Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου

ImageΑγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας,Για μια φορά ακόμη τούτο το χρόνο γιορτάζομε την Ανάσταση του Χριστού, το αιώνιον Πάσχα

των Ελλήνων, το Ορθόδοξο Πάσχα όλων των εποχών, των λαών και των ανθρώπων.

 

Η σημερινή Γιορτή της Αναστάσεως είναι τροφή και χαρά για όλους μας. Χωρίς το Πάσχα δεν μπορούμε, αλλά και δεν θέλουμε να ζούμε. Διαφορετικά η ζωή είναι άχαρη για όλους μας. Αιώνες τώρα γιορτάζουμε το Πάσχα μας, αλλά δεν το χορταίνουμε, είναι αιώνιο. Είναι η ίδια η ζωή μας, η παρούσα και η μέλλουσα.

 

Σήμερα ομολογούμε και διακηρύττουμε, μαζύ με τον Υμνωδό της Εκκλησίας μας, τον Αγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, ότι γιορτάζουμε συγκεκριμένα τη νέκρωση του θανάτου, την καθαίρεση και την κατάργηση του Αδου και την αρχή, το ξεκίνημα μιας άλλης, νέας, διαφορετικής, αιώνιας ζωής, η οποία έχει αρχίσει, αλλά δεν θα τελειώσει. Είναι το αιώνιο μέλλον μας. Η όντως ζωή, η νέα ζωή μας.

 

Αυτό είναι το Πάσχα. Το τέλος του θανάτου και του Αδου, η αρχή της νέας, της αιωνίου ζωής.

 

Aγαπητοί μου αδελφοί,

 

Σήμερα, λοιπόν, Πάσχα αιώνιον της Εκκλησίας και του λαού μας, ο θάνατος νεκρώνεται, ο Αδης καταργείται και η νέα ζωή, η άλλη, η αιώνια, αρχίζει.

 

Αυτό είναι το περιεχόμενο και το μέγα ελπιδοφόρο μήνυμα της σημερινής Γιορτής, της Λαμπρής μας.

 

Σήμερα ο Χριστός, μετά την Σταύρωση, την Ταφή Του και όλα όσα προηγήθηκαν, ``ο ενανθρωπήσας Θεός ημών``, ως Θεός, αιώνιος και άνθρωπος αληθινός, ``εισήλθεν εις τον Αδην, ως Θεός και άνθρωπος``, ``εξουσιαστής άρχων ειρήνης``.

 

Οι πύλες του Θανάτου άνοιξαν, οι φρουροί του Αδου ετρόμαξαν, ο νικητής του Αδου Χριστός, ``πύλας χαλκάς συνέτριψεν, μοχλούς σιδηρούς συνέθλασεν, διέρρηξε τα δεσμά ημών και εξήγαγεν ημάς εκ σκότους και σκιάς θανάτου``.

 

Δεν έμεινεν ο Αρχηγός της Ζωής, ο Αναστημένος Χριστός, αδύναμος και φοβισμένος μπροστά στον θάνατο και τον Αδη. Αληθινός θριαμβευτής, ενίκησε τον αιώνιον εχθρόν του ανθρώπου, τον θάνατο και το σκοτάδι έδωκεν και δίδει ζωήν αιώνια και αληθινή.

 

Τα γεγονότα αυτά της Αναστάσεως του Χριστού, ανοίγουν νέους δρόμους για τον κόσμον όλον και τον κάθε άνθρωπο, σήμερα και πάντοτε.

 

Τώρα πια μπορούμε να μην φοβούμαστε τον μεγαλύτερο εχθρό μας, τον θάνατο και το σκοτάδι, την κατήφεια και την θλίψη των καιρών μας, τα σύγχρονα διλήμματα και τα αδιέξοδα του κόσμου μας.

 

Τις απειλητικές καταστάσεις και συνθήκες, οι οποίες απειλούν τη ζωή μας. Τις αιτίες που μας οδηγούν στο θάνατο. Την πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση και κατάσταση. Τα αυξανόμενα τροχαία ατυχήματα, τις κάθε είδους εξαρτήσεις και ναρκώσεις. Τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, το κάπνισμα. Τις αυτοκτονίες, τις καταθλίψεις, τις ψυχικές ποικίλες ασθένειες, τις αυξανόμενες νέες πρωτόγνωρες ασθένειες, τις πρωτοφανείς εύκολες επαναστάσεις και εξεγέρσεις των δρόμων μας. Την κάθε είδους απελπισία και την τρομοκρατία των καιρών μας. Τις οικονομικές καταστάσεις, τις κρίσεις και τις προκλήσεις.

