O Κρήτης Ειρηναίος στη Νέα Υόρκη - Έκθεση Ωνάσειο

ImageΕθιμοτυπική επίσκεψη στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος

Κρήτης κ. Ειρηναίος.

 

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Προξενείου με μεγάλη χαρά και αισθήματα συγκινήσεως η Πρέσβης κ. Αγλαΐα Μπαλτά και όλο το προσωπικό.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος μίλησε με όλους τους εργαζομένους, τους χαιρέτησε όλους προσωπικά και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο το οποίο επιτελούν.

 

Η κ. Πρέσβης στο καλωσόρισμά της  τόνισε ότι οι άνθρωποι του Προξενείου εργάζονται για το καλό των αδελφών  ομογενών αλλά παράλληλα προσπαθούν να προβάλλουν με κάθε τρόπο τον Ελληνικό Πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμά μας και την πίστη μας.

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος από  την πλευρά του τόνισε την αναγκαιότητα για τη σημερινή εποχή, η οποία  δικαίως χαρακτηρίζεται ως Νέα Εποχή, να είμαστε αυθεντικοί, γνήσιοι, καλοί πρεσβευτές των ελληνικών ιδεών και κυρίως της πίστεώς μας και της θρησκείας μας, ενώ ευχήθηκε για τις επικείμενες εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου «Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος».

 

Ακολούθησε  μικρή δεξίωση και ιδιαίτερη  συνομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Ειρηναίου με την κ. Πρέσβη για  θέματα ομογενειακά και εκκλησιαστικά.

 

Αμέσως  μετά την επίσκεψή του στο Ελληνικό Προξενείο ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για να συναντήσει τα παιδιά του σχολείου τα οποία τον υποδέχθηκαν με λουλούδια και ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

 

 

Στην συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τα παιδιά τέθηκε πλειάδα ερωτημάτων από μέρους τους, τα οποία ο Σεβασμιώτατος με υπομονή και παραδειγματική απλότητα απάντησε.

 

Τα παιδιά σε ένδειξη του ευχαριστήσεως και χαράς πρόσφεραν στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο χειροτεχνήματα και ζωγραφιές που έφτιαξαν γι’  αυτό το σκοπό.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟ

Τα  εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης  Ιερών Εικόνων πραγματοποίησε ο  Σεβαμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος με τον Υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού της  Ελλάδος κ. Παύλο Γερουλάνο.

 

Στην έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ολυμπιακό Πύργο της Νέας Υόρκης με τίτλο «Οι καταβολές του El Greco: Η Ζωγραφική Εκόνων στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη», παρευρίσκοντο αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες,  διακεκριμένοι αμερικανοί πολίτες, καθηγητές Πανεπιστημίων, πολιτικοί, πρέσβεις και πρόξενοι και αρκετοί επιφανείς άνθρωποι της ελληνικής ομογένειας μεταξύ αυτών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, οι Επίσκοποι Ολύμπου Άνθιμος, Μελόης Φιλόθεος και Απαμείας Βικέντιος, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής κ. Θεόδωρος Μανουσάκης κ.α.

 

Η έκθεση, που ξεκίνησε επίσημα σήμερα 8 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2010, συγκεντρώνει περίπου 46 μοναδικά έργα του 15ου και 16ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων πρώιμων έργων του El Greco, που καταδεικνύουν την αμφίδρομη καλλιτεχνική σχέση Κρήτης και Δυτικού κόσμου.

 

 

Η έκθεση φωτίζει το γόνιμο περιβάλλον και τους παράγοντες που συνετέλεσαν στον διάλογο των Κρητών ζωγράφων με τα Δυτικά καλλιτεχνικά πρότυπα και διοργανώθηκε από το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, θυγατρικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησε ο Πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδος κ. Παύλος Γερουλάνος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

 

Τόσο ο Υπουργός κ. Γερουλάνος όσο και ο Πρόεδρος του Ωνασείου κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισαν τον οραματισμό και την αποφασιστικότητα του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου να επιτρέψει να δανειστούν οι εικόνες σε μια τέτοια υψηλού επιπέδου αποστολή και επομένως να γίνει πραγματικότητα η έκθεση των Ιερών Εικόνων.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του τόνισε ότι η έκθεση αυτή εκφράζει την ενότητα και το διάλογο όχι μόνο της τέχνης αλλά και του πολιτισμού και των ανθρώπων και έδωσε συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της έκθεσης.

