Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ιστορικό Μοναστήρι της Γωνιάς (ΦΩΤΟ)

gonia-4

Στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι Κισάμου, εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της πίστεως και ευσεβείας μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντος του Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τον προσκεκλημένο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιωάννη,  αναφερόμενος στο γεγονός της ημέρας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «…το νόημα της σημερινής μεγάλης ημέρας και εορτής δεν μπορεί να εξαντλείται σε θριαμβολογίες και επετειακές βαρύγδουπες αναφορές. Για να ανακαλύψομε την ουσία της εορτής χρειάζεται να συνειδητοποιήσομε το γεγονός ότι ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, ως «κατ΄ εικόνα» Θεού πλασμένος, αξίζει σεβασμού και τιμής. Διερωτώμαι, συνέχισε, πόσο έχει συνειδητοποιήσει και κατανοήσει ο Χριστιανικός κόσμος την ευθύνη της αποστολής του; Εάν, τελικά, οι πειρασμοί των προκλήσεων μας κέρδισαν και μας έβαλαν στην λογική τους και εάν όντως θέλομε να νικήσομε κάθε κρίση, η οποία απειλεί την πνευματική μας ιδιοσυστασία και ταυτότητα, χρειάζεται να κρατήσομε τα αιώνια σύνορα της πίστης που γιορτάζομε σήμερα. Είναι η ωραιότερη ομορφιά του Γένους μας, πλούτος αδαπάνητος, η μόνη οδός και σωτηρία στην νέα διαμορφούμενη παγκόσμια κοινωνία…», κατέληξε ο κ. Αμφιλόχιος, δίδοντας τον λόγο στον προεξάρχοντα Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ευαγγελικό λόγο: «έρχου και ίδε».

«Το κάλεσμα αυτό, σημείωσε ο Σεβ. κ. Ιωάννης, απευθύνει διαχρονικά η Εκκλησία του Χριστού στον άνθρωπο κάθε εποχής και κάθε ηλικίας. Η κοινωνία με τον Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη αλήθεια, που μπορεί να μας απεγκλωβίσει από τα αυξανόμενα τραγικά αδιέξοδα της καθημερινότητας μας», κατέληξε.

Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων, κατά το Βυζαντινό Τυπικό πέριξ του Καθολικού της Μονής. Άμα το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια εκδήλωση στην παρακείμενη της Μονής Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, εορτή του Ιδρύματος, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Ορθοδοξία και οι σύγχρονες προ(σ)κλήσεις».

Ο ομιλητής με λόγο μεστό, σύγχρονο, θεολογικό, κατανοητό αναφέρθηκε στο γεγονός της ημέρας και στην συλλογική ευθύνη του Χριστιανικού κόσμου για την διάσωση του ανθρωπίνου προσώπου.

Τον εκλεκτό ομιλητή παρουσίασε ο Γενικός Δντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΑΚ ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Εκπρόσωποι της Κεντρικής Εξουσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Φορέων του τόπου και του Νομού ως και πλήθος κόσμου μετείχαν τόσο στην Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική και  Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς ως και εις την εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

gonia-1

gonia-2

gonia-3

gonia-5

gonia-6

Εμφανίσεις: 30926
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!