Συνάντηση «Επιτροπής Σχεδιασμού» της 10ης Γεν. Συνέλευσης του ΠΣΕ στην Ο.Α.Κρήτης

ImageΑπό 18 έως 24 Νοεμβρίου 2010 συνεδρίασε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης η «Επιτροπή Σχεδιασμού» (WCC/Assembly Planning Committee) της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Aντιπροέδρου του σημαίνοντος αυτού οικουμενικού οργανισμού.

Περίπου 40 εκπρόσωποι Ορθοδόξων και άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και οικουμενικών εκκλησιαστικών οργανισμών και φορέων συζήτησαν τόσο για τις θεολογικές κατευθύνσεις, όσο και για τα οργανωτικά και πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία της 10ης Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ.

Πρόκειται για ένα γεγονός εξέχουσας σημασίας και μεγέθους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Οκτωβρίου 2013 στο Busan της Ν. Κορέας με τη συμμετοχή περίπου 10.000 εκπροσώπων από τις Εκκλησίες-μέλη του ΠΣΕ και από ένα ευρύτατο φάσμα Χριστιανικών Ομολογιών ανά τον κόσμο, συμβάλλοντας στη χάραξη των μελλοντικών κατευθύνσεων του ΠΣΕ και της οικουμενικής κίνησης γενικώτερα.

Σημειώνεται ότι στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών συμμετέχουν 349 Χριστιανικές Εκκλησίες, οι οποίες εργάζονται για την ενότητα της Εκκλησίας και την προβολή της κοινής Χριστιανικής μαρτυρίας σε ποικίλους τομείς όπως για τις εκκλησιολογικές διαφορές, την ιεραποστολή και την διακονία της Εκκλησίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της βίας, της φτώχειας, την ακεραιότητα της δημιουργίας και του περιβάλλοντος, την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, την εδραίωση της ειρήνης, τη συμφιλίωση μεταξύ λαών και εθνών, την κοινωνική δράση και προσφορά της Εκκλησίας εν μέσω των προκλήσεων της κοινωνίας, κ.ά.).

Η σημασία της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία καταδεικνύεται και από το γεγονός της συμμετοχής σε αυτήν του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ Αιδ. Δρος Olaf Fykse Tveit, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο επισκέπτεται το Ίδρυμα (η πρώτη φορά ήταν στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του ΠΣΕ, η οποία συνήλθε στην Ορθόδοξο Ακαδημία από 6 έως 14 Οκτωβρίου 2009).

Οι σύνεδροι παρέστησαν επίσης ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού στην πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού Χανίων (21 Νοεμβρίου), ενώ τους δεξιώθηκαν στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη ο Σεβ. Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ και οι Δήμαρχοι Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης.

Η Επιτροπή επισκέφθηκε επίσης την Ι. Μ. Χρυσοπηγής, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Καθηγουμένη Θεοξένη και την αδελφότητα και ενημερώθηκε για το πολυδιάστατο έργο των μοναζουσών.

Τα μέλη της Επιτροπής αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την επαφή τους με την ορθόδοξη λειτουργική και μοναστική παράδοση, εκφράσαντες πολλαπλώς τις ευχαριστίες τους στον πρόεδρο της ΟΑΚ Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο και τον Γ. Διευθυντή Δρα Κ. Κενανίδη, καθώς και στο προσωπικό της ΟΑΚ, τόσο για την φιλοξενία τους, όσον και για την προσφορά της Ακαδημίας στην οικουμενική κίνηση εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος μετά την λήξη των εργασιών της Επιτροπής δήλωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια φιλοξένησε τρεις εξέχουσες διεθνείς συναντήσεις του ΠΣΕ.

Αυτό καταδεικνύει τον ενεργό ρόλο της ΟΑΚ, όχι μόνον στην οικουμενική κίνηση, αλλά ιδιαίτερα στην προβολή της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αγιοτόκο Κρήτη, η οποία πάντοτε ανταποκρίνεται γενναιόδωρα με την συμβολή των Ιεραρχών της Εκκλησίας Κρήτης, πιστή και αφοσιωμένη στα οράματα και κελεύσματα του μεγάλου και σοφού Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος προβάλει τον διάλογο διεθνώς για την ενότητα της Εκκλησίας, την καταλλαγή και συμφιλίωση των διηρημένων Χριστιανικών Εκκλησιών, σύμφωνα με το οικουμενικό πνεύμα, το οποίο διέπει το μαρτυρικό Φανάρι στη μακραίωνη ιστορία του.

Εμφανίσεις: 71131
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!