Αρχιεπίσκοπος Κρήτης "Η γιορτή του Πάσχα είναι πρόσκληση να λαμπρυνθούμε"

Image"Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας, Πάσχα σήμερα. Πάσχα και τούτο τον χρόνο. Η Λαμπρή μας. Η Ανάσταση. Η Γιορτή μας, "Το Πάσχα των Ελλήνων". Το Πάσχα το αληθινό, το αιώνιο. Πηγή φωτός, λαμπρότητας σε δύσκολους καιρούς για όλους τους ανθρώπους της γης και τον καθένα μας χωριστά, ως πρόσωπο.

Σήμερα γιορτάζομε το ξεπέρασμα του κακού, της αδικίας, του μίσους, της δουλείας εις τον θάνατο. Σήμερα το σκοτάδι παραχωρεί τη θέση του εις το φως και την λαμπρότητα του ανθρώπινου προσώπου. Σήμερα όλοι οι λαοί έχομε την δυνατότητα να λαμπρυνθούμε με την Αναστάσιμη λαμπρότητα.

Η σημερινή Γιορτή του Πάσχα είναι πρόσκληση και παρακίνηση να λαμπρυνθούμε. Το πρόσωπο, η ζωή μας, όλος ο κόσμος, όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι λαοί.

"Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…"

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σήμερα η Εκκλησία μας, με τον ύμνον που αναφέραμε, προσκαλεί όλους τους λαούς και όλους εμάς να λαμπρυνθούμε. Να φύγωμε από το σκοτάδι και την κατήφεια των καιρών μας, να μπούμε, να εισέλθωμεν εις το Αναστάσιμο Φως, την δόξα και την λαμπρότητα του ανθρώπου και του κόσμου. Ο Αναστημένος Χριστός και Κύριος μας, φωτίζει και λαμπρύνει όλους τους ανθρώπους.

Δεν έχομε άλλες δυνατότητες, άλλα περιθώρια. Σήμερα, δεν έχομε άλλη δυνατότητα, άλλη επιλογή.

Πως και που μπορούμε να βρούμε σήμερα τη χαρά και την λαμπρότητα του προσώπου, της ζωής μας; Πώς να φωτισθεί και να λάμψει το πρόσωπο μας; Που να στηριχθούμε; Προς τα πού να πορευθούμε; Είναι τόσα πολλά τα αδιέξοδα, τα διλήμματα και τα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου.

Πολλοί λένε, προτείνουν και προτιμούν να στραφούμε προς τον πλούτο, το χρήμα, το κέρδος, τις επιχειρήσεις, τα χρηματιστήρια, την ευμάρεια. Το έχουν επιχειρήσει. Είναι καθεστώς σήμερα. Το κεφάλαιο, το χρήμα τρέχει, καλπάζει. Πηγαίνει παντού με τις πολυεθνικές Εταιρίες με το σύγχρονο "μάρκετινγκ".

Παρ' όλα αυτά, η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει τους πάντες, ταλαιπωρεί και απειλεί και τρομάζει όλους και τους πλουσίους, οι οποίοι ζουν και αυτοί εις την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, όπως και οι φτωχοί και οι άνεργοι όλου του κόσμου, οι οποίοι απειλούνται και υποφέρουν πιο πολύ, απελπίζονται και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Άλλοι προτείνουν την εύκολη ζωή, τις απολαύσεις και την καλοπέραση. Τον εύκολο δρόμο. Την εύκολη ζωή. Όλοι μας γνωρίζομε πόσοι άνθρωποι σήμερα βαδίζουν αυτόν τον δρόμο. Προσωρινά και για μια περίοδο επαναπαύονται και θεωρούν τον εαυτό τους επιτυχημένο.

Όμως, η πλήξη, η αδράνεια, η μοναξιά, τα τόσα κενά εις την ζωή, η μονοτονία, οι ασθένειες, η καθημερινή μονοτονία, ρουτίνα, χωρίς δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα εις την ζωή, είναι αβάστακτο φορτίο και βάρος. Σκέτη δυστυχία.

Υπάρχει ακόμη, μεταξύ των άλλων και η σύγχρονη Τεχνολογία. Σπουδαίο δώρο και πολύτιμο. Μικροί και μεγάλοι παραδίδονται εις την μαγεία της μηχανής, των ηλεκτρονικών μέσων, των πάσης φύσεως Τεχνολογικών και Μηχανολογικών μέσων. Θεοποίηση της μηχανής έχομε σήμερα. Εξαρτήσεις και υποδούλωση. Επικίνδυνα φαινόμενα. Απώλεια της ανθρωπιάς. Αλλοίωση και ακύρωση των χαρισμάτων των προσώπων και των ταλέντων του ανθρώπου.

Οι σύγχρονοι αυτοί τρόποι ζωής και οι κατευθύνσεις του σημερινού ανθρώπου, δεν φαίνεται να είναι ο ανθρώπινος δρόμος. Είναι σύγχρονα μέσα, είναι η ίδια η εποχή μας, τα γνωρίσματα και τα χαρακτηριστικά της. Τα σεβόμαστε, αλλά δεν έχει να περιμένει ο σημερινός άνθρωπος την λαμπρότητα και την χαρά του προσώπου του από όλα αυτά.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Εκκλησία μας, η οποία δεν είναι εναντίον της εποχής μας και των σημερινών επιτευγμάτων του ανθρώπου, μας καλεί σε άλλους δρόμους, άλλη ζωή. Στην ζωή της λαμπρότητας, της Αναστάσεως, της ευλογημένη Αναστάσιμης ζωής. 

Της βιώσεως της Αναστάσεως εις την καθημερινή ζωή μας. Μιας ζωής φωτεινής ποιότητας και ανθρωπιάς. Μιας ζωής χωρίς οικονομικές κρίσεις, ανασφάλειες και αβεβαιότητα. Μια ζωή αληθινή, αιώνια!

Μαζί με την Εκκλησία μας, σας καλώ και σας προσκαλώ και εγώ προσωπικώς σήμερα, σ' αυτήν την λαμπροφόρα, αναστάσιμη ζωή του Αναστημένου Χριστού μας.

Το κάλεσμα της Εκκλησία μας και το δικό μου, απευθύνεται πρωτίστως εις τα παιδιά μας, τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα. Σε όλες τις οικογένειές των. Τα Σχολεία μας, τους δασκάλους τους πνευματικούς ανθρώπους του Τόπου μας. Τους ανθρώπους της υπαίθρου και της Πόλεως. Τους υγιείς και δυνατούς, αλλά και τους ασθενείς και αδυνάτους, όλους ανεξαιρέτως. Να λαμπρυνθούμε, να προοδεύσωμε, να φωτισθούμε με της Αναστάσεως το φως και την λαμπρότητα".

Εμφανίσεις: 58451
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!