Εγκαίνια Ξενώνα Συνοδών Ασθενών από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας (ΦΩΤΟ)

thalpori-5

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού, τις καθημερινές ενέργειες του Προέδρου του Νοσοκομειακού Ναού Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη και την αρωγή του συλλόγου Ορίζοντα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων στον ξενώνα Θαλπωρή, έναν ξενώνα που όπως είπε ο Σεβασμιώτατος θα αποτελεί θαλπωρή και αγκαλιά στο μέλλον για όσους συνοδεύουν ανθρώπους που έχουν θέματα υγείας.

Ο ξενώνας Θαλπωρή βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον νοσοκομειακό Ναό του Αγίου Γεωργίου και φτιάχτηκε με αγάπη για τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Όπως δήλωσε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος, μετά την Ακολουθία των εγκαινίων, η αφορμή για να δημιουργηθεί η Θαλπωρή, ήταν όταν ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος όταν πριν λίγα χρόνια βίωσε έντονα την πραγματικότητα της δημιουργίας του, επισκεπτόμενος την μονάδα εντατικής θεραπείας και βλέποντας τον πόνο των συνοδών, την εξοντωτική πολύωρη παραμονή τους στους διαδρόμους, την βασανιστική αγωνία τους, την απελπισία τους από την έλλειψη χρημάτων για την τροφοδοσία τους, την αδυναμία τους για ένα χώρο στον οποίο να κλίνουν την κεφαλήν τους, την ηθική μοναξιά τους από την απουσία ηθικής στήριξης και ενδυναμώσεως τους.

Την ίδια πραγματικότητα βιώσαμε και εμείς ως συνοδοί του, κατά την παρατεταμένη παραμονή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα τών Αθηνών, όπου νοσηλεύθηκε αντιμετωπίζοντας την οδυνηρή ασθένειά του.

Και αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα της απραξίας, ότι δεν δικαιούμεθα να μην αγωνισθούμε ώστε να εξασφαλίσουμε τη Θαλπωρή του Χριστού στους συνοδούς των ασθενών, που έρχονται στην πόλη μας από μακρινές και ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Και αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα της απραξίας, ότι δεν δικαιούμεθα να μην αγωνισθούμε ώστε να εξασφαλίσουμε τη Θαλπωρή του Χριστού στους συνοδούς των ασθενών, που έρχονται στην πόλη μας από μακρυνές και ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Και ο σπόρος άρχισε να ριζώνει και να βλασταίνει... Μαγιά ήταν το Βιβλιάριο με το ποσόν των 20.000 ευρώ, που είχε συγκεντρώσει ο τότε Πρωτοσύγκελλος και νυν Ποιμενάρχης μας, το οποίο παρεδόθη στον υπό την προεδρία μου Εκκλησιαστικόν Νοσοκομειακόν συμβούλιον, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες...

Και οι εργασίες άρχισαν... Με κόπους και βάσανα.... Με δυσκολίες και πειρασμούς... Με απογοητεύσεις και αποτυχίες....

Με φανερούς και αφανείς αντιπάλους και εχθρούς, που πάντα τα καρποφόρα δέντρα πετροβολούν, με αποκορύφωμα τήν εισβολή αγνώστων κατά τήν Μεγάλη Πέμπτη καί τήν καταστροφή τών μέχρι εκείνη τήν ώρα εργασιών, συνεχίσαμε.

Δεν συνθηκολογήσαμε, όμως!

Μετά την ενίσχυση του Θεού, ζητήσαμε τη βοήθεια των ανθρώπων... Και ήταν πολλοί, ανώνυμοι και επώνυμοι, βιοπαλαιστές και συνταξιούχοι, πιστά μέλη της Εκκλησίας μας, που την σέβονται, την αγαπούν και σε κάθε πρόσκλησή Της πρόθυμα ανταποκρίνονται και Την βοηθούν...

Εκτός από το “δίλεπτο της χήρας”, στραφήκαμε για βοήθεια και προς τους έχοντες.... Στείλαμε εκκλήσεις σε πολλούς.... Ανταποκρίθηκαν λίγοι....

