Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στα Χανιά (ΦΩΤΟ)

proti1

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο ιστορικό ναό, που βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων και ο οποίος μετά την άλωση της πόλης από τους Τούρκους το 1645 ήταν ο μόνος ορθόδοξος ναός που παρέμεινε σε λειτουργία και που ως τα μέσα του 19ου αιώνα παρέμεινε ως καθεδρικός του Επισκόπου Κυδωνίας.

Ο δίακοσμος του ναού στο μεγαλύτερο μέρος του χρονολογείται ανάμεσα στο 1837 και το 1841 χρονολογίες που υπάρχουν στο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Την παραμονή της μνήμης των Αγίων Αναργύρων τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου συνεπικουρούμενου από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, τον οικείο εφημέριο Πρωτ. Γεώργιο Πατεδάκη και πλήθος ιερέων της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αγάπη των Αγίων Αναργύρων για τον συνάνθρωπο, στην αναργυρία τους και στο αλληλέγγυο του χαρακτήρος τους.

Σε μία εποχή που καθημερινά εκμαυλίζονται οι αξίες και τα ήθη, σε μία εποχή που κυνηγάει ο άνθρωπος την ηδονή αποταμιεύοντας εν συνεχεία την λέξη με ακριβώς τα ίδια γράμματα "την οδύνη", πρέπει οι Άγιοι της Εκκλησίας μας να αποτελέσουν του φωτεινούς φάρους της ελπίδας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος τιμής ένεκεν του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Ανδίδων και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού.

Στο κήρυγμα του ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην αρετή της υπομονής μίας λέξης που δεν αρκεί απλά μόνο να τη λέμε αλλά πρέπει να την κάνουμε και προσωπικό μας βίωμα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η ενορία Αγίων Αναργύρων προσέφερε τράπεζα φιλοξενίας στην οποία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων για τους όμορφους λόγους του και την πνευματική παρουσία που γευτήκαμε στο σύντομο ταξίδι του στην Μητρόπολη μας, προσφέροντας του αναμνηστικά δώρα της Μητροπόλεως μας.

Στην αντιφώνηση του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Δαμασκηνό ως δώρο ένα κρυστάλλινο καντήλι, ευχαριστώντας τον για την αβραμιαία φιλοξενία όλες αυτές τις ημέρες.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, τον ακούραστο Αρχιμανδρίτη, το σκεύος εκλογής όπως αναφορικά είπε, που καθημερινά εργάζεται με τις ευλογίες του Ποιμενάρχου του για τον συνάνθρωπο της Μητροπόλεως, το Πρωτ. Γεώργιο Πατεδάκη για την φιλοξενία, καθώς και όλο το λαό της Μητροπόλεως μας που τον υποδέχτηκε με τόση αγάπη.

hania-anargiroi-1

hania-anargiroi-2

hania-anargiroi-3

hania-anargiroi-4

hania-anargiroi-5

hania-anargiroi-6

hania-anargiroi-7

hania-anargiroi-8

0hania-anargiroi-1

0hania-anargiroi-2

0hania-anargiroi-3

0hania-anargiroi-4

0hania-anargiroi-5

0hania-anargiroi-6

Εμφανίσεις: 60615
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!