Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της ΣΕΑΠ από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο

ImageΜε λαμπρότητα, αλλά και με τη δέουσα απλότητα που αρμόζει στο ορθόδοξο ήθος και ύφος, τελέστηκαν την 9η Δεκεμβρίου 2010, τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού της ΣΕΑΠ, τα οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Να αναφερθεί, ότι ο Ιερός Ναός είχε μπει εδώ και τρείς μήνες στη διαδικασία ανακαινίσεως και προεκτάσεως.

Των εργασιών επελήφθησαν και επέβλεψαν ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος Αδάμ Χατζηαλεξιάδης και ο Διευθυντής Γραφείου Θρησκευτικού, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νεκτάριος Μαρκάκης Ταγματάρχης (ΣΙ).

Στα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ναού παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Μεταξύ αυτών, Ιερείς της περιοχής, αντιπροσωπία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη και άλλων φορέων και θεσμών.Image

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του Διευθυντού των Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΕΘΑ, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Γουρδούπη Συνταγματάρχου (ΣΙ), συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Μελέτιο Κουράκλη Αντισυνταγματάρχη (ΣΙ).

Κατά την τελετή μίλησαν, ο π. Νεκτάριος Μαρκάκης για τη σπουδαιότητα του Ιερού Ναού και ευχαρίστησε τους ανακαινιστές.

Στη συνέχεια ο κ. Ταξίαρχος ευχαρίστησε για την ανακαίνιση και ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ακολουθία με τη δική του ομιλία.

Στη συνέχεια, σε δεξίωση που παρέθεσε η Σχολή, προσφέρθηκαν αναμνηστικά από τον Διευθυντή Στρατιωτικών Ιερέων και από τη ΣΕΑΠ. Ο

Διευθυντής μεταξύ άλλων, προσέφερε τον Θυρεό του ΓΕΕΘΑ στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Νεκτάριο Μαρκάκη Ταγματάρχη (ΣΙ).

Μετά το πέρας, Ο Διευθυντής ΣΙ ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τον Οικισμό Πολεμικής Αεροπορίας στις Γούρνες Ηρακλείου όπου επιθεώρησε τις εργασίες ανοικοδομήσεως άλλου Στρατιωτικού Ναού ο οποίος και αυτός ανήκει στην ευθύνη του π. Νεκταρίου Μαρκάκη.

Ακολουθεί η ομιλία του π. Νεκταρίου Μαρκάκη στα Θυρανοίξια:

Image«Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν».

Σεβασμιώτατε, Αιδεσιμολογιώτατε Διευθυντά των Στρατιωτικών Ιερέων, Σεβαστοί Πατέρες, Κύριε Ταξίαρχε, Αγαπητοί χριστιανοί.

Ο Ιερός Ναός είναι ένα κομμάτι του ουρανού στη γη. Είναι η μετάφραση του πνευματικού κόσμου στη γλώσσα των ανθρωπίνων αισθήσεων. Ο Ιερός Ναός αισθητοποιεί τον πνευματικό κόσμο.

Έτσι, μέσα από τον κάθε Ιερό Ναό κατανοούμε το Θεό, τους Αγγέλους, τους Αγίους, όχι μόνο με το νου, όχι μόνο με την καρδιά, όχι μόνο με το ένστικτο, αλλά παράλληλα και με τις αισθήσεις. Οι αισθήσεις, σύμφωνα με τους πατέρες, είναι οι πύλες της ψυχής.

Ο Ιερός Ναός είναι κατά τέτοιο τρόπο φτιαγμένος, με τα υλικά του κόσμου τούτου, από ξύλο και πέτρα, από γυαλί και μέταλο, από ύφασμα και χρώμα, για να κατανοούμε με τις αισθήσεις μας τη Βασιλεία των ουρανών. Η όραση με τις εικόνες, η ακοή με τους ύμνους, η όσφρηση με το θυμίαμα, η γεύση με τη Θεία Κοινωνία, η αφή με το σημείο του Τιμίου Σταυρού.

Οι Ιεροί Ναοί οικοδομούνται με τη χάρη του Θεού. Ο κτήτωρ της Εκκλησίας είναι ο Θεός: «Εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες».

Ότι φτιάχνουμε, είναι έργο του Θεού. Εμείς γινόμαστε τα εργαλεία, τα όργανα που χρησιμοποιεί ο Θεός για την κατασκευή του οίκου του. Γι’ αυτό και τα σημερινά θυρανοίξια, δεν γίνονται για να προβληθούμε εμείς οι άνθρωποι, αλλά για να δοξασθεί, μέσα από τα έργα μας, το όνομα του Θεού: «όπως είδωσιν ημών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς».

Σεβασμιώτατε. Με τη σημερινή παρουσία σας, με την τέλεση της ακολουθίας των Θυρανοιξίων, ανανεώνετε και επαναχορηγείτε την ιερότητα, για να συνεχίσει ο χώρος τούτος την αποστολή του, να είναι χώρος λατρείας, κομμάτι του ουρανού, μέρος της Βασιλείας του Θεού.

Ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό, εάν είναι ενοριακός, ιδρυματικός, κοιμητηριακός, ιδιωτικός, στρατιωτικός, για να είναι Ναός και για να βρίσκεται στην ενότητα της εκκλησίας, μόνον με την ευλογία του επισκόπου μπορεί να καταστεί Ορθόδόξος ιερός Ναός. Σε κάθε ακολουθία ακούγεται το όνομά Σας, Σεβασμιώτατε, και η λειτουργία τελείται επάνω σε αντιμίνσιο, σε αγία τράπεζα, που φέρουν την υπογραφή Σας. Για τις προς ημάς ευεργεσίες Σας, επιτρέψτε μου όπως υποβάλλω εις την Υμετέραν σεβασμιότητα τις βαθυσέβαστες Υιϊκές ευχαριστίες μου.

Παράλληλα επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν και διακόνησαν την ανακαίνηση του Ιερού τούτου Ναού. Πρωτοστάτης της όλης προσπάθειας στάθηκε ο Διοικητής της Σχολής, αξιότιμος Ταξίαρχος Κύριος Αδάμ Χατζηαλεξιάδης, ο οποίος με προσωπική και συνεχή παρουσία δίνει πνοή και ώθηση στο έργο ανακαινήσεως του Ιερού Ναού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τα θυρανοίξια, την προσεχή Κυριακή, μνήμη του προπάτορος Αδάμ, συμπίπτει με την ονομαστική εορτή του κυρίου ταξιάρχου, που τόσο εργάζεται και αγωνίζεται γι’ αυτόν το Ναό.

Ευχαριστίες εκφράζω προς όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και μας τιμάτε με την παρουσία σας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκεται ο Διευθυντής των Στρατιωτικών Ιερέων, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κύριος Νικόλαος Γουρδούπης, Συνταγματάρχης, ο οποίος ήρθε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κύριο Μελέτιο Κουράκλη, αντισυνταγματάρχη, για την σημερινή τελετή και των οποίων η παρουσία είναι ιδιαιτέρως τιμητική.

Ευγνώμων προς τον «των όλων Κοσμήτορα» Τριαδικό Θεό και δομήτορα της Εκκλησίας, δεόμενος ταπεινώς για τον Ιερό τούτο Ναό: «Ουρανός πολύφωτος η εκκλησία ανεδείχθη άπατας φωταγωγούσα τους πιστούς, εν ω εστώτες κραυγάζομεν τούτον τον οίκον στερέωσον Κύριε».

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 108103
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!