Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Κρήτης Ειρηναίου

ImageAγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας «Ο Θεός... τον υιόν αυτού έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν,

μη απόληται, αλλ' έχη ζωήν αιώνιον» (Ιω.3,16)Από το λόγον αυτόν της Αγίας Γραφής, πληροφορούμαστε, ότι ο ίδιος ο Υιός του Θεού έχει δοθεί δώρο μεγάλο και πολύτιμο, από τον Πατέρα του εις τον άνθρωπο, που θέλει ελεύθερα να πιστέψει, για να σωθεί και να έχει ζωήν αιώνια.Σήμερα, Χριστούγεννα, γιορτάζουμε το γεγονός αυτό, της μεγάλης δωρεάς του Θεού, εις εμάς, τους ανθρώπους, του Υιού Του, του μεγάλου αυτού δώρου, το οποίον πλουτίζει, καθορίζει και αλλάζει την ζωήν μας.Όσο ζούμε στον κόσμο αυτόν, μπορούμε να έχωμε, όχι μόνον τα υλικά αγαθά της ζωής, αλλά μαζί μ' αυτά, κυρίως τα μεγάλα, αώνια δώρα του Θεού, την σωτηρία, την ειρήνη, την αιώνια ζωή.

Η σημερινή μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, νοηματοδοτεί την ζωή μας, την πλούτίζει, την κάνει ωραία και μοναδική.Μέσα στην ομορφιά αυτή των Χριστουγέννων, απευθύνομαι σήμερα προς όλους σας, με όλη μου την αγάπη.Αγαπητοί μου αδελφοί,Εφθάσαμε ή φθάνουμε σήμερα, δυστυχώς, στο σημείο, να νομίζωμεν σε μεγάλο ποσοστό, ότι η ζωή μας είναι μόνον τα υλικά πράγματα, τα οποία έχουμε και αποκτούμε. Χρήματα, κτήματα, αποκτήματα, κέρδη.

Αυτά σκεπτόμαστε, με αυτά νομίζουμε ότι καταξιώνεται δήθεν το πρόσωπό μας. Με αυτά αποκτούμεν αξία και κύρος, ενώ χωρίς αυτά νιώθομε να είμαστε αποτυχεμένοι και δυστυχισμένοι.Σχεδόν η μοναδική προσπάθεια και αγωνία μας σήμερα είναι να αποκτήσωμε πολλά, όσο γίνεται περισσότερα υλικά αγαθά, μόνον αυτά, με κάθε τρόπον.

Η ζωή μας έτσι γίνεται κυνήγι του χρήματος και μάλιστα εκείνου του χρήματος, το οποίον αποκτάται χωρίς κόπο και προσπάθεια.Για την απόκτηση του χρήματος και των υλικών αγαθών, διαπράττονται παρανομίες, αδικίες και άλλα ανεπίτρεπτα και επικίνδυνα πράγματα.

Θυσιάζεται η τιμή, η υγεία και η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Με τον τρόπο αυτόν, η ζωή αλλάζει το νόημά της, χάνει την ομορφιά της και την αξία της.Είναι λυπηρό, ότι στις ημέρες μας, η ζωή δεν είναι για όλους τους ανθρώπους της γης, χαρά και ευλογία. Πάει να γίνει υπόθεσις των οικονομικώς δυνατών και πετυχεμένων, οι οποίοι καταφέρνουν με οποιοδήποτε τρόπο, να προβάλλωνται και να επιβάλωνται εις τους άλλους.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι υποφέρουν και ταλαιπωρούνται, προβληματίζονται για τη ζωή, απελπίζονται και αποδυναμώνονται.Ετσι, φαίνεται εις την πραγματικότητα των καιρών μας, ότι ο κόσμος χωρίζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε, σε πλούσιους και πτωχούς, δυνατούς και αδύνατους, πετυχεμένους και αποτυχεμένους, προνομιούχους και αδικημένους, με βάση τα υλικά αγαθά και την οινονομία, την σύγχρονη αυτή «θεά» η οποία παντού λατρεύεται και προβάλλεται, για να δίδει δήθεν αξία και νόημα στη ζωή.Τι κρίμα, που η ανθρώπινη ζωή δεν είναι πια χαρά και δώρο για όλους, αλλά μόνον για ορισμένους.

