Εγκαίνια Εκθέσεως Κοινωνικο-θρησκευτικής Ζωγραφικής (ΦΩΤΟ)

glinias-6

Με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και την συμμετοχή πολλών φιλότεχνων Ρεθυμνίων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6η Σεπτεμβρίου 2014 στην αίθουσα «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α» του Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τα Εγκαίνια της Εκθέσεως Κοινωνικο-θρησκευτικής Ζωγραφικής του διακεκριμένου ζωγράφου κ. Νικολάου Γλυνιά.

Την κορδέλλα των Εγκαινίων έκοψε, με την προτροπή του Επισκόπου μας, ο Εντιμολ. κ. Μιχαήλ Τρούλης, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Οι πρώτοι επισκέπτες της Εκθέσεως απόλαυσαν την πνευματική πανδαισία των υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου έργων του κ. Γλυνιά, ενώ ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος εξήρε τον επιτυχή συνδυασμό από τον ζωγράφο της κοινωνικής και θρησκευτικής διάστασης στο συμβολισμό και την νοηματοδότηση της δημιουργίας του.

Στο σχετικό με την Έκθεση φυλλάδιο, που διανέμεται στους επισκέπτες, ο Επίσκοπός μας αναφέρει:

«Με πολλή χαρά χαιρετίζομε την Έκθεση Κοινωνικο-Θρησκευτικής Ζωγραφικής του κ. Νικολάου Γλυνιά, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α » του Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού της Μητροπόλεώς μας.

Η Έκθεση αυτή αποτελεί καρπό της καλής συνεργασίας με τον σπουδαίο αυτόν ζωγράφο του ευλογημένου τόπου μας και έρχεται μέσα από την Τέχνη, ιδιαίτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, να μας δώσει αναγκαία μηνύματα αλληλεγγύης, σεβασμού και καταλλαγής για να πορευθούμε στο αύριο.

Και, γιατί όχι, να μπορέσομε να το κάνομε καλύτερο από το χθες γνωρίζοντας τις ανθρώπινες δυνατότητες που μπορούν να σώσουν η να καταστρέψουν, ανάλογα με την από μέρους μας λειτουργία τους.

Η αναστροφή με τα έργα και το πρόσωπο του φίλου Νίκου Γλυνιά ανασύρει μνήμες, προβληματίζει και προπάντων παιδαγωγεί. Θα μπορούσαμε να πούμε, με μία ευρύτερη ματιά, πως η τέχνη του είναι βαθειά θρησκευτική με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό και του ζητήσαμε την διοργάνωση αυτής της Εκθέσεως των έργων του και τον ευχαριστούμε από καρδιάς που δεν μας αρνήθηκε.

Πιστεύομε πως οι άνθρωποι του Ρεθύμνου θα αγκαλιάσουν την Έκθεση αυτή, που φιλοδοξεί να συνδράμει στις πνευματικές τους αναζητήσεις.

Και ακόμη πιστεύομε πως και με τον τρόπο αυτό το Ρέθυμνό μας, η Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, θα δώσει στους επισκέπτες της μία σημαντική μαρτυρία σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας που εδράζεται στην παράδοση και τον πολιτισμό μας».

Ο ζωγράφος Νίκος Γλυνιάς γεννήθηκε στο Ρέθυμνο όπου ζει και εργάζεται.

Σπούδασε στην Αμερική, όπου φοίτησε με επιτυχία στη σχολή ζωγραφικής του Kean University of New Jersey (1984-1987). Αργότερα σπούδασε Αμερικανική Λογοτεχνία και Πολιτική Ιστορία στο γνωστό Πανεπιστήμιο Syracuse. Στην Σερβία όμως είχε την δυνατότητα να ωριμάσει καλλιτεχνικά δίπλα στο διεθνώς καταξιωμένο ζωγράφο Srecko Radulovic (1990-1994).

Δίπλα του διδάχτηκε τις τεχνικές της Ρωσικής ρεαλιστικής και ιμπρεσιονιστικής ζωγραφικής τις οποίες και ακολουθεί πιστά. Τα έργα του τα διακρίνει η λιτότητα, η εκφραστικότητα και η υψηλή αισθητική.

Φανερώνουν τάσεις με έντονα στοιχεία, που συνδυάζονται επιτυχώς με ένα συμβολισμό και μυστικισμό και καταδεικνύουν μια κυρίαρχη εμπλοκή με το πλούσιο και ζωηρό χρώμα τους.

Έχει βραβευθεί με τιμητικό έπαινο από το ίδρυμα Πολιτισμού-Κοινωνικής Παρέμβασης «Χρυσούλας Ν. Βαρβαρέσου» στην Αθήνα το 2009, για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην κοινωνικοπολιτική ζωγραφική.

Εκτός από τη ζωγραφική, ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και αρθρογραφεί τόσο στον τοπικό όσο και διεθνή τύπο για θέματα που άπτονται της διεθνούς πολιτικής σκηνής και ιστορίας.

Η Έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2014.

glinias-1

glinias-2

glinias-3

glinias-4

glinias-5

glinias-7

glinias-8

glinias-9

glinias-10

glinias-11

glinias-12

glinias-13

glinias-14

glinias-15

glinias-16

glinias-17

Εμφανίσεις: 34316
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!