Έναρξη συνεδρίου αστροφυσικής στην Ι.Μ. Σητείας

SYNEDRIO ASTROFYSIKHS-4

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουνίου στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας η έναρξη του πενθήμερου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Αστροφυσική εξαιρετικών συνθηκών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν».

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Δρ. κ. Εμμανουήλ Αγγελάκης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέλαβαν την ιδέα πραγματοποίησης και συντέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του παγκοσμίου εμβέλειας συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Plank με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και με τη συνεργασία της ευρωπαϊκής επιστημονικής σύμπραξης RadioNet3 και του ευρωπαϊκού προγράμματος BEACON για τη μελέτη των αστέρων νετρονίων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας εξέφρασε στον χαιρετισμό του την εξαιρετική τιμή και ικανοποίησή του ως Μητροπολίτου της Τοπικής Εκκλησίας, της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας της Εκκλησίας Κρήτης, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την υποδοχή των κορυφαίων επιστημόνων της Αστροφυσικής από 22 χώρες στην ιστορική πόλη της Ιεράπετρας.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «στα βιβλικά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και της Καινής Διαθήκης χρησιμοποιούνται μοναδικές και ζωντανές εκφράσεις που περιγράφουν την ομορφιά, τη σοφία και το μεγαλείο του ουρανού, των αστέρων και όλου του σύμπαντος, όπως: Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα (Ψαλμ. 19,1). Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί την ανάπτυξη της Αστροφυσικής Επιστήμης και γενικότερα την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης ως δυνατότητα του Ανθρώπου να συναντήσει τον Θεό και να βρεί το βαθύτερο σκοπό της Δημιουργίας του ανθρώπου και του κόσμου. Ο Αϊνστάιν (Einstein) πίστευε ότι η θρησκεία χωρίς την επιστήμη είναι τυφλή, αλλά και η επιστήμη χωρίς τη θρησκεία είναι κουτσή, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν στόχο την αλήθεια. Η επιστήμη, κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια του ανθρώπου μέσα από την έρευνα του επιστητού, του κτιστού, δηλ. του αισθητού κόσμου, να κατακτήσει την τέλεια και αληθινή γνώση, ενώ η Θεολογία ενδιαφέρεται για τη γνώση και την αποκάλυψη του Ακτίστου, δηλ. του Θεού μέσα από την κτιστή δημιουργία».

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος, αφού τόνισε ότι η επιστημονική γνώση και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της έρευνας, και εν προκειμένω της Αστροφυσικής, είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο, κατά τον λόγο του Χριστού «γνώσεσθε την Αλήθεια και η Αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8,32), συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου για την ευθύνη της διοργάνωσης και ευθήθηκε να απολαύσουν «τη φιλόξενη και προικισμένη από τον Δημιουργό Θεό πόλη της Ιεράπετρας με την μακραίωνη από τους μινωικούς ακόμη χρόνους ιστορία της, να χαρούν τις ομορφιές της και τους φιλήσυχους και παραδοσιακούς ανθρώπους της».

Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια την πραγματοποίηση των επιστημονικών στόχων της σπουδαίας και υψηλής αυτής συνάντησης, για την προαγωγή της επιστήμης της αστροφυσικής και των επιστημονικών επιτευγμάτων των διεθνών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Οργανισμών που εκπροσωπούν και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους κατά την αποψινή εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση για το κοινό με ομιλητή τον τιμώμενο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννου Χ. Σειραδάκη με θέμα: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», ενώ η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων του μουσικού συγκροτήματος του βιολάτορα Βαγγέλη Βαρδάκη, θα αποδώσει παραδοσικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

SYNEDRIO ASTROFYSIKHS-2-2

SYNEDRIO ASTROFYSIKHS-3-2

Εμφανίσεις: 54917
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!