Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: ''Χρειαζόμαστε νέο προσανατολισμό και νέα πορεία''

eirhnaios3

Συνέντευξη στην Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Στα πλαίσια των αλλαγών και των ανακατατάξεων της ζωής κάθε ανθρώπου γενικότερα και στην Κρήτη ειδικότερα, το newscreta συνομίλησε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ζούμε σε περίεργους και δύσκολους καιρούς που όλη η ανθρωπότητα διακατέχεται από αβεβαιότητα και άγχος. Ειδικότερα στο νησί της Κρήτης κρίνετε ότι αυτό το φαινόμενο είναι πιο περιορισμένο;

Η αβεβαιότητα και το άγχος είναι ένα φαινόμενο το οποίο αγγίζει και επηρεάζει όλη την ανθρωπότητα και την Κρήτη.

Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και στο νησί μας λιγότερο ή περισσότερο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Σημαντικόν είναι νομίζω, να εξετασθεί πού οφείλεται η κατάσταση αυτή και πώς εφθάσαμεν εις το σημείον αυτό εις το οποίον ευρισκόμαστε τώρα.

Πιστεύω, ότι η απομάκρυνση του σημερινού ανθρώπου από τον Θεό και την Εκκλησία, από τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις μας, ο περιορισμός μας εις το “εγώ”, τις ατομικές επιθυμίες, τις ιδέες και τα οράματά μας, τις αδυναμίες και τις επιλογές μας, έχουν δημιουργήσει τα φαινόμενα της αβεβαιότητας και του άγχους.

Οταν στηρίζομαι μόνο εις το “εγώ” μου, χωρίς να έχω οράματα, ορίζοντες και ασφαλείς προσανατολισμούς εις την ζωήν μου, χωρίς να γνωρίζω ποιός είμαι, τί είμαι, ποιά είναι η ζωή μου και πώς να πορεύομαι, θα έλθει και ήλθεν η ώρα, κατά την οποία θα ζω τις καταστάσεις τις οποίες ζούμε σήμερα, λιγότερο ή περισσότερο.

Εις την Κρήτη δεν ήμασταν όπως είμαστε σήμερα σε άλλες εποχές, γιατί είχαμεν άλλες αρχές, άλλες βάσεις, ανοιχτούς δρόμους και αξίες, οι οποίες μας εστήριζαν και μας καθοδηγούσαν.

Σήμερα όμως που αφήσαμε όλα αυτά και εκλεισθήκαμεν εις το “εγώ” μας, ζούμεν τα φαινόμενα αυτά, προσανατολιζόμενοι στο εύκολο, το ευχάριστο, το ψέμα.

Πιστεύω προσωπικώς, ότι γι' αυτό ευρισκόμαστε εδώ που ευρισκόμαστε στις ημέρες μας.

Τι έχει περισσότερο από τα άλλα μέρη της γης η ευλογημένη Κρήτη μας;

Λιγότερο ή περισσότερο από άλλα μέρη της γης αν έχει η Κρήτη το άγχος και την αβεβαιότητα δεν είναι σαφές.

Είναι όμως ξεκάθαρον, ότι η Κρήτη είχε ανθρωπιά, λεβεντιά, δυνάμεις, αντοχές, οράματα, ευλάβεια, σεβασμό, Ιστορία, παραδόσεις, στηρίγματα.

Τώρα αυτά έχουν αφεθεί και αναζητείται το χρήμα το εύκολο, το ελκυστικό και το ευχάριστον μόνον. Περιοριστήκαμε και περιοριζόμαστε μόνο σ' αυτά!

Αγαπούμε και ανησυχούμε μην τα χάσομε, όταν δε έχομε αποδείξεις και καταστάσεις που φανερώνουν ότι έχομε χάσει και αυτά τα οποία είχαμε και δεν έχομε, πέφτομε και είμαστε στην αβεβαιότητα και στο άγχος της εποχής μας.

Εάν βέβαια αυτό είναι λιγότερο ή περισσότερον εις την Κρήτη μας, αυτό δεν είναι ούτε τόσο ξεκάθαρον, ούτε τόσο σπουδαίον. Είμαστε και εμείς όπως τους άλλους, λιγότερον ή περισσότερον.

Πού αποδίδετε το φαινόμενο της επιδρομής πλέον τόσων διαφορετικών λαών και εθνικοτήτων στο νησί μας. Γιατί επιλέγουν την Κρήτη για μόνιμη κατοικία τους;

Πιστεύω ότι η σημερινή επιδρομή εις το νησί μας τόσων διαφορετικών λαών και εθνοτήτων έχει πολλές αιτίες.

Μερικές από αυτές είναι το κλίμα και οι άνθρωποι, αλλά και η αγωνία και αναζήτηση των σημερινών ανθρώπων, ενός καλύτερου τρόπου και τόπου ζωής. Το φαινόμενον αυτό έχει πολύ βάθος και πολλές αιτίες.

Είστε κοντά στο Θεό αλλά ταυτόχρονα και καθημερινά κοντά στον κόσμο. Ποιά είναι η κοινή συνισταμένη που πρέπει να βρουν οι άνθρωποι για να βρουν την ψυχική τους ηρεμία και γαλήνη;

Χρειαζόμαστε τον Θεόν. Χωρίς Εκείνον δεν γνωρίζομε τι είμαστε και που είμαστε, χρειαζόμαστε όμως και τον κόσμο και τον άνθρωπο ως δημιούργημα και πλάσμα του Δημιουργού.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζούμε χωρίς τον Πατέρα και Δημιουργό μας, αλλά και χωρίς τον Αδελφό και την οικογένειά μας.

Η κοινή συνισταμένη την οποία πρέπει σήμερα να βρούμε ως άνθρωποι, είναι ο Θεός και ο Αδελφός μας, για να βρούμε τον ασφαλή δρόμο μας. Αυτός ήταν ο δρόμος των παλαιοτέρων ανθρώπων και των Αγίων μας. Αυτόν χρειαζόμαστε σήμερα.

Τί θα ευχόσασταν να αλλάξει στον κόσμο που ζούμε και ειδικότερα στην Κρήτη μας;

Να αλλάξομε στάση και τρόπο ζωής. Να μην ζούμε μόνο για το χρήμα και την καλοπέραση, το εύκολο και το ψέμα.

Να έχομεν αρχές και βάσεις σταθερές και αιώνιες, δοκιμασμένες. Να αλλάξομεν νοοτροπία και στάση ζωής, μακριά και πέρα από τον σημερινό τρόπο ζωής που δεν είναι αληθινός, και σίγουρος.

Να μην είμαστε ορφανοί, αλλά να έχομεν Πατέρα, αδελφό, οικογένεια, τόπον δικόν μας, του Δημιουργού και Πατέρα μας.

Να ζούμε με άλλο τρόπο και στάση ζωής. Αλλη ζωή, νέα ζωή, αλλαγή ζωής, μετάνοια, νέο προσανατολισμό. Νέα πορεία.

Εμφανίσεις: 77162
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!