Οι Άρχοντες του Οικουμ. Πατριαρχείου τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

ImageΑτλάντα - Τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ο οποίος εκπροσωπεί στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τίμησε στη διάρκεια της δεξίωσής του το βράδυ της Κυριακής το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Αρχοντες επέδωσαν στον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο ως δώρο ένα ρολόι γραφείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος ο οποίος ήταν ο μόνος εκ των οποίων μίλησε στην ελληνική γλώσσα κατά τη δεξίωση των Αρχόντων, είπε πως «είμαι έκπληκτος διότι δεν είχα φαντασθεί ποτέ τέτοια τιμή και ομολογώ ότι δεν ξέρω πώς να εκφραστώ και πώς να μιλήσω, θα είμαι πάρα πολύ απλός. Πρώτα - πρώτα ως προς την εδώ παρουσία μου είμαι μόνο για να μεταφέρω την αγάπη και τις ευχές του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και όλο το ενδιαφέρον».

Είπε ακόμα, πως «όσα ελέχθησαν για το πρόσωπό μου πρέπει να πω μόνο δύο πράγματα, το πρώτον οτιδήποτε συνέβη στη ζωή μου το θεωρώ και πιστεύω ότι είναι του Θεού δώρο και είμαι ευγνώμων στον Θεό για ό,τι μου έχει δώσει στη ζωή μου» και τόνισε «δεν θέλω να εμβαθύνω, δεν θέλω να ασχολούμαι. Από την δική μου την πλευρά όμως πρέπει να πω ότι δεν αισθάνομαι όσα ελέχθησαν προηγουμένως. Απλώς στη ζωή μου προσπάθησα, προσπαθώ και θα προσπαθώ μέχρι τέλους να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν με απασχολεί τόσο το αποτέλεσμα, δεν με απασχολεί τόσο η εντύπωση, με απασχολεί μόνο να μην πάψω ποτέ να προσπαθώ όσο μπορώ και να κάνω το χρέος μου, μόνο αυτό θέλω και δεν βλέπω στον εαυτό μου τίποτε περισσότερο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος απεκάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «μεγάλο Οικουμενικό Πατριάρχη» και τόνισε πως «ο Πατριάρχης αγαπά όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα τους Aρχοντες».

Είπε ακόμα πως «το χρέος μας, η χαρά και η τιμή για όλους τους ανθρώπους είναι το αγαπάτε αλλήλους, το να αγαπούμε ο ένας τον άλλον. Ασφαλώς δεν υπάρχει τίποτε μεγαλύτερο και τίποτε ωραιότερο από αυτό, κι εδώ βλέπω αυτό να γίνεται πραγματικότητα». Ο κ. Ειρηναίος έπλεξε το εγκώμιο των Αρχόντων για την υποστήριξή τους προς τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αμέσως μετά, αφού δέχθηκε αναμνηστικό δώρο από το Τάγμα των Αρχόντων, μίλησε στην αγγλική γλώσσα μόνο ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο «όχι μόνο για τα καλά του λόγια και το περιεχόμενο του μηνύματός του, αλλά και για την στάση του» και τόνισε πως «είναι πρόσωπο ποιότητας ως κληρικός και ως ηγέτης της Εκκλησίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έπλεξε το εγκώμιο των Αρχόντων και υπογράμμισε πως «μερικές φορές έχουν κάνει πράγματα που ούτε και μεγάλα Ιδρύματα δεν έχουν κάνει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος περιέγραψε στο ακροατήριο τη δικαστική σκηνογραφία στις Βρυξέλλες για το θέμα της δίκης του Ορφανοτροφείου της Πριγκηπονήσου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ως γνωστόν κέρδισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πριν δύο εβδομάδες επανήλθε το ίδρυμα στην κυριότητα του Πατριαρχείου.Image

Υπογράμμισε ακόμα πως «το ίδρυμα λόγω των συνθηκών δεν θα χρησιμοποιηθεί ως Ορφανοτροφείο, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο για δύο αιτίες και αποστολές: Κατ’ αρχήν ως Κέντρο ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους ανθρώπους διεθνώς προάγοντας τον διάλογο ανάμεσα σε πολιτισμούς, σχέσεις και έθνη και δεύτερον θα καταστεί ένα Κέντρο προαγωγής της Προστασίας του Περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα αποτελείται σήμερα από 775 Αρχοντες. Ο διοικητής του Τάγματος Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης ανακοίνωσε ότι το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα εξ’ Αμερικής και το Τάγμα της Παναγίας της Παμμακάριστου της Ευρώπης διοργανώνουν διήμερη Σύσκεψη στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Νοεμβρίου, με θέμα «Η Μεταχείριση των Θρησκευτικών Μειονοτήτων στην Τουρκία».

Παρών στη σύσκεψη αναμένεται να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Σκοπός της σύσκεψης αυτής θα είναι η συγκέντρωση διανοουμένων, υποστηρικτών ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, διπλωματών, μελών Κοινοβουλίων, θρησκευτικών ηγετών, αντιπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, δικηγόρων και μελών των Μειονοτήτων, προκειμένου να αναλύσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σύστησε στην ομήγυρη τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, λέγοντας πως «Αγιε Πατρών όπως θα διαπιστώσατε ήδη από την πρώτη μέρα εδώ δεν υπάρχουν εορτές και πανηγύρεις της ευκολίας, υπάρχει φοβερή δουλειά». Εν κατακλείδι ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής οι οποίοι «υποστηρίζουν το έργο των Αρχόντων», όπως είπε.

Στη δεξίωση των Αρχόντων παρευρέθησαν περί τους εξήντα Άρχοντες, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ιωάννης Σκούρτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος των Αρχόντων στην περιφέρεια της Φλόριδας.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 25360
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!