 

Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στα εγκαίνια της Εκθέσεως έχει ως εξής:

 

 

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση μετέχομεν ως Κρήτη, ως Εκκλησία και  Ιερά Αρχιεπισκοπή τής Κρήτης εις  τα εγκαίνια τής ιστορικής Εκθέσεως Ιερών Εικόνων, πρώιμων έργων  του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, οι οποίες καταδεικνύουν τήν διασταύρωση  δύο μεγάλων πολιτισμών και δύο  διαφορετικών εν πολλοίς κόσμων, αυτών  τής Δύσεως και τής Ανατολής.

 

Η Έκθεση αυτή, με τα 46 περίπου μοναδικά έργα τέχνης του 15ου και του 16ου αιώνος, δέν αποτελεί μόνον ένα πολιτισμικό και καλλιτεχνικό γεγονός για  τόν φιλόκαλο και φιλότεχνο κόσμο της Νέας Υόρκης η για τήν Ομογένεια τής Αμερικής και  ιδιαιτέρως για τους Κρήτες τής  Αμερικής, από τη γενέτειρα των οποίων προέρχονται τα ιερά τούτα  κειμήλια, αλλά μαζί με αυτά είναι  μια μαρτυρία, αγάπης και συνεργασίας, κατανοήσεως και αλληλοπεριχωρήσεως, μαρτυρία επικοινωνίας και διαλόγου τών Κρητών προγόνων μας καλλιτεχνών  με τους ζωγράφους της Δύσεως.

 

Στην πραγματικότητα γέφυρες για τον σημερινό κόσμο τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του.

 

Οι Κρήτες αγιογράφοι υιοθέτησαν τα καλά στοιχεία της ΔυτικήςΤεχνοτροπίας, τα προσάρμοσαν με περισσή ευλάβεια και πολλή προσοχή στην υπάρχουσα έως τότε αγιογραφική παράδοσή τους, γνωστή ως Σχολή τής Κρητικής Αγιογραφίας, και κατόπιν δημιουργήσαν ένα νέο ρεύμα, μια νέα Σχολή, με νέα τεχνοτροπία, η οποία απετέλεσε το απαύγασμα της ανθρωπινότητος, όπως τήν επαγγέλλεται η Δυτική ζωγραφική και της Ασκητικότητος όπως τήν διακηρύσσει η Κρητική  Αγιογραφία.

 

Το αποτέλεσμα αυτής τής ευλογημένης  συζεύξεως μπορούμε να θαυμάσωμε  στα έργα του διάσημου Κρητικού ζωγράφου El Greco, αλλά και άλλων μεγάλων  καλλιτεχνών τής Κρήτης όπως του Δαμασκηνού και του Εμμανουήλ Τζάνε, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Κρήτης, και τα οποία μεταφέρθηκαν στην Έκθεση αυτή του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου.

 

Για αυτή τήν αξιόλογη προσπάθεια επιθυμούμε να συγχαρούμε όλους, κυρίως όμως εκείνους οι οποίοι κοπίασαν για τήν οργάνωση τής Εκθέσεως, τους υπευθύνους του  Ωνασείου Ιδρύματος και ιδιαιτέρως τόν Εντιμολογιώτατο Πρέσβυ κ. Λουκά Τσίλα, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος και τόν Αξιότιμο Υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο του οποίου η παρουσία τιμά τα εγκαίνεια της Εκθέσεως, τόν Πρόεδρο του Ωνασείου Ιδρύματος, το Μουσείο Μπενάκη, την Παγκρητική Ένωση Αμερικής και  βεβαίως και κυρίως τήν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τόν σεπτό ποιμενάρχη της, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, τόν σεπτό και σοφόν, τόν άξιον και δραστήριον Ποιμενάρχη του Νέου Κόσμου, τόν φιλόξενον και καταδεκτικόν άνθρωπον της Εκκλησίας και του Ελληνισμού.

 

Μεταφέρομε  σε όλους και όλες, τήν αγάπη  του κρητικού λαού, ο οποίος είναι  φιλότεχνος και φιλοκαλος, του ευσεβούς κλήρου, τής σεβασμίας Ιεραρχίας  τής Εκκλησίας τής Κρήτης και  τής Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου  της.

 

Σας συγχαίρομε. Καμαρώνουμε το ωραίο, πολύτιμο έργο Σας για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ολοψύχως ευχόμαστε να έχετε πλούσια την ευλογία του Θεού.

 

Να συνεχίσετε την πορεία και την αποστολή σας. Να αγκαλιάζετε και να εκφράζετε όλους τους Έλληνες.

 

Σας καλούμε επίσης να επισκεφτείτε τον τόπου του El Greco, τον ευλογημένο τόπο ο οποίος δημιούργησε τέχνη και πολιτισμό για τον άνθρωπο και όλο τον κόσμο. 
Εμφανίσεις: 29040
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!