Η Κίσαμος εόρτασε τον Όσιο Κυρ Ιωάννη τον Ξένο (ΦΩΤΟ)

kisamos-5

Η Κίσαμος έχει την μεγάλη ευλογία και χαρά να είναι τόπος Οσίων και Αγίων, αγιοτόκος.

Ο Όσιος Κυρ-Ιωάννης ο Ξένος, ο οποίος έδρασε αμέσως μετά την εποχή της Αραβοκρατίας, 10ος αιω., αυτόν τον τόπο επέλεξε και συγκεκριμένα την περιοχή Καβούσι, κοντά στα γνωστά και σήμερα φημισμένα-όμορφα Φαλάσαρανα, ως τόπο ασκήσεως και κοιμήσεως του.

Εκεί, στο ομώνυμο προσκύνημα του ευρίσκεται και ο τάφος του. Ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος έδρασε την ίδια εποχή με τον Όσιο Νίκων τον Μετανοείτε και υπήρξε αναμορφωτής του Χριστιανισμού στην τότε δεινά δοκιμαζόμενη από την σκληρότητα της Αραβοκρατίας Κρήτη.

Ξεκίνησε από το χωριό Σίβας της Μεσαράς, περιπλανήθηκε στην Δυτική Κρήτη, είναι ο ιδρυτής της περιώνυμης Ιεράς Μονής Παναγίας Μυριοκεφάλων, ως και άλλων Ιερών Μοναστικών συγκροτημάτων της Δυτικής Κρήτης και κατέληξε στο Καβούσι Πλατάνου όπου και παρέμεινε μέχρι την Οσιακή του κοίμηση.

Σε Αυτόν και τον Όσιο Νίκων η Κρήτη οφείλει την Χριστιανική της ταυτότητα, καθώς την είχε απολέσει μετά την σκληρή περίοδο της Αραβοκρατίας. Των Ιερών Ακολουθιών του εορταστικού διημέρου (19-20 Σεπτ.) προεξήρχε ο Σεβ.  Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Την παραμονή της εορτής και μαζί με τον Εσπερινό εψάλλει, για πρώτη φορά ενώπιον του τάφου του Οσίου, Ιερά Παράκλησις Του, ποίημα του Αρχιμανδρίτου κ. Πρόδρομου Ξενάκη, Υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμιφλόχιος στον σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον συγγραφέα της Ιεράς Παρακλήσεως, σημείωσε την σημασία και σπουδαιότητα της παρουσίας των Αγίων στην ζωή μας.

«Στην τόσο δύσκολη και θλιβερή καθημερινότητα μας όπου αναζητούμε τρόπους υπέρβασης των πολλών αδιεξόδων του βίου, οι Άγιοι μας έρχονται όχι μόνον να συντροφεύουν, παρηγορούν και  συνοδοιπορούν μαζί μας, αλλά να μας δείξουν τον δρόμο και τον τρόπο που καλούμεθα και εμείς να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε η ζωή μας να ομοιάσει με την δική τους, εάν επιθυμούμε η ζωή μας από μίζερη, θλιβερή, οδυνηρή και απογοητευτική που είναι να μεταμορφωθεί σε φώς, δύναμη, χαρά, δημιουργία και ευλογία», κατέληξε ευχόμενος ο τόπος, η Κρήτη όλη, να παραμένει και να συνεχίζει να είναι μήτρα και ρίζα Αγίων.

kisamos-1

kisamos-2

kisamos-3

kisamos-4

kisamos-6

Εμφανίσεις: 45618
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!