Λαμπροί εορτασμοί στα Χανιά για τα 101 χρόνια της ενώσης (ΦΩΤΟ)

101xania-1

Με τη δέουσα λαμπρότητα που αρμόζει στην ιστορική αυτή ημέρα, της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα, τελέστηκε την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων του  Πρωτοσυγκέλλου  Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, του οικείου εφημερίου Πρωτ. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη, του Πρωτ. Ευτυχίου Πετράκη, του διακόνου π. Ευάγγελου Γενάρη και του διακόνου π. Δημητρίου Δερμιτζάκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επίσημος δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού.

Το παρόν στη Δοξολογία έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μανώλης Μαματζάκης που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανιών κ. Τάσος Βάμβουκας,εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αντιπροσωπείες από σχολεία του τόπου μας και πλήθος κόσμου που έλαβε μέρος στη δοξολογία για την ιστορική αυτή ημέρα.

Στη συνέχεια Κρητικοί με παραδοσιακές στολές παρέλαβαν στα χέρια τους την γαλανόλευκη και με επικό βηματισμό, συνοδευόμενο από τις τιμές που απέδιδαν οι στρατιωτικές μπάντες, κατευθύνθηκαν στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά στο λιμάνι Χανίων, όπου την 1 Δεκεμβρίου του 1913 παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του πρίγκιπα Γεωργίου υψώθηκε η γαλανόλευκη επισφραγίζοντας την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μια μέρα σαν κι αυτή, ακριβώς πριν 101 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, σε αυτόν εδώ τον χώρο, στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά, όπου άλλοτε φυλακίζονταν οι αγωνιστές της ελευθερίας, γράφτηκε η τελευταία πράξη του Κρητικού ζητήματος τόνισε μεταξύ άλλων ιστορικών αναφορών, στην ομιλία του στο Φιρκά ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή εδώ, ενέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σε αυτό ακριβώς το σημείο λές και ηρωικές μορφές του παρελθόντος κυκλοφορούν νοερά ανάμεσα μας.
...Η ιστορική μνήμη είναι μία κιβωτός γεμάτη αξίες κι οράματα. Μας δείχνει το δρόμο του χρέους. Μας δείχνει τον τρόπο για να πετύχουμε στα ειρηνικά μας έργα. Μας καλεί να είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Η ένωση, η συλλογική δράση, η υπερβατική σύλληψη ενός υψηλού οράματος, η διαρκής επαγρύπνηση και η επιδίωξη του αδυνάτου, έρχονται σε εμάς ως ιστορικό παράδειγμα από το χθες και αποτελούν ένα διαρκές στοίχημα για το σήμερα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Χανίων ύψωσαν την ελληνική σημαία την ώρα που τρία μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν εντυπωσιακή διέλευση πάνω από το φρούριο του Φιρκά.

101xania-2

101xania-3

101xania-4

101xania-5

101xania-6

101xania-7

101xania-8

101xania-9

101xania-10

101xania-11

101xania-12

101xania-13

101xania-14

Εμφανίσεις: 49556
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!