Αξίζει τα ονόματά τους με ευγνωμοσύνη να αναφερθούν και εν βίβλω ζωής να αναγραφούν:

Βαθυμύχως, κατά ταύτα ευχαριστούμε:

τον κ. Γεώργιο Παπαδάκη, τον κ. Χάρη Παπαδάκη, την ΠΑΕ Πλατανιάς, την ΜOTOR OIL HELLAS και τον Πρόεδρο της κ. Βαρδινογιάννη, την ΕΚΤΕΡ ΑΕ και τον Πρόεδρο της κ. Σίψα, την EXALCO, την IDEAL STANDARD, την MEDICAL STROM του κ. Κων/νου Μπικουβαράκη, την MAPEI, την ΑΛΟΥΜΙΝΚΟ ΑΕ, τον κ. Δασκαλάκη Ιωάννη, τον Δήμο Χανίων, τα Επιπλοποιία Ψεγιαννάκης, το ιδιωτικό νηπιαγωγίο '' το Εργαστήρι'', τον Κρίκο Ζωής, τον κ. Κωστουράκη Κων/νο, τον κ. Οικονόμου Μιχάλη, τους Π. & Κ. Κόρακα, τον κ. Παπασηφάκη Κυριάκο, τον κ. Παρασκευόπουλο Ιωάννη, τον κ. Ράλλη Κων/νο, τα SUPER MARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, τον κ. Στριλιγκά Ιωάννη, τους Αφούς Τσατσαρωνάκη και την εταιρεία Σχετάκης Θεόδωρος ΑΕ.

Καθοριστική για την αίσια ολοκλήρωση του στόχου μας ήταν η στενή συνεργασία μας με τόν σύλλογο Εθελοντικής προσφοράς ο Ορίζοντας, ο οποίος μας έδωσε όλη τήν εμπειρία του, όλη τήν τεχνογνωσία του, πολύωρη προσωπική δουλειά των μελών του αλλά καί οικονομική στήριξη από το ταμείο του.

Αλλά, για να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε τον Ξενώνα αυτό, ένα πρόσωπο κατέθεσε όλη του την ψυχή, το χρόνο και την καλή του διάθεση, η ευγενέστατη κα Ελένη Αναστασίου, υπό τη διπλή ιδιότητά της ώς μέλος τού εκκλησιαστικού συμβουλίου τού νοσοκομειακού ναού καί μέλος τού συλλόγου Ορίζοντας.

Καθηκόντως επαινούμε τούς ιερείς του Νοσοκομείου, π. Σταύρο Κατσιγαράκη και π. Κυριακό Κουρνιδάκη, που ανα πάσα ώρα τρέχουν να ανταποκριθούν στίς λειτουργικές ανάγκες του ναού και τις πνευματικές ανάγκες των προστρεχόντων σ` αυτόν.

Επαινούμε και ευχαριστούμε τήν εθελοντική ομάδα του νοσοκομείου. μας, τίς κυρίες που επισκέπτονται τούς θαλάμους τών ασθενών μαζί μας καί προσφέρουν απλόχερα παρηγοριά καί δύναμη.

Αλλά, για να διατηρηθεί, συντηρηθεί και λειτουργήσει απρόσκοπτα ο Ξενώνας μας χρειαζόμεστε εκτός από τις ευχές σας και τη συπαράσταση όλων σας, και καλούμε, προσκαλούμε και παρακαλούμε όλους σας σε μια διαρκή συμπαράσταση

Ζητούμε τήν συμπαράσταση σας να διατηρηθεί καί να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο ξενώνας, σκορπίζοντας αγάπη και θαλπωρή σε όσους θα φιλοξενούνται σ` αυτόν, ενισχύοντας στο έργο της την κα Ελευθερία Ξανθουδάκη – Βαβουνάκη, στην οποία αναθέτουμε ρόλο φύλακα αγγέλου των συνοδών των ασθενών και συγκηρυναίου της δοκιμασίας τους.

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, αγαπητοί μου αδελφοί! Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας πένεται και ματωμένος ανεβαίνει ένα ατομικό και συλλογικό Γολγοθά!

Η επελθούσα και συνεχιζόμενη δεινή οικονομική και όχι μόνο συγκυρία ανέτρεψε τις βεβαιότητές μας, αποσταθεροποίησε τα δεδομένα μας, αποδόμησε τα όνειρά μας, πάγωσε την ελπίδα μας, αύξησε το άγχος και την αγωνία μας και απειλεί να μας περιχαρακώσει στη στείρα ατομικότητά μας, αφυδατώνοντας μας από κάθε πνευμματική ικμάδα και αποκόπτοντάς μας από τις παραδοσιακές μας αξίες, που εγγυώνται την ύπαρξή μας.

Αισθανόμαστε ότι βυθιζόμαστε σε κινούμενη άμμο, χωρίς έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, στο οποίο να στηριχθούμε, καθώς μέχρι τώρα θεωρούμενοι ακλόνητοι θεσμοί έχουν καταρρεύσει, κατά κύριο λόγο υπονομευμένοι από τις δικές τους ανεπάρκειες και ελλείψεις.

Όλοι, εκτός από έναν!

Την Εκκλησία...

Που θεωρείται βέβαια θεσμός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας θεανθρώπινος Οργανισμός, μια αληθινή κιβωτός σωτηρίας, όχι μόνο πνευματικής, αλλά και υλικής και εθνικής!

