Λαμπρά εγκαίνια Ιερού Ναού στο Ιάσιο (ΦΩΤΟ)

iasio-7

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιασίου και Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος επισκέφθηκε το Ιάσιο για να μετέχει σε εγκαίνια Ιερού Ναού, ως επίσης και εις τις λαμπρές εορτές της ιεράς μνήμης της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής.

Ο Σεβ. Κισάμου και Σελίνου προέστη των Ιερών Εγκαινίων Ι.Ναού, κτίσμα του 1634, ο οποίος ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, αφιερωμένος εις τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Στην Ιερά Ακολουθία των εγκαινίων ως και της Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε μετείχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιασίου κ. Θεοφάνης, Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ρουμανίας, ως και της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Ο περικαλλής αυτός Ναός ευρίσκεται εις το κέντρο του Ιασίου και ανακαινίστηκε μερίμνη του Ιερατικού Προϊσταμένου και καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Ιασίου π. Viorel Sava.

Μετά τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ιασίου κ. Θεοφάνη, ο Σεβ. Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση σημείωσε: «Βιώνουμε και μετέχουμε στην Θεία Λειτουργία, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, συλλειτουργώντας με Αρχιερείς, αδελφούς αγαπητούς και από άλλες Εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, διατρανώνοντας έτσι την Οικουμενικότητα και ενότητα  της Αγίας μας Εκκλησίας». Χαρακτήρισε το Ιάσιο ως τα «Ιεροσόλυμα» της Ρουμανίας, καθώς όπως είπε υπήρξε κέντρο φιλοκαλικής παράδοσης.

«Μια παράδοση που είχε ως εργόχειρο την νηπτική εργασία και την νοερά προσευχή. Ησυχαστική παράδοση που καλλιεργήθηκε από τον όσιο Παϊσιο Βελιτσκόφσκι».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή, την «οικουμενική», όπως είπε Αγία. Κατά την εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής, στην οποία συλλειτούργησαν 30 Αρχιερείς, με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, υπήρξε συρροή χιλιάδων προσκυνητών.

Υπολογίζεται ότι στην Θεία Λειτουργία, η οποία έγινε στην κεντρική πλατεία του Ιασίου, συμμετείχαν περισσότερες από σαράντα χιλιάδες προσκυνητές.

Η δε αναμονή για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Οσίας Παρασκευής, το οποίο είχε τοποθετηθεί σε υπερυψωμένη εξέδρα, ξεπερνούσε τις 8 με 9 ώρες. Εντυπωσιακή η ευλάβεια των χιλιάδων προσκυνητών, απ΄ όλη την Ρουμανία, οι οποίοι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρέμειναν όρθιοι, ψάλλοντας και μετέχοντας στην εορτή.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιασίου ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και εν συνεχεία ο προεξάρχων Σεβ. Σιατίστης κ. Παύλος μίλησε για την Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή  και το μήνυμα που δίδει στον σύγχρονο κόσμο. «Όσο υπάρχουν οι Άγιοι μας, η Αγία Παρασκευή η Επιβατηνή, δεν χρειάζεται να φοβούμεθα καμία κρίση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Σισανίου κ. Παύλος.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Ιάσιο ο Σεβ. Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις γυναικείες Ιερές Μονές Αγάπια και Βαράτι, οι οποίες έχουν 800 μοναχές, ως επίσης και την λαύρα του Νάμτς, όπου το ιερό λείψανο του Οσίου Παταπίου Βελικόφσκι, τις Ιερές Μονές Σέκου και Σιχάστρια, όπου ασκήτεψε ο π. Κλεόπας Ιλιέ, ως και άλλες Ι. Μονές και Ησυχαστήρια.

iasio-1

iasio-2

iasio-3

iasio-4

iasio-5

iasio-6

iasio-8

iasio-9

iasio-10

iasio-11

iasio-12

iasio-13

iasio-14

Εμφανίσεις: 85450
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!