Εκδήλωση για την άλωση της Πόλης στην Κίσαμο

ki1

Το εσπέρας της 29ης Μαίου στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στο θλιβερό γεγονός της άλωσης της Πόλης.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Μητρόπολις, άνοιξε με τέλεση Μνημοσύνου (Τρισάγιο) υπέρ αναπαύσεως του μαρτυρικού Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ.

Η χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Μητροπόλεως απέδωσε τραγούδια της Πόλης. Ακολούθησε ομιλία από την κ. Αρχόντισσα Παπαδερού-Ναναδάκη, Φιλόλογο τ. Πρόεδρο ΙΛΑΕΚ, με θέμα: «29 Μαΐου 1453 Εάλω η Πόλις».

Η ομιλήτρια με λόγο μεστό, ιστορικά τεκμηριωμένο και κάνοντας αναφορά στις πηγές, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της αλώσεως, φωτίζοντας κυρίως άγνωστες πτυχές τους, ως και τις συνέπειες της πτώσεως του Βυζαντίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια, την χορωδία, ως επίσης και την συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αναστασία Λουβιατάκη, Φιλόλογο, σημείωσε: «… Χρέος τιμής και μνήμης η σημερινή αναφορά, ζωντανεύουν οι μνήμες καθώς, όπως αναφέρει και ο ποιητής Βρεττάκος ‘ουκ εάλω η ρίζα, ουκ εάλω το φώς, ουκ εάλω η Βασιλεύουσα ψυχή των Ελλήνων’. Διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της σημερινής επετείου. Στην Βαβυλωνία των καιρών μας, στην εποχή της σύγχυσης και του εθνομηδενισμού, χρέος ιερό επιτάσσει να σφυρηλατήσομε την Εθνική μας ταυτότητα. Γιατί εάν η μνήμη του ανθρώπου είναι κριτήριο της ταυτότητας του, τότε η απώλεια της ιστορικής του μνήμης θα πρέπει να σημαίνει απώλεια και της ιστορικής του ταυτότητας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος καλώντας σε πνευματική αφύπνιση και εγρήγορση.

ki2

ki3

ki4

Εμφανίσεις: 45412
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!