Μέσα από τα συντρίμμια της οικονομικής κρίσης, προβάλλει και πάλι η Εκκλησία, όρθια και δυνατή, πάντα πρόθυμη, πάντα έτοιμη να σώσει το πλήρωμά Της..

Όπως έκανε πάντα, σε ακόμα πιο δύσκολες στιγμές για το Γένος μας, όπως κάνει και τώρα, με το ένα χέρι προσφέροντας υλική βοήθεια και προστασία και με το άλλο οδηγώντας μας στην αληθινή Θεογνωσία!

Αδελφοί μου!

Συνηθίζουμε να αναζητούμε το Θεό σε ατέρμονες θεολογικές και φιλοσοφικές συζητήσεις, ψάχνοντας Τον στον Ουρανό ή στα θαυμάσια της φύσης, αναλισκόμενοι σε οντολογικές ή επιστημονικές παρατηρήσεις και αποδείξεις, και...... Τον προσπερνούμε αδιάφορα στις καθημερινές μας ενασχολήσεις!

Γιατι ο Θεός δεν είναι αλλού!- Είναι εδώ! Ανάμεσά μας....

Στα πρόσωπα όσων υποφέρουν, πεινούν, αδικούνται και ασθενούν...

Αν αδιαφορήσουμε γι` αυτούς, αδιαφορούμε για τον Ίδιο το Θεό!

Αν πιστεύουμε στο Θεό, όλοι μας, Κληρικοί και Λαϊκοί, που συναποτελούμε την Εκκλησία, πρέπει να ζούμε την έμπρακτη Αγάπη και έτσι να ζούμε μαζί με το Θεό, γιατί <Ο ΘΕΟΣ

ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ>!

Στο λόγο εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η Αγία Γραφή ονομάζει τήν παρούσα ζωή << πειρατήριον >> δηλαδή στάδιο δοκιμασίας, πάλη, πνευματικό γυμναστήριο, τόπο θλίψεων, πόνων καί βασάνων. 

Κί έτσι είναι η ζωή μας !!!

 

Καί το βρέφος μόλις γεννιέται, έρχεται στόν κόσμο αυτό με κλάμα. Σά να μαντεύει τι το περιμένει.

Γιατί, όμως, η ζωή να είναι << πειρατήριον >> ; Γιατί να είναι δοκιμασία κι όχι χαρά; Γιατί να μήν χαίρεται μονίμως ο άνθρωπος;

Αμάρτησε ο Αδάμ. Καί με τήν αμαρτία του παράμορφώθηκε, αλλοίωσε τήν όμορφη φύση του, τήν αχρήστεψε. Φύτρωσαν στήν ψυχή του αγκάθια, πάθη, αγρίεψε.

Από άγγελος έγινε αγρίμι. Ταυτόχρονα, << χάλασε >> καί ολόκληρο τόν κόσμο. Από παράδεισο τόν έκανε ζούγκλα.

Ένας τέτοιος, λοιπόν, αλλοιωμένος, άρρωστος άνθρωπος δέν μπορεί, δέν έχει τίς προϋποθέσεις να χαίρεται μονίμως ! Είναι άρρωστος !!!

Ο χειμώνας όσο κακός καί άν είναι λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι απαραίτητος για τήν φύση. Τά δέντρα, τα φυτά έχουν ανάγκη από τίς βροχές καί από το χιόνι για να καρποφορήσουν.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Έχουμε ανάγκη από πειρασμούς για να καρποφορήσουμε. Όμως εννοείται δέν αντέχουμε μόνιμους χειμώνες.

Κι ειδικά δέν αντέχουμε μόνοι μας στούς χειμώνες. Στόν χειμώνα τών ασθενών δίπλα στέκονται αγέρωχα οι συνοδοί τους. Δίνουν λίγο το χέρι τους, τόν χρόνο τους, τήν προσευχή τους και περιμένουν να τελειώσει η δοκιμασία τους.

Σε αυτούς ανήκει η αποψινή βραδυά. Σε αυτούς που τους καλούμε να πάρουν θάρρος όποτε βρεθούν σε αυτήν τήν αγωνία καί να νοιώσουν τήν στοργή τής Μάνας μας Εκκλησίας που καί διά αυτής της κοινωνικής δομής δηλώνει παρούσα στήν ζωή τών ανθρώπων.

Κάποτε έδωσε το οικόπεδο αυτό για να δημιουργηθεί το νοσοκομείο Χανίων. Τώρα δίνει τούς ξενώνες. Καί τα δύο μαζί δώρα για τούς ανθρώπους πού πονούν.

Μιλάμε ωραία γιά τόν πόνο πολλοί αλλά άν δέν έχουμε νοιώσει πόνο καλύτερα να σωπαίνουμε. Καί αυτό κυρίως το λέγω για αυτούς πού ίσως να μήν εκτιμήσουν όσο πρέπει αυτό το έργο. 

