Χιλιάδες προσκυνητές στην Αγυία Χανίων (ΦΩΤΟ)

x1

Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε την Τρίτη 20 Μαΐου στη μνήμη των Αγίων Κων/νου και Ελένης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Αγυία που αυτές τις ημέρες έχει την ευλογία να φιλοξενεί τα Ιερά Κειμήλια της Παναγίας Σουμελά και του Τιμίου Σταυρού των Κομνηνών.

'' Πλουσίων δωρεών τα κρείττονα ειληφώς παρά Θεού... καλώς εν τούτης διέπρεψας.''.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην μνήμη των Αγίων Κων/νου και Ελένης.

Εορτή μεγάλη και χαρμόσυνο πανηγυρίζει η Αγία μας Εκκλησία άγοντας τη μνήμη των Αγίων θεοσέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης.

Εορτή μεγάλη και χαρμόσυνο, διότι οι τιμώμενοι Άγιοι έγιναν όργανα της θείας Χάριτος προκειμένου ο Θεός όχι μόνο να προσφέρει στη Εκκλησία του, την απαλλαγή από τους πολυώδυνους διωγμούς τους οποίους επί τρεις αιώνες υπέμενε και την ελευθερία της πίστεως αλλά και για να της χαρίσει '' όπλον ακαταμάχητον, διαμόνων αντίπαλον, δόξα μαρτύρων, οσίων, ως αληθώς εγκαλλώπισμα''. τον Τίμιον Σταυρό του Κυρίου...

...Μέτοχοι των πλουσίων δωρεών του Θεού, τόνισε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος είμαστε και όλοι εμείς, οι οποίοι έχουμε την δυνατότητα να λατρεύουμε ελεύθερα τον ζώντα Θεό, να ομολογούμε εν παρρησία την πίστη μας δια του Συμβόλου της Πίστεως μας αλλά και να προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, τον οποίο βρήκε και διέσωσε η Αγία Ελένη.

Τμήμα αυτού του πολυτίμου θησαυρού της Χριστιανοσύνης, που επί αιώνες εφυλάσσετο στη Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου και από εκεί μεταφέρθει εις τη Νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, όπου άγρυπνοι φύλακες των ιερών αυτών κειμηλίων της πίστεως και των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διακονία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Σουμελά και στην υπηρεσία των ιδεωδών και των δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού και έχουν καταστήσει το Ιερό Προσκύνημα τόπο συναντήσεως όλων των Ποντίων...

...Ευχόμεθα από καρδίας όπως η Παναγία μας, η ιστορική και θαυματουργός εικόνα της Σουμελιώτισσας και ο Τίμιος Σταυρός που προσκυνείτε να είναι πάντοτε σκέπη και καταφυγή σας και οχύρωμα της ζωής σας, όπως ήταν και για τον Ποντιακό Ελληνισμό για αιώνες και ακόμη στις δύσκολες ώρες του ξεριζωμού.

Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός όπου με λόγια χαράς και αγάπης καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρα, τον Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο π. Πρόδρομο, τον Εντιμολογιώτατο Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος ΄΄Παναγία Σουμελά΄΄ , τον Εντιμολογιώτατο Διευθυντή του Ιερού Προσκυνήματος καθώς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

''Αυτή ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή''. Η σημερινή ημέρα την οποία η παρουσία σας Σεβασμιώτατε, μετά της εκλεκτούς συνοδείας σας ηγίασε και μετέβαλε την εορτήν εις εορτήν, ήτις θα παραμείνει δι ημάς ιστορική, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα ως αναμνηστικόν επισκέψεως, την εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, ευχόμενος να τον προστατεύει και να του χαρίζει πάμπλουτον υγεία και πάμφτωχον λύπην επ' αγαθώ και εύκλειαν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του γένους ημών.

Στη συνέχεια προχώρησαν οι δύο Μητροπολίτες μετά της συνοδείας του, να πραγματοποιήσουν τα αποκαλυπτήρια μίας αγιογραφίας που απεικονίζει τα Ιερά Κειμήλια που ήρθαν ως ευλογία στην Μητρόπολη μας.

Χιλιάδες προσκυνητών για δεύτερη συνεχή ημέρα προσήλθαν στην Αγυία για να προσκυνήσουν τα Ιερά Κειμήλια και για να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και των συνοδών του, που πραγματοποίησε η Μητρόπολη μαζί με την Ενορία και τον Πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής. Κρητικοί παραδοσιακοί χορευτές του συλλόγου Βιγλάτορες και Πόντιοι χορευτές του παραδοσιακού συλλόγου Ρωμανία υποδέχθηκαν με τον δικό τους εξαίσιο τρόπο, με ήχους από κρητική και ποντιακή λύρα προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

Την έναρξη της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης ανήγγειλε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης ο οποίος έχει αναλάβει και όλη την υπέροχη διοργάνωση της υποδοχής των Ιερών Κειμηλίων.

x2

x3

x4

x5

x6

x7

x8

x9

x10

x11

x12

x13

x14

x15

x16

x17

x18

x19

x20

x21

x22

x23

x24

x25

x26

Εμφανίσεις: 53025
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!