Το Ηράκλειο εόρτασε τον Προστάτη του Άγιο Μηνά (ΦΩΤΟ)

ahmhnas1

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τίμησε σήμερα το Ηράκλειο τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του, Αγίου Μηνά, ενώ μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-16 απέδωσε τιμές με εντυπωσιακούς ελιγμούς.

Το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, έγινε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου με συλλειτουργούς ιεράρχες της Εκκλησίας Κρήτης και του μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλου.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Κρήτης Ειρηναίος έκανε λόγο για μεγάλη ημέρα, χαρακτήρισε τον Αγιο Μηνά προστάτη και φύλακα του τόπου και καλωσόρισε τον μητροπολίτη Ρόδου που στον εόρτιο λόγο του μίλησε για τον άριστο των μαρτύρων.

Ο κ. Κύριλλος αφού έκανε μια ιστορική ανάδρομη στον βίο και τα θαύματα του τιμώμενου Αγίου, τόνισε ότι ο Αη Μηνάς ο καβαλάρης, ταυτίζεται με την πόλη του και το όνομά του γίνεται θρύλος. «Αγιος Μηνάς και Μεγάλο Κάστρο δεν είναι δυνατόν να χωριστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου αναφέρθηκε στη συνέχεια σε τρία ιστορικά γεγονότα που είναι άρρηκτα δεμένα με την πόλη του Ηρακλείου και τα θαύματα του Αγίου Μηνά και στάθηκε ιδιαίτερα στο Πάσχα του 1826 όταν ο Αγιος παρουσιάσθηκε έφιππος και απέτρεψε τη σφαγή των Ηρακλειωτών από τους Τούρκους τονίζοντας ότι «και οι Οθωμανοί τότε είχαν γίνει κήρυκες του θαύματος».

Επίσης, ο κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι η πόλη εκφράζει διαχρονικά την ευλάβειά της και δεν εξαντλείται στα ιστορικά γεγονότα αλλά όπως είπε και «στο γίγνεσθαι του παρόντος». Τέλος, μετέφερε σύγχρονα και ποικίλα μηνύματα κάνοντας επίκαιρους παραλληλισμούς με το βαθύτερο νόημα της σημερινής εορταστικής ημέρας.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που διάβασε το Σύμβολο της Πίστεως ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ρακαδάκης, ο όποιος διάβασε την προσευχή «Πάτερ Ημών», βουλευτές και ευρωβουλευτές, ο δήμαρχος Ηρακλείου εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και χιλιάδες πιστοί που είχαν κατακλύσει τόσο τον Μητροπολιτικό Ναό όσο και τους γύρω από αυτόν χώρους και δρόμους.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε με κατάνυξη η καθιερωμένη λιτανεία του ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνας το Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου με την συμμετοχή της δημοτικής Φιλαρμονικής και αγήματος του Στρατού.

Την ίδια ώρα, αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, «ΖΕΥΣ», απέδιδε τιμές.

Το αεροσκάφος με πιλότο τον σμηναγό Γιώργο Ανδρουλάκη πέταξε πάνω από την παραλιακή του Ηρακλείου κάνοντας εντυπωσιακούς ελιγμούς με τον σμηναγό να απευθύνει προς όλους από το πιλοτήριο του F-16 ένα χαιρετισμό με μαντινάδα:

"Κρήτη πατρίδα του Διός
Κρήτες καλή σας ώρα
Από ψηλά τηνε φρουρώ
Τ' αη Μηνά τη χώρα".

Το F-16 για αρκετή ώρα έκανε χαμηλές πτήσεις πάνω από την πόλη προκαλώντας θαυμασμό σε χιλιάδες Ηρακλειωτών που βρίσκονταν τόσο στην περιοχή του Καράβολα, στα ενετικά τείχη, όσο και σε ταράτσες και μπαλκόνια σπιτιών μαγνητίζοντας τα βλέμματά τους, ενώ την επίδειξη μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι γονείς του Γιώργου Ανδρουλάκη καθώς και ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Σήφη Αναστασάκη.

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Μηνά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε δήλωσή του τονίζει: «Η 11η Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Μηνά, αποτελεί για το Ηράκλειο ξεχωριστή ημέρα: πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ανάτασης. Σύμβολο ευλάβειας και πίστης, ενότητας και πολιτιστικής ταυτότητας, ο Αγιος Μηνάς συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική και κοινωνική πορεία της πόλης μας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η μακρά παράδοση της παρουσίας του, των θαυμάτων και των θρύλων που αποδίδονται στον πολιούχο του Ηρακλείου κατά το πέρασμα των χρόνων, εξακολουθούν να φωτίζουν, να παρηγορούν ψυχικά, να προσφέρουν ύφος και ήθος ζωής στον τόπο μας και σήμερα».

Φωτο: Creteplus/cretalook

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

Εμφανίσεις: 67975
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!