Εμείς όμως πού νοιώσαμε πόνο όμως το καλοσωρίζουμε στήν ζωή τής τοπικής κοινωνίας μας. 

Πολλοί έχουμε ιδέες κι οράματα. Όμως η υλοποίηση μετρά. Ο αγώνας. Η εύρεση πόρων. Οι αγωνίες κι οι δυσκολίες που συναντά κανείς. Καί εδώ έχουμε μία αρμονική συνύπαρξη δύο συμβουλίων.

Τού εκκλησιαστικού νοσοκομειακού συμβουλίου καί τού συμβουλίου του Ορίζοντα, που τα ευχαριστώ, τα επαινώ , τα χειροκροτώ γιατί πάλεψαν πολλά καί κατάφεραν να μας πείσουν. Ότι κάποιοι εργάζονται γία το κοινό καλό καί δέν ζουν στην μοναξιά τής απραγίας τους.

Ανέφερε λεπτομέρειες ο Πρωτοσύγκελλος Δαμασκηνός πού δέν θα ήθελα να επαναλάβω. Θέλω μόνο να δοξάσω τόν Θεό που ζούμε αυτήν τήν ιστορική καί όμορφη για τήν Τοπική Εκκλησία καί κοινωνία μας ημέρα. Να τον χαιρόμαστε!

Πρίν την τέλεση των Εγκαινίων τελέστηκε Παράκληση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. Γεωργίου Περάκη και συμπροσευχουμένων πλήθους ιερέων της Μητροπόλεως, της Οσιολογιωτάτης Γεροντίσσης της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Θεοξένης Μοναχής, του Δημάρχου Χανίων κ. Αναστασίου Βάμβουκα, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, του Διοικητού του Νοσοκομείου Χανίων κ. Χαραλάμπου Δουλγεράκη, εκπροσώπων συλλόγων και πλήθους κόσμου. 

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσέφερε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την σημαντική αρωγή του Συλλόγου Ορίζοντα στον Πρόεδρο του κ. Σπυρίδωνα Αδοντάκη, ευαρέσκεια της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Την ευαρέσκεια ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας:

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

ΕΛΕΕΙ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΙ ΚΥΡΙΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΥΔΩΝΙΑΣ & ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Ἡ Ὑγεία ἥδυσμα θειότατον καί προσηνέστατόν ἐστιν, ἄνευ δέ ταύτης οὐδέν τῶν ὄντων ἀγαθῶν ὠφελεῖ, κατά δέ Θεόδωρον τόν Στουδίτην «χρῆμα θεῖον ἀσθενῶν βάρειν φέρειν»
Διό καί κατά τόν αὐτόν λόγον, ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερά Μητρόπολις, μηδαμῶς κέκρικε δίκαιον τούς διά τῆς ἑαυτῶν ἐκουσίου συναρωγῆς τόν ζυγόν τῆς ἀσθενείας πολλῶν πολλαπλῶς κουφίζοντας, ὑστερεῖσθαι τῆς ἧς χρήζουσιν ὀφειλόντως τιμῆς καί δεξιώσεως.
Ἐπειδή, τοίνυν,

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
“ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ”

τοιούτοις ἀγαστοῖς φιλοτιμίας, φιλανθρωπίας τε καί ἀρετῆς προτερήμασι κεκοσμημένος ἀποδέδεικται, ὡς τάς τῶν ἀσθενούντων ἀνάγκας προφρόνως καί ἀνιδιοτελῶς διακονῶν καί εἱς τήν ἀνέγερσιν καί ὁλοκλήρωσιν τοῦ Ξενῶνος “ΘΑΛΠΩΡΗ” δαψιλῶς τε καί καθοριστικῶς συμβαλών, ἔγνωμεν, ἐπιβραβεῦσαι βουλόμενοι τήν τοιαύτην τῶν Μελῶν αὐτοῦ πρός τούς ἐν κλίνῃ ἀσθενείας κατακειμένους καί τούς οἱκείους αὐτῶν ἀφοσίωσιν, συμπάθειαν καί εὐεργετικήν συνεισφοράν, ἀπονεῖμαι αὐτῷ, δι` ἡμῶν, τήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ὀφειλομένην εὐαρέσκειαν, εὐχόμενοι ὅπως ὁ Κύριος διά πρεσβειῶν τῆς Παναγίας Μητρός Αὑτοῦ, χαρίζηται εἰς ἅπαντα τά Μέλη αὐτοῦ βίον μακροχρόνιον καί δημιουργικόν, ἐν ὑγείᾳ ἀμφιλαφεῖ καί εὐημερίᾳ διαρκεῖ.

thalpori-1

thalpori-2

thalpori-3

thalpori-4

thalpori-6

thalpori-7

thalpori-8

thalpori-9

thalpori-10

thalpori-11

thalpori-12

Εμφανίσεις: 31845
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!