Παγκρήτιο συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

oak-2


Παγκρήτιο συνέδριο με διοργανωτές το Δήμο Πλατανιά, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το οποίο έλαβε χώρα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης από 23-24 Αυγούστου. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας.

Ο Πανοσιολογιώτατος μετέφερε τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου και την αγάπη του προς όλους τους Κρητικούς και σημείωσε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Η Εκκλησία μας δεν παύει να αγωνιά για τη φροντίδα και την συντήρηση των δώρων της Πλάσης, όχι ακολουθώντας απλώς μια οικολογική μόδα, αλλά γιατί αναγνωρίζει σε αυτά την πρώτη ύλη, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της ανθρώπινης ευτυχίας, της δημιουργικότητας και της αγάπης. Αυτές τις αξίες προωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και αυτές προτείνει στον σύγχρονο κόσμο».

Από την πλευρά του ο Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κων/νος Ζορμπάς υπογράμμισε τα εξής: «Βρισκόμαστε στην ΟΑΚ και αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος θα είναι διάλογος ορθόδοξος όσον αφορά τη μέθοδο και προπαντός στο πνεύμα του. Διάλογος ακαδημαϊκός όσον αφορά στο επίπεδο και την υπευθυνότητά του. Και τέλος, ότι αυτό θα είναι για το χατίρι της Κρήτης μας, που ευλογήθηκε να παράγει κυρίως το λάδι, από τη διαχείριση του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του λαού της, όπως και εκείνη πολλών περιοχών της Ελλάδος».

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν: ο Κ. Χαρτζουλάκης, τ. Δ/ντής Ινστ. Ελιάς και Υποτροπικών, η Μ. Τσιμίδου, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, η Μ. Ράππου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Α. Τριχοπούλου, Ομ. Καθηγ. Ιατρικής Αθήνας, ο Γ. Οικονόμου, Γεν. Δ/ντής ΣΕΒΙΤΕΛ, ο Κ. Ζορμπάς, Γεν. Δ/ντής ΟΑΚ, ο Α. Βασιλάκης, Επ. Δ/ντής Υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι σημαντικοί ομιλητές.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός μαγειρικής ντόπιων πιάτων με τη χρήση του ελαιολάδου και ελαιοκομικών προϊόντων με αναγνωρισμένους κριτές, όπως ο Ηλ. Μαμαλάκης, Γ. Μακρής, Ι. Αποστολάκης, Ν. Δαρειώτη, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, βιβλίων και φωτογραφίας με θέμα την ελιά.

Οι σύνεδροι είχαν ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθούν του Μουσείο Ελιάς στις Βούβες, καθώς και μονάδες τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της υπαίθρου και των αρμοδίων οργάνων και φορέων, προκειμένου να διασφαλισθεί ο μόχθος τους αλλά και το ίδιο το ελαιόλαδο, το τόσο ευλογημένο από τον Θεό και τόσον αναγκαίο για τη ζωή μας.

oak-1

oak-3

oak-4

Εμφανίσεις: 48946
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!