Η Εκκλησία της Κρήτης αποκτά δική της...Πολεοδομία

kritisΓράφει ο Κ. Μπογδανίδης

Αυθαιρεσίες, ναοδομίες και κολπάκια με «χριστιανικές επαύλεις» τέλος! Και η Εκκλησία της Κρήτης αποκτά επισήμως πλέον τη δική της πολεοδομική υπηρεσία αφού δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος με τον οποίο αποκαθίσταται η τάξη.

Με το ΦΕΚ 23/2015 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δημιουργείται και στην Εκκλησία της Κρήτης αντίστοιχο με την Εκκλησία της Ελλάδος Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΕΑΚΔ), αλλά και υπηρεσία δόμησης που θα είναι αρμόδια για όλες τις άδειες και τον έλεγχο ιερών ναών, εκκλησιών, παρεκκλησιών, ησυχαστηρίων ό,τι έχει σχέση με τα λατρευτικά και θρησκευτικά μας ήθη!

Το σημαντικό με την ίδρυση της ΣΕΑΚΔ και της υπηρεσίας δόμησης είναι ότι από τη μια αποκαθίσταται η τάξη αφού έγινε το ίδιο με την Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά κυρίως κράτος και Εκκλησία δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν τάξη στο...χάος που επικρατούσε πριν και στο μεσοδιάστημα με τις ναοδομίες.

Ορισμένοι έξυπνοι ξεκινούσαν με τη δόμηση μικρών ναϊσκων για να χτίσουν βίλες!

«Λύνεται ένα πρόβλημα που αφορούσε τις εκκλησίες της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, που ανήκουν στο πατριαρχείο καθώς είχε ιδρυθεί αντίστοιχη υπηρεσία στην εκκλησία της Ελλάδος» τόνισε ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης.

«Πήραμε το ΦΕΚ και θα ξεκινήσουμε την οργάνωση της υπηρεσίας» τόνισε ο πρωτοσύγκελος προσθέτοντας ότι θεωρεί πως δεν θα αλλάξει και κάτι με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Το συμβούλιο

Σύμφωνα με το νόμο που εδώ και δύο χρόνια ψηνόταν το ΣΕΑΚΔ στεγάζεται στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και συγκροτείται από συγκεκριμένα στελέχη που είναι:

-Ο πρόεδρος που είναι κληρικός και δεν λαμβάνει καμία αντιμισθία ή καθηγητής Αρχιτεκτονικής σε πολυτεχνική σχολή κατά προτίμηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

-Αρχιτέκτονας υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ που ορίζεται από τον υπουργό

-Αρχιτέκτονας εκπρόσωπος του ΤΕΕ

-Αρχιτέκτονας μηχανικός μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ

-Αρχιτέκτονας υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού

Στο ΣΕΑΔΚ επίσης συμμετέχουν:

Ένας πολιτικός μηχανικός και ανάλογα με τα θέματα ένας αγιογράφος.

Ο πρόεδρος και τα μελη ορίζονται για διετή θητεία και πρέπει να εγκριθούν και από τη Συνοδο του Πατριαρχείου.

Η υπηρεσία δόμησης

Στην Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου συστήνεται υπηρεσία δόμησης η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες που έχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου.

Η υπηρεσία αποτελείται από τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης και τμήμα αυθαιρέτων που στελεχώνονται από ένα κληρικό ως προϊστάμενο που τον ορίζει η Ιερά Συνοδος, ένα υπάλληλο αρχιτέκτονα μηχανικό με δυνατότητα πρόσληψης και δεύτερου- οι προσλήψεις γίνονται μετά από απόφαση της Συνόδου.

Επίσης προβλέπεται και γραμματέας κληρικός ή λαϊκός ενώ για υποβοήθηση του έργου μπορεί να ανατίθεται υπηρεσία και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Με βάση το νέο νόμο οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας δόμησης και του τμήματος έκδοσης αδειών δόμησης:

• Τα Μητροπολιτικά Οικήματα, ένα για κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία.

• Τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών και των προσκτισμάτων τους, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε Εκκλησιαστικά Νομικά

Πρόσωπα του Ν. 4149/1961 (Φ.Ε.Κ. 41/Α΄/16.3.1961), όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε εκτενέστερα, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου και την Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου.

•Τις Ιερές Μονές και τα Ιερά Μετόχιά τους, της κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, ειδικά δε σε ό,τι αφορά τον περίβολό τους και σε ό,τι περικλείεται εντός αυτού και εξυπηρετεί την κοινοβιακή και μοναστηριακή ζωή.

•Τις Ιερές Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές και τα Μετόχιά τους, των οποίων η αίτηση περί έκδοσης άδειας δομήσεως πρέπει να συνοδεύεται εκτός των άλλων και από την έγκριση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

•Το τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης της Υ.ΔΟΜ.Κ.Δ. εκδίδει την «άδεια δόμησης» για κάθε οικοδομική εργασία, η οποία αφορά:

•Τα Μητροπολιτικά Οικήματα ένα (1) για κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες για Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, χώρο διαμονής του αρχιερέως χώρους φιλοξενίας, γραφεία διοίκησης και επιπλέον στο ίδιο οίκημα χώρους εκδηλώσεων, κοινωνικών, ποιμαντικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, χώρους κατηχήσεως, βιβλιοθήκης, μαγειρείων, Η/Μ εγκαταστάσεων, στεγασμένων χώρων στάθμευσης καθώς και βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, αρχεία κ.λπ.).

• Τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών και τα προσκτίσματά τους, όπως αναφέρονται στην παρ. 1.β., του παρόντος άρθρου.

Ως πρόσκτισμα νοείται κάθε οικοδόμημα, το οποίο αποτελεί ενι-αίο με τον Ιερό Ναό αρχιτεκτονικό σύνολο και η χρήση του οποίου εξυπηρετεί τον Ιερό Ναό (ως λ.χ. κωδωνοστάσιο, πρεσβυτέριο, πνευματικό ή πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, γραφεία, χώροι κατήχησης, φιλανθρωπικών και προνοιακών δομών, μαγειρείων, εστίασης, άθλησης, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, αποθηκών, υγιεινής, Η/Μ εγκαταστάσεων και στεγασμένων χώρων στάθμευσης).

• Στις Ιερές Μονές και στα ανήκοντα σε αυτές Μετόχια, τον περίβολο και ό.τι περικλείεται μέσα σε αυτόν και εξυπηρετεί την κοινοβιακή και μοναστηριακή ζωή.

• Στα Ησυχαστήρια, τα οποία υπάγονται και εποπτεύονται από τα οικεία εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, τον περίβολο αυτών και ό,τι περικλείεται μέσα σε αυτόν που εξυπηρετεί την ησυχαστική ζωή.

fek

Εμφανίσεις: 27934
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!