Γι' αυτό και η κατήφεια, η πίκρα, η ανασφάλεια της ζωής, όλο και αυξάνεται σε επικίνδυμο βαθμό. Η χαρά της ζωής «πωλείται» και «αγοράζεται», η ίδια η ζωή, η υγεία και όλα τα αγαθά.Υπό τις συνθήκες αυτές τα αδιέξοδα του ανθρώπου είναι πολλά και μεγάλα.Αγαπητοί μου αδελφοί,Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα των αδιεξόδων του κόσμου μας και του σημερινού ανθρώπου, τα Χριστούγεννα είναι φως και ελπίδα για τον άνθρωπο και όλο τον κόσμο. Σήμερα, Χριστούγεννα, ο Θεός δεν μας δωρίζει υλικά αγαθά, αλλά τον ίδιο τον Υιόν Του, το Θεανθρώπινο Πρόσωπό Του.

Τα υλικά αγαθά και τα χρήματα έχουν βεβαίως την αξία των και είναι δώρα του Θεού. Μας χρειάζονται, αλλά δεν είναι μόνον αυτά η ζωή μας. Πέραν από αυτά όλα, είναι ο άνθρωπος, ο αληθινός, ο απλός, ο ακέραιος, ο αγνός, ο καθαρός, ο τίμιος, ο αιώνιος άνθρωπος. Ο κάθε άνθρωπος, οποιος και αν είναι, όπου και αν μένει, όσα και αν έχει και κατέχει, δεν είναι απλός παραγωγός, καταναλωτής και διαχειριστής υλικών αγαθών.Ως παιδί και εικόνα του Θεού, ο άνθρωπος είναι μοναδικός και αθάνατος, όπως και ο Δημιουργός του, αδέσμευτος και ελεύθερος, από την φθορά, το θάνατο, την πλήξη και την ασφυξία των καιρών μας.

Αυτό είναι ο μεγάλος πλούτος του Θεού στον άνθρωπο, μαζί αλλά και πέραν από τα επίγεια αγαθά. Η δυνατότητα να είναι ο άνθρωπος χαρούμενος και σήμερα, με την αιώνια χαρά, το αιώνιο μέλλον και το ανέσπαρο φως.Όλος αυτός ο πλούτος και η χαρά της ζωής είναι τα Χριστούγεννα. Η παρουσία του αιωνίου Θεού εις την ζωή μας, εις την γη, την Βηθλεέμ, τον κόσμο μας. Η ζωή μας και σήμερα και πάντοτε είναι το δώρο του Θεού, μαζί με όλα τα αγαθά, τα οποία μας έχει δώσει ο Ουράνιος Πατέρας μας. Επίγεια και ουράνια. Παρόντα και μέλλοντα. Ορατά και αόρατα.

Αγαπητοί μου αδελφοί,Με αυτά τα δεδομένα, για το πρόσωπο και τη ζωή μας, η οποία είναι μόνον ό,τι βλέπομε, αποκτούμε και κατέχομε, σας καλώ και σας παρακαλώ όλους, σήμερα που γιορτάζομε την μεγάλη εορτή των Χριστουγένων, να αλλάξωμε πορεία, σκέψη, προοπτικές και στόχους.Να φύγωμε από τα καθημερινά άγχη, τις στενοχώριες, τα μίση και τα πάθη. Να ανοιχθούμε στη νέα ζωή, την οποία, δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, φέρουν σ' εμάς τα Χριστούγεννα. Να αποδεχθούμε ανεπιφύλακτα τη ζωή του Θεού, των Αγίων και της Εκκλησίας Του.Μια ζωή επίγεια, με όλες τις αληθινές, καθαρές και ανθρώπινες χαρές και προόδους της, αλλά ταυτόχρονα και επουράνια, αιώνια, ελεύθερη, ειρηνική, χαρούμενη, ευλογημένη.

Τα Χριστούγεννα ανοίγουν τους ουρανούς, ελευθερώνουν σιγά - σιγά όλους τους ανθρώπους, από όλα τα κακά της ζωής, όσον το επιθυμούν.

Αυτή τη νέα ζωή και την ελευθερία της Εκκλησίας μας, όπως βιώθηκε και βιώνεται ακόμη και σήμερα στον τόπο μας, από τους Αγίους μας και τους ευλογημένους ανθρώπους του, εύχομαι όλοι μας να γνωρίσωμε, να αποκτήσωμε και να βιώσωμε, εις την Αρχιεπισκοπή μας, την Πόλη, την ύπαιθρο, τις κωμοπόλεις, τα χωριά, τις γειτονιές, τα σπίτια, τις οικογένειες, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα γραφεία, τα καταστήματα, τις υπηρεσίες, παντού και πάντοτε, όλοι εμείς και όλος ο κόσμος.

 

Με πατρικές ευχές

και πολλήν εν Κυρίω αγάπη

 

Ο Κρήτης Ειρηναίος
Εμφανίσεις: 22185
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!