1.000 άποροι ζητούν βοήθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

ImageΧιλιάδες διστακτικά χτυπήματα έχουν ακουστεί στην πόρτα των γραφείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στην οδό Αγίου Μηνά.

Πρόκειται για ανθρώπους εξαθλιωμένους και «χτυπημένους» από τη μοίρα, οι οποίοι αναζητούν μία «σανίδα σωτηρίας». «Η εκκλησία θα μας βοηθήσει» σκέφτονται και όντως οι ιερείς κάνουν ό,τι μπορούν.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και πολλές φορές αδυνατούν ακόμη και να εξασφαλίσουν τα χρήματα για το καθημερινό τους φαγητό.

Αυτή είναι η καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ιερείς, οι οποίοι, μαζί φυσικά με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο προσφέρουν χρήματα και αγάπη στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλον.

«Σε καθημερινή βάση ο κόσμος που περνάει από εδώ ζητάει μικροποσά και παίρνει μικροποσά γιατί οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Τα χρήματα που διαθέτουμε είναι από τις δωρεές των πιστών. Οταν οι πιστοί μας δίνουν -αν και τώρα με την κρίση είναι περιορισμένα τα πράγματα- δίνουμε κι εμείς.
Σε εμάς απευθύνονται συνήθως αλλοδαποί, τσιγγάνοι, πάρα πολλοί ναρκομανείς και ειδικά νέα παιδιά, πράγμα που μας θλίβει πολύ. Μας ζητούν χρήματα ή και φάρμακα. Εμείς φυσικά προσπαθούμε να συζητάμε και μαζί τους. Η φιλανθρωπία της εκκλησίας δεν σταματάει στο να δίνουμε χρήματα. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Αν δεν μιλήσουμε στον άνθρωπο, να του δώσουμε κάποιες συμβουλές, μία στήριξη, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι είναι "ναυάγια" της κοινωνίας.Μεγάλη βέβαια βοήθεια προσφέρει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, ο οποίος βλέπει τους ανθρώπους, συζητάει μαζί τους και τους μοιράζει χρήματα» σημειώνει στην «Τ» ο πατέρας Ζαχαρίας, υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Iεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Συσσίτια

Μία μεγάλη επίσης βοήθεια σε αυτό το πρόβλημα επιβίωσης δίνουν οι τέσσερις ενορίες του Ηρακλείου, που παρέχουν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, φαγητό.

Πρόκειται για τις ενορίες Αγίου Μηνά, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Γεωργίου του Πόρου και της Αγίας Σοφίας Νέων Κλαζομενών στο Ατσαλένιο. Εκεί βρίσκουν καθημερινά τροφή περισσότεροι από 250 άνθρωποι. Πρόκειται για γέρους, νέους, παιδιά, αλλοδαπούς, ντόπιους. «Δυστυχώς, η φτώχεια δεν γνωρίζει όρια» αναφέρει ο πατέρας Ζαχαρίας. 

Σε αυτόν τον αριθμό βέβαια, πρέπει να προστεθούν και όσοι αναζητούν βοήθεια στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής και είναι πολλοί. Κατά προσέγγιση, κάθε μήνα υπολογίζονται γύρω στα 150 άτομα, σύμφωνα με τον πατέρα Ζαχαρία, ενώ είναι ακόμη περισσότεροι όταν προσθέσουν και τον κόσμο που απευθύνεται στις 30 ενορίες της πόλης του Ηρακλείου.

«Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, όσο μεγαλώνει και η οικονομική κρίση, που πλήττει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Φυσικά, σε όλους αυτούς που σας ανέφερα, δεν υπολόγισα όσους απευθύνονται στην πρόνοια, το δήμο, τη νομαρχία, σε συλλόγους» εξηγεί ο πατέρας Ζαχαρίας

Εμφανίσεις: 43153
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!