωτο δόγμα Της, με την πιστότητά Της στην Αποστολική Παράδοση και με τον οικουμενικό χαρακτήρα Της. Η Ορθοδοξία είναι η ορθή πίστις, η ορθή δοξολογία του Θεού, η ορθή πράξις.

Η Ορθοδοξία είναι πριν από όλα η Εκκλησία η οποία καλείται να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο της μέσα σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο αποχριστιανοποιημένο.

Η Ορθοδοξία είναι δυναμική και όχι στατική ούτε τυπική. Είναι ζωντανή όπως ο Χριστός ο οποίος είναι  «χθὲς καὶ σήμερον ὁ Αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας.» (Εβρ. 13, 8).  (…)  Η εορτή της Ορθοδοξίας μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας να μεταδίδουμε την πίστη μας.

Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται μέσα στην άγνοια, ακόμη και μεταξύ των βαπτισμένων ορθοδόξων αδερφών μας. Άγνοια στοιχειωδών γεγονότων της πίστεως.

Η Ορθοδοξία δίχως ορθοπραξία χάνει τη δύναμη και τη σημασία της. Ακούμε καθημερινώς κηρύγματα που μας καλούν να ενδυναμώσουμε την πίστη μας, η οποία οφείλει να είναι ακόμη πιο ζωντανή˙ένα σωτήριο μήνυμα στην κοινή μας ζωή.

Πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν εμείς οι ίδιοι προσωπικά δεν παίρνουμε τον Λόγο του Θεού στα σοβαρά και δεν Τον μεταδίδουμε»;

Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε λιτάνευση των εικόνων.

Πλήθος κόσµου παρακολούθησε τη πανηγυρική αυτή Θεία Λειτουργία.

Μεταξύ αυτών ήσαν και οι Πρέσβεις των ορθοδόξων κρατών, στρατιωτική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ και του SHAPE, αλλά και Άρχοντες της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ακολούθησε Δεξίωση µε την φροντίδα των κυριών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος εις το Ενοριακό Κέντρο του Ναού, όπου ήσαν προσκεκλημένοι όλοι οι πιστοί.

0-belgio1

0-belgio2

0-belgio3

0-belgio4

Εμφανίσεις: 62105
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!