 

Μαζύ με τον θάνατο και τον Αδη, αποδυναμώνονται και όλα τα παραπάνω, που προκαλούν τον θάνατό μας, ο οποίος δεν είναι πια απειλή και κίνδυνος, όπως μας τρομάζουν, γιατί με την κατάργηση του Αδου, όλα αυτά χάνουν την δύναμή των. Είναι προσωρινά, δυσάρεστα, αλλά όχι αξεπέραστα εμπόδια. Και αυτά μας οδηγούν εις την νέα ζωή, αν τα κατανοήσωμε όπως είναι και όχι όπως φαίνονται, όπως τα βλέπουμε και τα καταλαβαίνουμε.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

 

Με όλα αυτά τα δεδομένα της Αναστάσεως, τις νέες αναστάσιμες προοπτικές και τα αναστάσιμα μηνύματα της σημερινής Γιορτής, όλα μπορούν να αλλάξουν εις τον κόσμο και την ζωή μας.

 

Μπορούμε και πρέπει να επιδιώξωμε, να σηκώσωμε το κεφάλι μας ψηλά. Να ανακαλύψωμε και να ζήσωμε το μεγαλείο και την ομορφιά της σημερινής ζωής μας και σ' αυτόν τον κόσμο και στην συνέχεια της ζωής μας στον άλλο κόσμο.

 

Ακόμη και η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία τρομάζει τους ανθρώπους όλης της γης, δεν είναι τόσον μεγάλη απειλή, όσον προβάλλεται. Οσονδήποτε και αν δυσκολεύεται η ζωή μας και ο Πλανήτης εις τον οποίον ζούμε, το τέλος και το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο από τον Αναστημένο Χριστό μας και την Ανάστασή Του.

 

Ολα αυτά, ο σύγχρονος σταυρός του ανθρώπου, οι δυσκολίες και οι ταλαιπωρίες μας, μπορούν να μας οδηγήσουν και μας οδηγούν ήδη, εις την ``άλλην βιοτήν`` τη νέα, την αιώνια ζωή.

 

Οι δρόμοι της ζωής μας είναι ανοικτοί. Εμείς είμαστε ελεύθεροι και ικανοί να τους βαδίσωμε και να μεταβούμε, να διαβούμε από τις ποικίλες μορφές του θανάτου και των νέων καταστάσεων και προκλήσεων εις την νέαν, την αιώνιον ζωήν.

 

Το μέλλον μας είναι σίγουρον και εξασφαλισμένον. Η νέα ζωή, η άλλη βιοτή, η αιώνια, είναι η σιγουριά, η χαρά, η γιορτή και η σταθερή ελπίδα μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής Γιορτής, της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

 

Μπορούμε να ζούμε, να προχωρούμε, να προοδεύωμε, να χαιρώμαστε και να γιορτάζωμε πασχαλινά και αιώνια.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

 

Μέσα σ' αυτό το φως και τη χαρά της Αναστάσεως απευθύνομαι προς όλους σας, τους ανθρώπους της Πόλεως και των χωριών μας, όλη μας την πολύ μεγάλη Εκκλησιαστική Οικογένεια και Κοινωνία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, όλους τους ανθρώπους, όλους εσάς, όλους ανεξαιρέτως, και σας καλώ να γιορτάσωμε και σήμερα την Λαμπρή, τη Γιορτή μας, το αιώνιο μέλλον μας.

 

Σας προσκαλώ, τα παιδιά μας, τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα, τους άρχοντες και τον λαόν του Τόπου μας, τους ανθρώπους του μόχθου και της θυσίας, τους αγωνιστές της ζωής, τους υγιείς και τους δυνατούς αδελφούς μας, αλλά και τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους δυσκολευομένους όλους, να είμαστε δυνατοί, αισιόδοξοι, θυσιαστικοί, αποτελεσματικοί, αποφασιστικοί, ηρωικοί, δυναμικοί.

 

Να γιορτάζωμε, να χαιρώμαστε, να ελπίζωμε, να αγναντεύωμε, να βαδίζωμε και να προχωρούμε αναστάσιμα τον δρόμο της ζωής μας. Να ανακαλύψωμεν, αυτήν την ζωή μας εις αυτόν τον κόσμο, εις το Ηράκλειο, την Πόλη, το Νομό, εις ολόκληρη την Κρήτη, ως νέα μόνιμη και ατέλειωτη ζωή, χωρίς τέλος.

 

Είναι βέβαιον ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα, αυτό το φως και το νόημα της ζωής μας, θα ξεπεράσωμε και θα αντιμετωπίσωμε με επιτυχία όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας, όπως ο Χριστός μας, ο Οποίος παρά τα Τίμια Πάθη, τον Σταυρό, τον θάνατο και την Ταφή Του, είναι και μένει ο Αναστημένος, ο ζωντανός , ο Αρχηγός της ζωής μας.

 

Αυτός μας δίδει την αναστάσιμη ζωή Του και μας οδηγεί.

 

Αυτόν να ακολουθήσωμεν και να ακολουθούμεν όλοι για να ζήσωμε και να ζούμε αληθινά και αιώνια!

 

Χριστός Ανέστη!

 

Χρόνια Πολλά, αναστάσιμα, ευλογημένα

 

Με αναστάσιμες ευχές

 

"Ο Κρήτης Ειρηναίος"
Εμφανίσεις: 36794
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!